Головна Новини Суспільство події Перехід на новоюліанський календар: що загрожує церквам в Україні, - думка світового теолога
commentss НОВИНИ Всі новини

Перехід на новоюліанський календар: що загрожує церквам в Україні, - думка світового теолога

Завдання Росії - посіяти насіння розколу там, де вона має можливість це зробити

26 травня 2023, 13:45 comments1245
Поділіться публікацією:

Переконаний один з провідних світових православних теологів, голова Міжнародної православної теологічної асоціації, Пол Гаврилюк. 

 Перехід на новоюліанський календар: що загрожує церквам в Україні, - думка світового теолога

Чи буде розкол православних в Україні. Ілюстративне фото

В інтерв’ю "Голосу Америки" він розповів про те, що означає зміна календаря в Україні та чи не призведе цей крок до розколу православних, усередині держави, враховуючи ситуацію, в якій зараз перебуває УПЦ Московського патріархату, пишуть "Коментарі". На його погляд, церкви уже розділені між собою, бо це вигідно країні-агресору.

"Москва хоче розділити храми, тому що поки церкви будуть розділені, вони витрачатимуть велику кількість часу та ресурсів, а їхні лідери будуть протистояти одне одному, а не допомагати у зусиллях закінчити війну", — переконаний Пол.

За словами світового теолога, церква має високий поріг довіри, тому наділена потенціалом у наданні підтримки людям, в складні часи. Він додає, що політика Росії, створює розбрат в релігійній складовій не лише української держави, а й решти світу.

"Навіть тут, у США є ці абсолютно безглузді проекти – як намагання "відокремити" штат Техас від решти Сполучених Штатів, чи Каліфорнію, чи Аляску", — каже Гаврилюк.

Тому, завдання Кремля – навести розкол там, де є можливість це зробити.

"І тому, якщо вона може використати церкви в Україні як засоби розбрату всередині країни, це, очевидно, служитиме також її військовим цілям та, впринципі, її головній меті – розширенню Росії. І тому, я сприймаю ці розколи, цей поділ передусім як на проект, який здійснює держава-агресор", — зауважує Пол.

Також, голова Міжнародної православної теологічної асоціації цілком підтримує створення ПЦУ.

"Статус ПЦУ уже нормалізовано, хоча РФ продовжує поширювати пропаганду, що Православна церква України якась неканонічна. Це просто абсурд", — підсумував він.

Нагадаємо, 24 травня 2023 року Архієрейський Собор Православної церкви України (ПЦУ) ухвалив рішення перейти на новоюліанський календар.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, — ПЦУ з 1вересня переходить на новий календар: що зміниться Відповідно до зміни календаря, ПЦУ відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Покрову — 1 жовтня, Водохреще — 6 січня. Водночас зміна не стосуватиметься Великодня та Трійці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини