Головна Новини Суспільство події Переговори України та РФ чи димова завіса: чи залишився ще шанс домовитися та зупинити війну
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори України та РФ чи димова завіса: чи залишився ще шанс домовитися та зупинити війну

Позиції сторін на переговорах визначатимуть на полі бою

21 квітня 2022, 12:15 comments1508
Поділіться публікацією:

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль передав Україні проект договору у рамках переговорного процесу. За його словами, документ містить "чіткі формулювання". У свою чергу президент України Володимир Зеленський заявив, що не бачив російських пропозицій щодо мирного договору. Про що говорять такі заяви? Що відбувається у переговорному процесі? Які шанси, що той у найближчому майбутньому призведе до рішень, здатних зупинити (зупинити) конфлікт? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Переговори України та РФ чи димова завіса: чи залишився ще шанс домовитися та зупинити війну

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Якщо Зеленський говорить про те, що не бачив цих пропозицій — це ще один доказ того, що там немає нічого, про що реально можна домовлятися

Політолог Володимир Цибулько вважає, що заява Пєскова про передачу українській стороні російських умов без озвучення цих умов свідчить про те, що росіяни змушені говорити що-небудь на тлі ініціативи генсека ООН про великоднє чотириденне перемир'я, натякаючи на готовність до переговорів. Хоч саме перемир'я російська сторона вже, схоже, відкинула.

"Попередній досвід свідчить, що замовчування самого змісту російських пропозицій вказує на їхній ультимативний характер. І, якщо Зеленський говорить про те, що не бачив цих пропозицій – це ще один доказ того, що там немає нічого, про що реально можна домовлятися. А можливо, немає і самих пропозицій", – зазначає Володимир Цибулько.

Він наголошує, що українська сторона наполягає на продовженні переговорів лише за наявності змістовних пропозицій. І час, упевнений політолог, працює в Україні.

Поки Кремль не розпочав політичну легалізацію ще однієї проксі-республіки на Херсонщині, місце для переговорів залишається

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак упевнений, що на даному етапі кейс мирних переговорів між Україною та РФ визначається оперативною обстановкою на фронтах та перебігом бойових дій.

"Росія сподівається, що битва за Донбас і тактика "бойових кліщів" з метою оточення угруповання ООС спрацює. І що поки Банкова вивчить пропозиції та сформулює відповідь, російська армія зможе покращити свої позиції в регіоні з метою "вибити" визнання проксі-республік в адмінкордонах Донецької та Луганської областей (і, можливо, затягнути Білорусь як учасник договору)", – пояснює експерт.

Раніше, продовжує він, РФ тривала час для вибору вдалого моменту. А тому, акцентує Олег Постернак, нещодавно передані письмові російські пропозиції, напевно, викладені кремлівськими дипломатами вже з урахуванням очікування для Росії військової переваги на Донбасі, в якому демонструється позиція сильного та фактично політичного шантажу.

"У такому разі Україні зручно прямо зараз "не побачити" російський проект – і залишити переговорний формат на деякий час поки що в плаваючому процесі, зосередившись на захисті території на сході. Нам важливо закріпити саме стамбульський майданчик, тому що турецьке посередництво зараз здається найбільш перспективним та ефективним, – пояснює експерт. – Фокус нашого поточного інтересу – деокупація зайнятих після 24 лютого територій, проведення референдуму про нейтралітет та без'ядерний статус, фіксація та пролонгація переговорної формули щодо долі українського Криму та проксі-республік Донбасу. Референдум та внесення змін до Конституції про нейтралітет можливі лише після відведення російських військ на рубежі до 24 лютого. Таке трактування є сильною позицією України. У принципі, поки що Кремль не приступив до політичної легалізації ще однієї проксі-республіки на Херсонщині, а отже локус (місце) для переговорів залишається".

Очевидно, що негайно вирішити питання Криму та окупованого 2014 р. Донбасу в рамках нинішньої гарячої військової кампанії неможливо, зазначає Олег Постернак.

"Точніше, теоретично можливо, – уточнює він, – але це потребує ресурсної напруги, відкриття паралельних фронтів, реальних ознак внутрішньоелітної боротьби та усунення Путіна. Також страхування загроз застосування ядерної зброї з боку РФ. Поки що в це смутно віриться".

Шанс, що ця війна закінчиться за переговорним столом, найближчим часом дуже низький

Політичний аналітик Максим Маньковський не сумнівається, що бачимо черговий дипломатичний пінг-понг, димову завісу. А вирішується все, наголошує він, на лінії фронту.

"Час реальних переговорів ще не настав. Щоб говорити про мир (або хоча б про перемир'я, припинення вогню), має бути щире бажання обох сторін. Якщо з нашого боку воно є, то постійні заяви від ворога говорять про інше. Для них це лише дипломатична гра, націлена на внутрішнього споживача, тому що весь демократичний світ і так не вірить у щире бажання путінської Росії припинити війну", – пояснює аналітик.

Він акцентує, що Путін і далі продовжує вірити у свою історичну імперську місію та інше марення, яке сама собі вигадувала.

"Вчора так толком і не спрацював "зелений коридор" із Маріуполя, – нагадує Максим Маньковський. – Росіяни навіть не можуть забезпечити цього процесу. Що вже говорити про якісь глобальні домовленості! Після того, як світ побачив злочини російської армії в Бучі, Ірпені, Бородянці, Гостомелі, дуже важко втриматися — і не послати у напрямку російського корабля, всіх цих путінських шісток-переговорників. Тому, на мою думку, шанс, що ця війна закінчиться за переговорним столом, найближчим часом дуже низький. Але наші ЗСУ, які творять чудеса героїзму на полі бою, можуть зламати прогнози та передбачення всіх світових військових аналітиків, разом узятих. І ось у це я вірю".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Офісі президента розповіли, чому переговори з Росією про припинення війни зайшли в глухий кут і фактично заморожені.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини