Головна Новини Суспільство події Переговори Шольца та Сі Цзіньпіна: що найважливіше – чи може тепер Пекін вплинути на Москву
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори Шольца та Сі Цзіньпіна: що найважливіше – чи може тепер Пекін вплинути на Москву

Шольц на фоні енергетичної кризи в Європі намагається зберегти торговельний баланс із Китаєм

5 листопада 2022, 17:02 comments1393
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 4 листопада у Пекіні на спільній прес-конференції з главою уряду Китайської Народної Республіки (КНР) Лі Кецяном закликав Китай використати свій вплив на Росію, щоб завершити її війну проти України. Про це повідомляє сайт уряду Німеччини. Також під час візиту до Китаю Шольц провів зустріч із лідером КНР Сі Цзіньпіном, який зазначив, що ядерні загрози з боку РФ безвідповідальні та надзвичайно небезпечні, а також наголосив на бажанні розширити співпрацю з Німеччиною, повідомляє Spiegel. Про що свідчить зближення КНР та ЄС? Що це у ракурсі російсько-українського протистояння? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Переговори Шольца та Сі Цзіньпіна: що найважливіше – чи може тепер Пекін вплинути на Москву

Шольц та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай не зацікавлений у продовженні війни в Україні, але мало що може в цьому відношенні зробити

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик вважає, що переговори в Пекіні канцлера ФРН Олафа Шольца із вищим китайським керівництвом мають суттєві елементи глобального значення.

По-перше, пояснює він, зафіксовано власні національні інтереси Німеччини, певною мірою автономні від домінуючих геополітичних установок трансатлантичного співтовариства. Це стосується насамперед збереження та розвитку взаємних інвестиційних проектів, які, однак, під тиском ззовні продовжуватимуть відчувати тенденцію до політичного обмеження їх масштабів, уточнює Валентин Якушик.

По-друге, продовжує він, і ФРН, і КНР підтвердили відданість загальнолюдським цінностям запобігання глобальній ядерній війні та недопущення використання атомної зброї в регіональних збройних конфліктах.

"Якийсь вплив на політику російського керівництва щодо війни на території України ці переговори на найвищому рівні навряд чи можуть зробити, – каже Валентин Якушик. – Як політична лінія єдиного Заходу, і політика Китаю чітко визначені. Захід зорієнтований на перемогу у протистоянні зі своїм євразійським геополітичним противником. Китай не зацікавлений у продовженні війни в Україні і тим більше у переростанні її в атомну війну, але мало що може в цьому відношенні зробити (крім дружніх порад). При цьому КНР бажала б збереження геополітичної суб'єктності України, за якої Китай не буде маргіналізований на величезному ринку післявоєнної реконструкції інфраструктур та всієї економіки України, а також не буде виключений із системи розвитку агробізнесу в Україні. Російське керівництво не готове обговорювати плани, які ним оцінюються як капітуляція. Тож найближчими місяцями активні бойові дії продовжаться".

Для Пекіна ЄС і США значно важливіші з точки зору товарообігу, ніж Росія, яка стає все більш токсичною

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін наголошує, що візит Шольца до Китаю – це перший візит європейського лідера до КНР за три роки. А тому – подія значуща.

"Мені здається, що Німеччина, у контексті агресії РФ проти України, розриву економічних відносин із країною-агресором, намагається зберегти торговельні зв'язки з КНР. І це впливає на Китай, який, у свою чергу, багато в чому своїми цілями ставить збереження торгових відносин і навіть розширення їх. Звідси й така нейтральна позиція щодо війни в Україні", – пояснює політолог.

На його думку, Шольц може вплинути на те, щоб Сі Цзіньпін не розширив свою готовність у наданні допомоги РФ.

"Для Пекіна ЄС і США значно важливіші з точки зору товарообігу, ніж Росія, яка стає все більш токсичною, – зазначає Олексій Якубін. – Ну а те, що Шольц на тлі енергетичної кризи в Європі намагається зберегти торговельний баланс з Китаєм, теж цілком зрозуміло. І навряд чи випадково, що напередодні його візиту до КНР китайцями було приватизовано частину Гамбурзького порту".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в історії про "брудну бомбу" поставлено крапку: як подолати ядерний та енергетичний шантаж РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини