Головна Новини Суспільство події Переговори на кордоні з Білоруссю: яким може бути результат зустрічі – навіщо це Лукашенку
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори на кордоні з Білоруссю: яким може бути результат зустрічі – навіщо це Лукашенку

Експерти розповіли, про що саме може йтися на переговорах

27 лютого 2022, 17:03 comments3596
Поділіться публікацією:

Білоруський фактор у російсько-українській війні. Що можна сказати про дії Лукашенка зараз? Чи вдасться йому відмитися від обстрілів території України з території Білорусі, навіть якщо переговори про припинення війни, нібито ініційовані ним, пройдуть вдало? Чи є варіант, що Лукашенко спробує у якийсь момент зрадити Путіна, який, схоже, остаточно з'їхав із котушок? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Переговори на кордоні з Білоруссю: яким може бути результат зустрічі – навіщо це Лукашенку

Кордон України та Білорусі. Фото: з відкритих джерел

Наших переговорників цілком може очікувати засідка, у тому числі з метою взяти в заручники

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець упевнений, що Лукашенко точно не намагається відмитися. Але це не означає, що не спробує.

"Наразі він відкрито грає на боці Путіна. І виконуватиме всі його злочинні вказівки. Тож, вибачте за тавтологію, але безпека української делегації на переговорах, безпеку яких гарантував Лукашенко – точно не гарантовано. Наших переговорників цілком може очікувати засідка, у тому числі з метою взяти заручників", – застерігає Тарас Березовець.

Водночас, зазначає він, Лукашенко – це людина, яка може зрадити Путіна у потрібний момент. І якщо він бачитиме цей момент, буде бачити якусь вигоду для себе – він це зробить. Особливо на тлі того, що Путін уже починає загрожувати усьому світові ядерною зброєю.

"Ну, а зараз Лукашенко – співучасник злочинів Путіна. Відповідно до міжнародного права. Адже він надав територію своєї країни для агресивних дій проти України. Тож Лукашенко, до всього, тепер ще й військовий злочинець, – наголошує Тарас Березовець. – Але це не означає, що він не спробує у якийсь момент викрутитись – і цю історію якось "відмотати" назад. Втім, є великі сумніви, що Путін залишив можливість для маневру".

Ця зустріч не ініціатива Лукашенка, який наговорив мерзоти на адресу Зеленського перед своїм дзвінком

Керівник дослідницьких проектів Центру соціального інжинірингу "РАНД" ("Розпізнавання та аналіз несистемних дій"), соціолог, експерт із комунікацій Дмитро Громаков зазначає:

"Лукашенко – це ганьба білоруського народу, яку навряд чи вдасться скоро змити. Відмова нашої делегації їхати безпосередньо до Гомеля, як спочатку пропонувалося (переговори зрештою плануються на українсько-білоруському кордоні), – найяскравіша демонстрація того, що ця зустріч не ініціатива Лукашенка, який наговорив мерзоти на адресу Зеленського перед своїм дзвінком. Просто Путін знищує залишки його репутації, змусивши дзвонити Зеленському та просити про зустріч. Демонструючи не просто лояльність, а собачу відданість".

Тому, пояснює Дмитро Громаков, ця зустріч – жест доброї волі Києва та демонстрація бажання припинити безглузде кровопролиття та побиття російських немовлят, кинутих "звільняти" Україну.

Експерт сумнівається, що на цих переговорах буде досягнуто згоди про мир. Але акцентує на важливості за підсумками зустрічі домовитися щонайменше про дві гуманітарні місії.

1. Червоного Хреста, який займеться збиранням та ідентифікацією трупів російських військових.

2. Гарантії безпеки для екологічної місії щодо ліквідації наслідків вибуху на Васильківській нафтобазі.

"До того ж, згідно з Женевськими конвенціями про правила війни, воюючі сторони зобов'язані докладати зусиль для врегулювання конфлікту, – нагадує Дмитро Громаков. – Україна завжди поважала міжнародне право та декларувала готовність до діалогу. Користуючись нагодою, хочу звернутися до білоруських військових. Це – не ваша війна. Ви не повинні помирати на ній...".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли, чому бронетехніка агресора спокійно перетнула кордон України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини