Головна Новини Суспільство події Пекін та Москва готові йти на зближення: що це означає у світлі війни в Україні – чи є загроза
commentss НОВИНИ Всі новини

Пекін та Москва готові йти на зближення: що це означає у світлі війни в Україні – чи є загроза

Китай давно грає у свою гру – проти США та ЄС, для чого активно використовує Росію

21 грудня 2022, 13:20 comments1045
Поділіться публікацією:

Китай готовий йти на зближення з Росією заради "справедливішого глобального управління". Про це заявив лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін на зустрічі з заступником голови Ради безпеки РФ, який прибув до КНР, колишнім президентом Дмитром Медведєвим. Сторони також обговорювали війну в Україні, яку Китай уникає називати такою, як не хоче називати РФ – агресором. Що відбувається між КНР та РФ? Як події можуть розвиватися далі, зокрема в ракурсі впливу Китаю на російсько-українське протистояння? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Пекін та Москва готові йти на зближення: що це означає у світлі війни в Україні – чи є загроза

Дмитро Медведєв та Сі Цзіньпін. Фото: із відкритих джерел

У збройному конфлікті в Україні Китай точно не братиме участі

Екс-заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", нардеп V, VI та VII скликань Андрій Сенченко так оцінює ситуацію:

"Пекін пішов на зближення із Москвою давно. І він давно грає у свою гру – проти США та ЄС. Для чого активно використовує Росію. Ослаблення якої у цій війні – також на руку Китаю. Він має свої апетити щодо російських територій. Поки що вони реалізуються у формі активного їх заселення китайцями, які начебто приїхали працювати в РФ, але їхати звідти не збираються".

Китай, за словами експерта, з самого початку активно стимулював РФ до війни в Україні. І продовжує це робити у різних формах.

"Сам він у цьому збройному конфлікті точно не братиме участі. Але у формі моральної підтримки Росії, поплескування по плечу – безумовно. Достатньо ознайомитись з тим, наскільки активно кремлівські наративи просуваються китайськими державними, армійськими ЗМІ. Це – чітко означена державна політика КНР у ракурсі підтримки російської агресії, – пояснює Андрій Сенченко. – Економічно Китай сам висмоктуватиме все, що тільки можливо, у всіх, у кого тільки можливо. Включно з Росією".

Експерт наголошує, що КНР працює тільки на себе. І спроби повернути той самий потік російських енергоносіїв із заходу на схід, означатиме лише те, що Китай їх просто купуватиме за дешевими цінами, упевнений Андрій Сенченко.

З одного боку, КНР заявляє про відмову давати Росії зброю, з іншого – постійно підкреслює, що добре, щоб Москва і Київ сіли за стіл переговорів

Політолог Андрій Окара наголошує, що політика Китаю підкреслено незалежна і малозрозуміла тим самим європейцям.

"Китайці планують щось, виходячи з більш довгих термінів, — набагато наперед. Тому так складно розуміти логіку китайських політичних жестів, – пояснює експерт. – Китай багато разів давав зрозуміти, що не підтримує Путіна та Росію в агресії проти України таким чином, як того хотів Кремль. У лютому навіть сроки вторгнення, можливо, узгоджувалися між Путіним та Сі. Схоже, мало місце прохання Сі, щоб вторгнення не затьмарювало Олімпійські ігри, які відбувалися в Китаї. І демонстративна поява Путіна і Сі на цих іграх на початку лютого була зловісною, такою, що символізує, як мінімум, моральну підтримку з боку Китаю майбутніх агресивних дій Кремля".

Але після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну і невдач агресора, ситуація в російсько-китайських відносинах гойдалася туди-сюди, зазначає Андрій Окара.

"Пекін діє, як у пісні з фільму про мушкетерів – "Я не сказала "так", мілорде. Ви не сказали "ні". Його ставлення до РФ складне в інтерпретації. Воно досить каламутне, невиразне. Доводиться тлумачити по-різному. З одного боку, КНР заявляє про принципову відмову давати Росії зброю або комплектуючі (передусім, електроніку для ракет), з іншого – постійно підкреслює (і зараз під час візиту Медведєва – теж), що добре, щоб Москва та Київ сіли за стіл переговорів, шукали компроміс. Така складна позиція пояснюється, зокрема, фактором Тайваню, – вважає політолог. – Одним із головних побоювань України було, щоб Китай не розпочав операцію проти Тайваню, поки триває російсько-українська війна. Інакше це відверне увагу від нашого конфлікту. Імовірність того, що "спалахне" на Тайвані, була цього року неодноразово. Але, на щастя, цього вдалося уникнути".

КНР, упевнений експерт, має свої плани з приводу РФ. Вони непрозорі, не оголошуються. І ми, за словами політолога, змушені їх зчитувати за низкою факторів, інтерпретувати, будувати свої здогади в ракурсі того, як Китай бачить свої подальші відносини з Росією.

"Китай явно зацікавлений у тому, щоб РФ як єдина держава збереглася. І він, схоже, не має наміру анексувати російські регіони, які були колись китайськими, так, як Росія це зробила з Кримом. Швидше мова про політику повільного, розрахованого на десятиліття, всмоктування, перетравлення, переформатування деяких регіонів за Уралом — від Сибіру до Далекого Сходу. Якоюсь соціально-економічною інтервенцією. Коли ніхто ні в кого нічого явно не віджимає, але в якийсь момент виявляється, що на певній території живуть і працюють в основному китайці. З усіма витікаючими, – прогнозує Андрій Окара. – З огляду на те, що в КНР є демографічний перекіс у бік чоловіків, а в РФ якраз навпаки, цілком можлива повільна асиміляція китайцями частини російської території. Китай розглядає Росію як молодшого партнера, ресурсну базу для економіки КНР, як місце розвитку для китайського народу, жінок РФ – як демографічний ресурс для створення майбутніх китайців. При цьому Пекін не зацікавлений у тому, щоб РФ позбавляли ядерної зброї. Адже якщо це станеться, відносний паритет між США та КНР/РФ буде не на користь Пекіна. Резюмуючи: КНР потрібна слабка, але цілісна і ядерна Росія, готова дешево постачати китайцям ресурси, включаючи енергетику та жінок".

Тож, робить висновок експерт, будь-які зустрічі Сі з персонажами типу Медведєва не повинні дезорієнтувати Україну, Європу, США. Не варто робити з цього висновків типу "все, Росія домовилася з Китаєм, тепер вона отримає від нього багато чого". Швидше за все, що хоче, від РФ отримає КНР. І це – довгограюча історія.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Зеленський прибув до США – про що свідчить збільшення військової допомоги Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини