Головна Новини Суспільство події Партнерство Сі та Путіна міцніє: Росія стала головним постачальником нафти до Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Партнерство Сі та Путіна міцніє: Росія стала головним постачальником нафти до Китаю

Імпорт із Саудівської Аравії, раніше найбільшого постачальника Китаю, знизився, поступившись своєю дешевшою російською нафтою

20 січня 2024, 11:30
Поділіться публікацією:

Незважаючи на вмовляння західних лідерів припинити підтримку путінського режиму, китайська влада продовжує стояти на своєму, зміцнюючи економічні зв'язки з Москвою. Так Росія обійшла Саудівську Аравію та стала головним постачальником сирої нафти до Китаю у 2023 році. Як пише Reuters, Китай закупив величезну кількість нафти зі знижкою для своїх переробних заводів, незважаючи на західні санкції.

Партнерство Сі та Путіна міцніє: Росія стала головним постачальником нафти до Китаю

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: з відкритих джерел

За даними китайської митниці, минулого року Росія поставила до Китаю рекордні 107,02 млн. метричних тонн сирої нафти, що еквівалентно 2,14 млн. барелів на день. У той же час імпорт із Саудівської Аравії, раніше найбільшого постачальника Китаю, впав на 1,8% до 85,96 млн тонн, поступившись своєю часткою ринку дешевшої російської нафти.

Російська нафта, відкинута багатьма міжнародними покупцями після запровадження західних санкцій у зв'язку із вторгненням Кремля в Україну в 2022 році, більшу частину минулого року торгувалася зі значним дисконтом до міжнародних еталонів в умовах нав'язаного Заходом обмеження цін.

Як пише Reuters, щоб не порушувати західні санкції, китайські нафтопереробні компанії використовують посередників-трейдерів для доставки та страхування російської нафти. Покупці також використовують води біля берегів Малайзії як перевалочний пункт для вантажів з Ірану та Венесуели, які потрапили під санкції.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є шанс зробити позицію Пекіна ближчим до Києва, а не до Москви: чому КНР не йде на контакт.

Також видання "Коментарі" повідомляло – товарообіг між Китаєм та Росією досяг нового рекорду. Більше того – за твердженням аналітиків, Китай та РФ на межі створення військового альянсу. Що можна сказати про дії Пекіна останнім часом? Таке враження, що його активізація минулого року у пошуках дипломатичного рішення російсько-української війни зійшла нанівець… На що, схоже, робить ставку Китай? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини