Головна Новини Суспільство події Озброєння України: як змінюється позиція Заходу, комунікація та сама допомога
commentss НОВИНИ Всі новини

Озброєння України: як змінюється позиція Заходу, комунікація та сама допомога

Захід готовий підтримувати Україну зброєю у війні проти Росії - Київ просить не затягувати з важливими рішеннями, адже зброя потрібна тут і зараз

21 квітня 2022, 14:07
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 20 квітня заявив, що закордонні партнери "стали краще розуміти" потреби України у відображенні агресії Росії . Як це проявляється? Як оцінюєте комунікацію України та Заходу щодо постачання нам озброєнь (зокрема, те, що афішувати це стали значно менше)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Озброєння України: як змінюється позиція Заходу, комунікація та сама допомога

Озброєння для України. Фото: з відкритих джерел

До нас надходять і потужні безпілотники, і бронетехніка, і стрілецька зброя, і артилерія

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що закордонні партнери справді стали краще розуміти потреби України у зброї.

"У всякому разі, їхня допомога значно "поважчала". Це видно хоча б із тих повідомлень, які розповсюджуються. До нас надходять і потужні безпілотники, і бронетехніка, і стрілецька зброя, і артилерія", – зазначає Денис Попович.

Він помітив ще одну цікаву деталь: коли заявляється про будь-які нові поставки – це, швидше за все, означає, що домовленості вже досягнуто і "відправлення", як мінімум, уже в дорозі. Що дуже знижує ймовірність "перехоплення" його російськими силами.

"Який вплив матиме західний ленд-ліз на хід бойових дій – покаже час. Але те, що вплив буде мати, – сумнівів немає", – упевнений Денис Попович.

У нас рахунок на дні, а законопроект про ленд-ліз ще не проголосований

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-замміністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова розмірковує так:

"За останній тиждень видно, як змінилася у позитивний бік позиція США. Та й багато країн Європи, за рідкісним винятком, зробили заяву, що вони почнуть постачати Україні зброю, включаючи тяжку".

При цьому Штати могли б допомагати значно більше і краще, впевнена експерт. Більше того, вони мали можливість не допустити війну. Принаймні у такому ключі робили заяви деякі співрозмовники Тетяни Попової в інтерв'ю для програми "Хроніки війни". Серед них – американські республіканці, які запевняють, що діяли б жорсткіше, ніж демократи, які зараз перебувають при владі.

"Наприклад, пригрозили, що введуть свої війська на лінію розмежування. Або відправили б в Україну свої стратегічні бомбардувальники. Або (ще раніше, коли це було можливо) – флот із необхідною зброєю. У республіканців є така позиція – бити ворога на далеких рубежах. І, мовляв, тоді російське вторгнення 24 лютого взагалі могло не статися, – пояснює експерт. – Вони критикують Байдена за те, що не було заздалегідь чинного необхідного тиску на Росію. Наприклад, її не попередили: якщо спробує розпочати атаку – США введуть свої війська на українсько-російський кордон (на прохання офіційного Києва, природно). І що замість надання Україні заздалегідь сучасних образів озброєння – США переносили своє посольство – спочатку з Києва до Львова, потім зі Львова – до Польщі".

Тетяна Попова наголошує, що законопроект про ленд-ліз, який має прискорити постачання озброєння в Україну, поки що проголосований лише у першій Палаті. Ще має відбутися голосування у другій Палаті, а потім – підпис Байдена. Тоді як у нас рахунок іде на дні.

"Щодня – жертви. А РФ піднімає ставки. Вже відомо, що росіяни задумали приблизно за тиждень "референдум" у Херсонській області. Чи то про створення фейкової "ХНР", чи про приєднання до такої ж фейкової "ДНР", чи про якусь ХДНРію. Тож я чудово розумію позицію Офісу президента, який дивується – чому ж так точково, повільно та далеко не в тих обсягах та позиціях, що потрібні, нам надсилають озброєння. Ми потребуємо авіації, засобів ППО, важкого озброєння (включаючи далекобійну артилерію). Деякі країни Європи почали нам це постачати. Є зрушення і з американського боку", – зазначає Тетяна Попова.

На її думку, цілком логічно, що поменшало інформації про постачання озброєння в Україну. І що багато про що стає відомо вже постфактум.

"Адже представники країни-агресора прямо заявляють, що будуть бити по конвоях зі зброєю, за складами – чи не на польській території. Зрозуміло, що про поставки стали набагато менше писати та говорити, – пояснює експерт. – Упевнена, верховний головнокомандувач (президент), міністр оборони, головком ЗСУ володіють значно більшою інформацією, ніж та, що стає загальнодоступною. І певними каналами сигналізують нашим партнерам значно більше, ніж у публічній площині".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Офісі президента розповіли, чому переговори з Росією про припинення війни зайшли в глухий кут.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини