Головна Новини Суспільство події Осінній локдаун-2021: які помилки необхідно врахувати владі
commentss НОВИНИ Всі новини

Осінній локдаун-2021: які помилки необхідно врахувати владі

За словами заступника міністра охорони здоров'я Ігоря Кузіна, ситуація з коронавірусом у країні погіршується

6 вересня 2021, 18:18
Поділіться публікацією:

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін прогнозує, що найближчим часом Україну очікує перехід в "жовту зону". Ймовірний локдаун слід очікувати не раніше листопада, вважає він.

Осінній локдаун-2021: які помилки необхідно врахувати владі

Осінній локдаун-2021: які помилки необхідно врахувати владі - фото з відкритих джерел

Які ризики владі слід врахувати? Які недоліки виправити? Як правильно вибудувати комунікацію із населенням в цілому, з бізнесом зокрема? Відповіді на ці питання портал "Коментарі" шукав разом із експертами.

Поділ на зони — це фікція, демонстрація показової активності без реальних результатів

Інфекціоніст, стратегічний консультант, директор Revival Institute for Future Вадим Арістов вважає заяви про зміну "кольорових" режимів — показовими, неробочими заходами.

"Повноцінно ніхто не дотримувався і не дотримується кількості осіб на квадратний метр. Спортзали рахують у заявлену площу розмір всіх своїх комор, складів, невикористовуваних залів. У підсумку — скупчення відвідувачів в роздягальнях, в душах. У цих приміщеннях зависає у повітрі інфекційний аерозоль — і відвідувачі масово інфікуються. Так що поділ на зони — це фікція, демонстрація показової активності без реальних результатів", — підкреслює експерт.

Заяву, що локдаун буде не раніше листопада, слід читати як наміри усіма способами його відстрочувати і намагатися не вводити. Це позначиться на показниках летальності й зростанні надлишкової смертності, прогнозує Вадим Арістов.

"Вже зрозуміло, що не працює повноцінно система статистики, — зазначає він. — У прогнозах, які виводить Національна академія наук і на які, ймовірно, орієнтується уряд, значиться базове репродуктивне число (показник кількості людей, що заражаються від одного інфікованого) як 1,21. Хоч зрозуміло, що такого показника бути не може. Зараз не діють серйозні обмежувальні заходи. А за закордонними оцінками, варіант Дельта за цим показником оцінюється як 6-8. Тобто, велику кількість заражень ми просто не відстежуємо".

Експерт підкреслює, що це видно і за коефіцієнтом позитивності тестування (щодо кількості позитивних тестів на коронавірус до їх загальної кількості).

"Зараз в Україні вже більше 10% ПЛР-тестів, які робляться, — позитивні. Тоді як показник, який рекомендує ВООЗ — 5%. Азіатські країни орієнтуються на 1-3%. Виходить, що ми зараз вже десь втричі недотестовуємо. А це ж тільки початок хвилі, тільки перше зростання захворюваності, — акцентує директор Revival Institute for Future. — Навіть Ізраїль, у якого зараз найвищі в світі показники інфікування на мільйон населення, — навіть у нього цей коефіцієнт позитивності менше 5%. А у нас — більше 10%".

Тобто, продовжує Вадим Арістов, ми не бачимо реальних показників інфікування, пропускаємо більшість безсимптомних і легких випадків. Не ведеться і відстеження контактів, своєчасна ізоляція всіх потенційно заражених. І поширення інфекції набирає швидкість.

"Це видно за заповненням госпітальних ліжок. При цьому у випадку "Дельта" більш ніж в 2 рази вище потреба в госпіталізації. Тому, швидше за все, будемо мати серйозне збільшення показників захворюваності та смертей на добу вже десь з 10-19 жовтня. Це буде показник в 300 смертей на день, що буде говорити про необхідність вводити локдаун. Але якщо його в жовтні не введуть, буде колапс системи охорони здоров'я, — попереджає Вадим Арістов. — Брак ресурсів для госпіталізації — і від того велика прихована смертність. Багато будуть помирати вдома, допомога надаватиметься на неспеціалізованих ліжках у лікарнях. І все це позначиться на показнику летальності. А пізніше ми побачимо ще більш вражаючу оцінку надлишкової смертності".

Уряд повинен показати, як він підготувався балансувати ризики для громадського здоров'я та економіки

PR-експерт, політичний аналітик Олександр Солонько вважає, що у суспільства закономірно виникне питання: що МОЗ та уряд в цілому зробили для того, щоб підготуватися до нового загострення кризи?

"У плані комунікації не завадило б показати суспільству аналіз помилок. Саме це зробили у Франції, готуючись до другої хвилі в минулому році. Президент Макрон тоді повідомив громадянам, які були проблемні моменти і недоробки. Як вони будуть вирішуватися. Думаю, тут можна брати приклад з французів", — вважає Олександр Солонько.

Він вважає, що зараз уряд повинен показати, як він підготувався балансувати ризики для громадського здоров'я та економіки. Які шляхи можуть бути для компенсації економічних втрат від нового карантину.

"Для цього було практично все літо. Зараз час пропонувати якісь рішення", — упевнений експерт.

Саме бізнес міг би забезпечити більш якісне дотримання карантинних заходів, забезпечення санітарно-гігієнічних норм, тотальну вакцинацію

Юрист, адвокат, експерт в галузі медичного права та фармацевтики Олександр Гришаков також вважає, що влада повинна назвати і врахувати помилки, які були допущені під час попередніх локдаунах і жорстких карантинах.

"Владі слід зрозуміти, що бізнес — не ворог, до нього потрібно ставитися як до союзника, партнера. І за правильної комунікації з бізнесом (великим, середнім, малим), за правильно поставлених завданнях, цілях, він може дати більше, ніж поки сама держава буде займатися регулюванням, управлінням, контролем або ще чимось. Сам бізнес на місцях здатний створити ті правильні цінності, правила, можливі умови контролю для всіх співробітників, щоб забезпечити, в тому числі, більш повний масштаб вакцинації", — зазначає Олександр Гришаков.

На його думку, поки не буде такого роду діалогу, відносин між владою і бізнесом, ми не досягнемо потрібного результату. У тому числі в ракурсі боротьби з коронавірусом.

"На жаль, держава наразі ставиться до платників податків, до бізнесу, як до дійної корови, але не як до партнера, — резюмує експерт. — Але ж саме бізнес міг би забезпечити більш якісне дотримання карантинних заходів, забезпечення санітарно-гігієнічних норм, тотальну вакцинацію".

Раніше видання "Коментарі" писало, що на тлі пандемії коронавірусу у світі відбулися несподівані зміни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини