Головна Новини Суспільство події Опалювальний сезон близько: про що говорить заява Вітренко – як Україні пережити зиму
commentss НОВИНИ Всі новини

Опалювальний сезон близько: про що говорить заява Вітренко – як Україні пережити зиму

Українцям потрібно бути готовими – опалювальний сезон розпочнеться пізніше, температуру у квартирах знизять на 4 градуси

29 серпня 2022, 11:55 comments1075
Поділіться публікацією:

Голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко заявив в інтерв'ю Gardian, що на українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття. Температура в приміщеннях, за його словами, становитиме 17-18°C (приблизно на чотири градуси нижче за норму), він порадив людям запастися ковдрами та теплим одягом і не виключив, що росія може завдати удару по газовій інфраструктурі України і ще більше скоротити постачання в Європу. Експерти проаналізували ці застереження для видання "Коментарі".

Опалювальний сезон близько: про що говорить заява Вітренко – як Україні пережити зиму

Опалювальний сезон. Фото: з відкритих джерел

18 градусів не є критичною температурою. Набагато гірше, якщо буде у районі 14-15

Голову Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігоря Черкашина дивує, що керівництво Нафтогазу бере на себе функцію прогнозувальників погоди.

"Замість того, щоб лякати холодною зимою, треба говорити про новий режим теплозабезпечення багатоквартирних будинків із центральним опаленням, – упевнений експерт. – Також слід визнати, що в умовах провалу державної програми збільшення видобутку газу в Україні ми маємо певний дефіцит. Цю проблему пропонується вирішувати за рахунок зменшення температури у будинках. При цьому премії та захмарні оклади, отримані працівниками та керівниками Нафтогазу, повертати ніхто не збирається. І до відповідальності за провал програми збільшення видобутку ніхто не притягнеться. Тому, шановні громадяни, відвикайте від 22 градусів у квартирах – та звикайте до 18".

Насправді, зазначає Ігор Черкашин, 18 градусів не є критичною температурою. Набагато гірше, якщо буде близько 14-15. Тоді, в умовах відсутності в багатоквартирних будинках вентиляції, створюються найсприятливіші умови підвищеної вологості та температури для утворення грибка та цвілі. І як наслідок – зростання застудних та астматичних захворювань.

"Другий акцент – припущення про можливе руйнування газової інфраструктури за рахунок ударів агресора. Але, як на мене, найбільший ризик мають об'єкти централізованої генерації тепла та електрики. Саме тому у містах мають бути підготовлені об'єкти-ковчеги з автономним теплопостачанням та електрогенерацією. Швидше за все, на базі громадських будівель із можливістю розміщення великої кількості людей", – каже експерт.

Окремо він звертає увагу, що поради про ковдри, звичайно, корисні, але було б набагато корисніше проводити роботу з оптимізації споживання теплової енергії в багатоквартирних будинках.

"Скільки будинків перевірено на працездатність індивідуальних теплових пунктів (ІТП), чи промито внутрішньобудинкові системи теплопостачання? Чи збалансований розподіл тепла? Адже якщо система розбалансована, то замість цілком допустимих 18 градусів у всьому будинку буде 14-15 у низці квартир. А це вже проблема, – наголошує Ігор Черкашин. – Як підготовлена ​​система теплопостачання до аварійного зливу теплоносія, якщо відбудеться руйнація генерації у серйозні морози? Інакше система просто розморозиться. Що при цьому буде з подачею води та зливом каналізації? Ну, а основне питання, куди евакуюватимуться люди з потерпілих будинків? Ковдрами їх не врятують...".

Враховуючи рекордний рівень цін на імпортний газ, єдиний вихід – це різке скорочення споживання газу взимку

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква впевнений, що часу для проведення заходів щодо енергозбереження практично не залишилося.

"Отже, – пояснює він, – враховуючи рекордний рівень цін на імпортний газ, єдиний вихід – це різке скорочення споживання газу взимку".

Тут треба витримати тонкий баланс, наголошує Денис Саква. Щоб зниження температури у приміщеннях не призвели до різкого зростання попиту на електроенергію, що призведе до зростання генерації із газу.

"Але те, що уряд розпочав компанію еквівалентну "прикрути" у 2018 – це правильне рішення. Набагато гірша ситуація у містах із пошкодженою системою центрального опалення. Без опалення до будинків неможливо буде подавати не лише тепло, а й воду, щоб уникнути замерзання труб", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США розповіли, де Росія задіє 3-й армійський корпус в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Але

29 серпня 2022, 18:21

Мы всегда верили что газ, из недр Украины принадлежит народу. даже с условием что за него надо платить. А теперь оказывается его нет. И мы ничего не можем с этим сделать - большая часть уходит на предприятия, даже не оборонку. 16 до 18 градусов в квартире. Новорожденные? неа, не слышал...


Новини