Головна Новини Суспільство події ООН уже б'є в усі дзвони: як зупинити катастрофу, до якої РФ штовхає світ через війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

ООН уже б'є в усі дзвони: як зупинити катастрофу, до якої РФ штовхає світ через війну в Україні

Війна в Україні загрожує голодом 1/5 населення Землі

18 квітня 2022, 11:14 comments6397
Поділіться публікацією:

В Організації Об'єднаних Націй зазначили, що блокада російськими військами українських портів на Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, яка призведе до голоду у світі, політичної нестабільності та масової міграції. Які є шляхи вирішення ситуації? Які справи з продовольчою безпекою України? Чи може світ, розуміючи, катастрофічні глобальні наслідки цієї війни, зробити кардинальні кроки для того, щоб зупинити російську агресію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

ООН уже б'є в усі дзвони: як зупинити катастрофу, до якої РФ штовхає світ через війну в Україні

Порти України. Фото: з відкритих джерел

Стурбованість ООН через блокаду російськими військами українських портів цілком зрозуміла

Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса впевнений, що блокада російськими військами українських портів справді може спровокувати глобальний голод. І про це, наголошує він, говорить не лише ООН, а й уся аграрна громадськість світу вже майже місяць.

"Не секрет, що основний експорт української аграрної промисловості йшов портами Маріуполя, Одеси, Миколаєва. Після початку відкритої, хоч і неоголошеної війни, вони заблоковані. А той експорт, який здійснюється залізницею або автотранспортом, не дозволяє вивезти обсяги товару, які у нас збереглися. А це – 15-17 млн тонн кукурудзи, плюс – пшениця з перехідними залишками минулого року. (найближчими місяцями буде вже новий врожай). Також є понад 3 млн тонн олії соняшника (причому не весь ще соняшник переробили на олію). Тобто, ми маємо величезні залишки, які потрібні всьому світу", – наголошує експерт.

Тому, продовжує він, стурбованість ООН цілком зрозуміла. У багатьох країнах продуктова інфляція вже зросла на 10-15%. І якщо якнайшвидше не дати можливості через українські порти вивезти українські товари на продуктовий світовий ринок (особливо на ринок Азії та Африки), то в низці країн може початися глобальний голод з усіма (бунти, міграція).

"Дозволити ситуацію можна лише шляхом зупинення російської агресії, розблокування та розмінування морів, відновлення нормальної роботи портів. Щоб понад 70 кораблів, вже завантажених зерном, отримали можливість доставити його за призначенням. А до нас могли прийти нові кораблі для вивезення українського зерна та інших товарів. Сухопутним шляхом вирішити проблему експорту 5-6 млн. тонн зерна щомісяця на сьогоднішній день неможливо", – пояснює Алекс Ліссітса.

За його словами, Україні щодо продовольчої безпеки нічого не загрожує.

"Як я зазначив раніше, у нас є великі перехідні запаси з минулого року щодо зернових та інших культур, включаючи соняшникову олію, цукор тощо. Плюс – очікується з червня-липня (залежно від регіону) новий урожай з основних культур. Отже, постраждає швидше продовольча безпека країн Азії та Африки, де в бюджеті домогосподарств продукти харчування займають 50 і більше відсотків. Для них повним шоком буде як зростання цін, так і відсутність низки звичних продуктів на полицях магазинів, – наголошує президент УКАБ. – На мою думку, зупинити Путіна можна зараз лише шляхом повного консенсусу західних (і не лише) країн щодо ембарго на російські нафту та газ. Так війна може закінчитися за місяць-півтора. Так, серед іншого, вирішиться проблема експорту української аграрної промисловості, зменшивши ризики світової продовольчої кризи".

Голод може спровокувати нову хвилю масової слабо контрольованої міграції до країн Європи з країн Близького Сходу та Африки

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин зазначає, що саме варварська агресія Росії заважає Україні експортувати сільськогосподарські товари, руйнує глобальні ланцюжки постачань та збуджує світові ціни на продовольство.

"Тому ідеальна відповідь на проблему – негайне припинення вогню та виведення військ країни-агресора з території України. Всі інші шляхи вирішення, наприклад, створення нових та розширення вже діючих сухопутних шляхів імпорту пшениці, кукурудзи та олії лише часткове і не швидке за часом вирішення проблеми", – упевнена аналітик.

Коментуючи ситуацію з продовольчою безпекою України, він назвав ризики помірними та контрольованими.

"Українська влада заявила про наявність дворічного запасу продовольства, – нагадує В'ячеслав Черкашин. – До цього додам, по-перше, намір уряду здійснити найближчим часом коштом платників податків викуп зерна та інших продуктів в обсягах річного споживання країною. По-друге, спостерігаємо посівну кампанію, що успішно стартувала (за останніми даними, Україна зможе засіяти від 70% до 80% своїх посівних площ). І, по-третє, світ активно допомагає і, сподіваюся, допомагатиме Україні гуманітарними вантажами".

А ось для світу, наголошує аналітик, проблема вимальовується колосальна.

"Наша країна по праву називається однією з "житниць світу", насамперед для Близького Сходу та Африки (Єгипет отримує 85% свого зерна з України, Ліван – трохи більше 80%, згадаю також Пакистан, Лівію, Саудівську Аравію, Туніс, Ємен, Оман та Марокко, які значною мірою залежать від українського імпорту). Всесвітня продовольча програма ООН купувала до 50% зерна саме в Україні. Окрім небезпеки голоду, наслідком стане і зростання соціальної напруженості і, як наслідок, нова хвиля масової слабо контрольованої міграції до країн Європи з держав Близького Сходу та Африки, – попереджає експерт. – Тому наші союзники з Європейського Союзу мають бути максимально зацікавлені у якнайшвидшому припиненні війни. Більше допомоги Україні, більше санкцій, більше дипломатичного тиску на Росію!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ППО впоралося з 60% ракет, які вранці Росія направила на Дніпропетровщину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Юрий

18 квітня 2022, 11:31

Ну так делайте , ДБ, все возможное для прекращения войны!


Новини