Головна Новини Суспільство події Оманливе відчуття покращень з відключеннями світла: у чому небезпека
commentss НОВИНИ Всі новини

Оманливе відчуття покращень з відключеннями світла: у чому небезпека

Попри зменшення відключень електроенергії, українці повинні готуватись до нових вимкнень світла з наближенням зими.

29 липня 2024, 16:10
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

З 20 липня українці помітили покращення ситуації з вимкненнями світла – зменшилась їх тривалість, а також частота вимкнень електроенергії. Представник Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп наголошує, що це не ознака того, що проблема у минулому та вказує на оманливе відчуття від покращень з відключеннями світла.

Оманливе відчуття покращень з відключеннями світла: у чому небезпека

Українці знову зіткнуться з тривалими відключеннями світла. Фото з відкритих джерел

Андріан Прокіп вказує, що на покращення ситуації в українській енергетиці вплинуло кілька факторів. Наприклад зниження температури повітря призвело до падіння попиту на електроенергетику. Ще однією причиною зменшення вимкнень світла стали додаткові потужності, які були додані після ремонту атомного енергоблока.

За словами представника Українського інституту майбутнього така ситуація триватиме до кінця літа, і можливо у вересні та жовтні графіки вимкнень узагалі не будуть застосовуватись, якщо не буде російських обстрілів. Однак Андріан Прокіп наголошує, що в середині осені ситуація зазнає змін.

"З кінця жовтня чи початку листопада тенденція переломиться. Через похолодання ростиме попит, який взимку буде на третину більшим ніж улітку. Взимку віддача від сонячних електростанцій, на які зараз припадає майже п’ята частина навантаження енергосистеми, буде мінімальною. А тому, скороченні інтересу до ситуації в енергетиці – передчасне", — стверджує Прокіп.

Прокіп вказує на деякі переваги, які можуть отримати українці від скорочення відключень — спаде ажіотажний попит на акумулятори, як наслідок і ціна на них. Крім того, Верховна рада скасувала мито та ПДВ на таке обладнання, що буде додатковим чинником зниження цін. Таким чином, українці можуть отримати додатковий час, щоб підготуватись до зимових відключень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Міненерго засекретило інформацію про експорт електроенергії з України на період відключень світла.

Також "Коментарі" писали про те, чому Росія не атакувала українську енергетичну систему взимку та почала проводити масштабні удари навесні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини