Головна Новини Суспільство події Офіс захисту бізнесу при МВС: чи потрібен Україні новий правоохоронний орган
commentss НОВИНИ Всі новини

Офіс захисту бізнесу при МВС: чи потрібен Україні новий правоохоронний орган

Офіс з питань захисту бізнесу очолить Антон Геращенко

1 жовтня 2021, 13:18
Поділіться публікацією:

У МВС розпочав роботу Офіс захисту бізнесу , головною метою якого названі: протидія рейдерству; боротьба з корупцією і зловживаннями в відношенні бізнесу в структурах МВС; детінізація ринку тютюну, спирту і палива (зараз держава щорічно недоотримує десятки мільярдів гривень); допомога Державній митній службі та іншим правоохоронним органам у боротьбі з контрабандою (український бюджет недоотримує, за різними оцінками, від 100 до 150 млрд гривень щорічно); боротьба з контрафактною продукцією, порушенням авторських прав і підробкою торговельних марок.

Офіс захисту бізнесу при МВС: чи потрібен Україні новий правоохоронний орган

Офіс захисту бізнесу при МВС - фото з відкритих джерел

Офіс з питань захисту бізнесу буде створено як структурний підрозділ МВС. Очолить його Антон Геращенко, радник міністра МВС Дениса Монастирського (був ним же за Арсена Авакова).

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" дану ініціативу.

Ця структура при МВС просто дублює функції БЕБ і ДБР

Бізнес-вумен, співвласниця київського Відьма-бару "Лиса гора" Олеся Остафієва зізналася, що почитавши анонс про роботу Офісу з питань захисту бізнесу (як структурний підрозділ МВС), не зрозуміла — для чого у нас тоді створювалося Бюро економічної безпеки (БЕБ) і Державне бюро розслідувань (ДБР).

"Ця структура при МВС просто дублює їхні функції, — зазначає Олеся Остафієва. — Я вважаю, що завжди повинен бути один відповідальний. І підтримую народну мудрість, що у семи няньок — дитя без ока".

Олеся Остафієва нагадує, що на БЕБ і ДБР виділяються чималі гроші з бюджету. І зовсім незрозуміло, навіщо паралелити ці функції ще одним органом.

Те, що в МВС створюється такий департамент, і очолює його Антон Геращенко — ідеальна конструкція

Співзасновник Українського інституту майбутнього і Центру економічного відновлення Анатолій Амелін зазначає:

"З Антоном Геращенком ми є співзасновниками аналітичного центру "Український інститут майбутнього". І я його знаю з практичної, державної боку досить давно. Знаю всю його історію роботи в МВС. Антон — один з небагатьох людей в державній системі, який системно допомагає боротися зі свавіллям влади. Я знаю десятки кейсів, які завдяки його втручанню допомогли людям зберегти бізнеси від рейдерства, від якихось негативних речей. По суті, він і раніше неодноразово допомагав. У бізнесу є чітке розуміння, що не так багато в цій країні точок підтримки, які можуть бути корисними бізнесу. І те, що в МВС створюється такий департамент, і очолює його Антон Геращенко, я вважаю ідеальною конструкцією. І його репутація, і той досвід, який у нього є, і потреби економіки тут збігаються".

Відповідаючи критикам, які вважають, що дана структура при МВС має паралельні функції з ГБР і БЕБ, Анатолій Амелін зазначив, що мова все ж про трохи інший фунціонал.

"Давайте будемо відвертими. Є маса зловживань в самому МВС. І поки справа дійде до ДБР, може пройти навіть рік. Тоді як всередині самої організації, використовуючи, наприклад, інструмент внутрішнього контролю, наводити порядок, налагоджувати бізнес-процеси набагато швидше, — пояснює Анатолій Амелін. — Це різні рівні, скажімо так, реагування на ситуацію. Більш швидкий шлях вирішення проблеми, ніж за допомогою ДБР".

Усе спрямовано на те, щоб всі питання вирішувалися в ручному режимі

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, глава АТ "Кравець і партнери" зі скепсисом поставився до створення при МВС Офісу з питань захисту бізнесу.

"Будь-яке виробництво деяких спеціалізованих підрозділів, як та ж "антирейдерська комісія", свідчить, на мій погляд, лише про бажання замість дотримання законів — в ручному режимі регулювати всі ці питання, — зазначає експерт. — Загальнокримінальні злочини — перешкоджання роботі бізнесу, підробка документів, захоплення майна — все є в Кримінальному кодексі. Просто це все потрібно належним чином розслідувати".

На думку Ростислава Кравця, створювати якісь спецпідрозділи з якимись спецповноваженнями, надавати їм якісь спецдозволи — лише від невміння або небажання працювати.

"Підкреслюю, все направлено на те, щоб всі питання вирішувалися в ручному режимі. А коли це робиться так, рівень корупції зростає в десятки, а то й тисячі разів, — акцентує експерт. — Тому я вважаю, що сама заява про створення подібного органу говорить про бажання МВС на цьому заробити і в ручному режимі комусь забороняти, а комусь дозволяти захоплювати підприємства ".

Раніше видання "Коментарі" писало, як нові карантинні обмеження позначаться на бізнесі



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини