Головна Новини Суспільство події Одеса отримає унікальний туристичний об'єкт, - Іваницький
commentss НОВИНИ Всі новини

Одеса отримає унікальний туристичний об'єкт, - Іваницький

В Одесі з'явиться нова туристична точка – музей шампанських вин

8 липня 2020, 14:25 comments1423
Поділіться публікацією:

В Одесі планують почати будівництво одного з найбільш масштабних об'єктів за останній час — музей заводу шампанських вин "Ексцельсіор" сім'ї Родоканаки. Про це повідомив голова міської комісії з питань ЖКГ, екології та надзвичайних ситуацій, депутат фракції "Довіряй справам" Олександр Іваницький.

Одеса отримає унікальний туристичний об'єкт, - Іваницький

Місцем будівництва стане Бугаївка. Саме тут сьогодні знаходяться винні льохи, які в кінці XIX століття належали грецькому купцеві Періклу Родоканаки. Тут же був побудований один із перших у Російської імперії заводів шампанських вин.

"Винні погреби Родоканаки на Бугаївці являють собою історичну цінність. Але сьогодні — це місце збору людей без певного місця проживання та інших асоціальних особистостей, на що регулярно скаржаться місцеві жителі. Вони знаходяться в сумному стані: покинуті, зруйновані часом і людьми, завалені сміттям", — сказав Іваницький.

Одеса отримає унікальний туристичний об'єкт, - Іваницький - фото 2

На об'єкті з виїзним засіданням побувала постійна комісія з питань планування забудови територій, міського дизайну та архітектури.

"Власник даних погребів Перікл Родоканаки був одним із найбагатших жителів Одеси кінця XIX століття. Підвали побудовано в 1896 році для виготовлення класичного шампанського. Після смерті Родоконаки в 1899 році його справа почала поступово приходити в занепад, і його спадкоємці прийняли рішення продати всі підприємства. До Громадянської війни в 1917 році винні погреби продовжували діяти, однак до 1918 року були повністю розграбовані і зруйновані. А в 2007 році право власності на погреба придбав я, і вже тоді мріяв їх відродити, але підтримку міської влади отримав лише через багато років", — розповів інвестор і меценат проекту Федір Глуган.

За словами Федора Глугана, проект уже готовий: передбачається повністю відновити підвали, підтримувати ту саму торговельну марку, яка сьогодні зареєстрована за інвестором — "Excelsior".

"Ми створимо тут музей виноробства, великий експоцентр в Одесі. В Україні аналогів таких підвалів немає, взяти хоча б унікальну кладку. Нині це — пам'ятник інженерного мистецтва", — сказав Федір Глуган.

За словами мецената, в цей момент необхідно завершити ряд юридичних погоджень, після чого можна приступати до будівництва.

"Це перший проект на теренах України, який буде підтримувати вітчизняного виробника, і, в той же час, представляти найкращі виробничі марки іноземних виноробних компаній. Я впевнений, що незабаром в Одесі з'явиться ще одна візитна картка, що оцінять одесити і гості міста", — підкреслив Олександр Іваницький.

Нагадаємо, в Одесі заборонили купатися: на пляжах виявлена кишкова паличка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини