Головна Новини Суспільство події Очікування від зустрічі Байдена та Сі: чому саме зараз делегація України прибула до США
commentss НОВИНИ Всі новини

Очікування від зустрічі Байдена та Сі: чому саме зараз делегація України прибула до США

Присутність української делегації в США саме в такий період – не випадкова і дуже важлива

13 листопада 2023, 14:38 comments1676
Поділіться публікацією:

У період, коли у США готується зустріч американського та китайського лідерів, під час якої Вашингтон сподівається відновити військову співпрацю з Пекіном, до Штатів прибула українська делегація. Як повідомив голова Офісу президента України Андрій Єрмак, який входить до її складу, будуть зустрічі в Білому Домі, Конгресі, аналітичних центрах, з представниками громадських організацій. Йтиметься про формулу миру Зеленського, зміцнення оборони України, всебічне поглиблення співпраці. Які очікування від цього українського візиту, а також від запланованої на 15 листопада зустрічі президента США Джо Байдена з лідером Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіном? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Очікування від зустрічі Байдена та Сі: чому саме зараз делегація України прибула до США

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

США та КНР намагаються врегулювати розбіжності

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова впевнена, що зустріч американського та китайського лідерів є дуже важливою.

"Це перший візит Сі Цзіньпіна до Сполучених Штатів за дуже довгий період, – зазначає вона. – І це буде друга особиста зустріч двох лідерів після обрання Байдена у 2020 році. Для Байдена у разі продуктивного діалогу це буде серйозним досягненням його президентства".

Аналітик наголошує, що головною темою саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, в рамках якого у Сан-Франциско і запланована зустріч Байдена та Сі, стане оборонна співпраця.

"США прагнуть налагодити лінії комунікації – як на найвищому рівні між Пентагоном та Міністерством оборони Китаю, так і на тактично-оперативному рівні, зокрема в Індо-Тихоокеанському регіоні. Ще два лідери обговорять Іран, – прогнозує Олександра Решмеділова. – Іран та Китай підписали угоду про співпрацю на 25 років, тому Пекін є тепер певним ключем до Тегерану. У тому числі, в ракурсі контролю та відповідальності щодо ядерної програми Ірану та загрози, яку вона становить. А також – загроз, які Іран становить для регіональної стабільності, для американських сил у регіоні".

Сі Цзіньпін уже заявив про готовність співпрацювати зі США, наголошує експерт. Причому заклик до більш стабільних двосторонніх зв'язків пролунав напередодні візиту міністра закордонних справ Китаю – Ван І – до Штатів.

"США та КНР намагаються врегулювати розбіжності та працюють разом, щоб відповісти на глобальні виклики, – пояснює Олександра Решмеділова. – При цьому міністр фінансів США Джанет Йеллен заявила, що американський уряд має докази того, що китайські фірми, ймовірно, допомагають у постачанні обладнання для армії РФ в обхід західних санкцій. І зазначила, що китайські компанії не повинні надавати матеріальної підтримки російському оборонно-промисловому сектору, інакше зіткнуться зі значними наслідками. Проте, самі компанії не назвали. Тож сприймаємо цю інформацію як певне попередження".

На думку експерта, присутність української делегації в США саме в такий період – не випадкова і дуже важлива.

"Не виключаю, що є і російська делегація, – зазначає Олександр Решмеділова. – Україні дуже важливо, щоб під час цього візиту до США наші представники доклали всіх зусиль для проходження через Конгрес обіцяної нам допомоги. І очні зустрічі, переговори можуть тут мати вирішальний вплив".

У американців та китайців, схоже, дозріло розуміння взаємозалежності з низки питань

Політолог, партнер міжнародного комунікаційного агентства Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Зустріч американського президента з китайським лідером можна вважати однією з ключових у цьому політичному сезоні. І те, що Сі вперше за багато років вирішив прилетіти до США, говорить про те, що американо-китайські відносини виходять із глибокої кризи, в якій були досить довго".

На думку експерта, в американців та китайців, схоже, дозріло розуміння взаємозалежності – в економічному, політичному, військовому плані. Кожна із цих сторін може серйозно вплинути на стан іншої. І вигідніше домовлятися, а чи не конфліктувати.

"Звичайно, домовлятимуться вони насамперед щодо важливих для них економічних, військових моментів. Про зниження політичної напруги між Вашингтоном та Пекіном. Але й тему України навряд чи оминуть", – вважає політолог.

З огляду на те, що в контексті російсько-української війни ми відстоюємо принцип – ніхто не говорить про Україну без України, цілком логічним, пояснює Максим Джигун, є прибуття нашої делегації до Штатів. Мабуть, щоб шукати точки дотику з американською стороною, щоб та висловила потім наші позиції на переговорах з китайською.

"Нашу делегацію очолює перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко. Тому підніматиметься й тема економічного співробітництва, – упевнений експерт. – Тема, яка також залежить від американо-китайських відносин. Наскільки ті будуть успішними, настільки США можуть собі дозволити спрямовувати свої ресурси не на протидію КНР (у контексті Тайваню, на економічних фронтах), а на підтримку партнерів України, зокрема. Констатуючи: присутність України у США під час переговорів між Джо Байденом та Сі Цзіньпіном має важливе значення. Як символічне, так і у практичній площині".

Зараз Китай опинився на роздоріжжі

На думку політичного експерта Сергія Тарана, сам факт зустрічі між Байденом та Сі Цзіньпіном – вже хороша новина для України та погана для Росії.

"РФ бачить майбутнє як світ постійних конфліктів та конфронтацій. У тому числі між США та КНР, що дозволяло б росіянам мати в особі Китаю потужного союзника у протистоянні із Заходом. Але, якщо зустрічаються лідери США та КНР, це демонструє, що між ними немає глобального конфлікту. Відповідно, вони можуть укласти певні політичні угоди щодо стабілізації ситуації у світі", – пояснює Сергій Таран.

Експерт зазначає, що Китай, з одного боку, начебто зацікавлений у тому, щоб мати власну політику, що йде врозріз з політикою Заходу. З іншого боку – зацікавлений і в стабільному економічному розвитку. А через війни, що розгорнулися (російсько-української, ізраїльсько-хамаської) КНР економічно не виграє.

"Якщо США та Китай домовляться відновити світову безпеку, що дозволить продовжити глобальне економічне зростання, обидва вони опиняться у профіті. І не лише вони, – наголошує Сергій Таран. — По суті, зараз Китай опинився на роздоріжжі. Обирати шлях конфронтації, чи – економічного розвитку. Зустріч Байдена із Сі Цзіньпіном, що наближається, дає надію, що КНР зробив правильний вибір, поставивши на розвиток, а не конфронтацію. Це не принесе одразу мир в Україну. Але зробить його значно ближчим, посилить наші позиції. За умови, що Китай припинить підтримувати РФ, як це робить зараз. Хоча б просто переставши купувати в неї нафту, що завдасть разючого удару по бюджету країни-агресора".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи може зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна наблизити мир в Україні: чим закінчаться переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини