Головна Новини Суспільство події Обмеження цін на російську нафту: про що говорять торги в Європі - як події можуть розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Обмеження цін на російську нафту: про що говорять торги в Європі - як події можуть розвиватися далі

Превалюючі настрої зараз – зробити обмеження ціни на російську нафту в районі 60 доларів за барель

26 листопада 2022, 15:02
Поділіться публікацією:

ЄС відкладає переговори щодо граничних цін на російську нафту через розбіжності. Про це повідомляє Bloomberg. Суть у тому, що Польща та країни Балтії висловилися проти пропозиції, яку вони вважають "надто щедрою стосовно Москви". За цю позицію їм, до речі, вже подякував український президент. Про що говорить "виляння" Європи щодо обмеження ціни на експорт російських енергоносіїв? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Обмеження цін на російську нафту: про що говорять торги в Європі - як події можуть розвиватися далі

Нафта. Фото: з відкритих джерел

Важливо, що з 5 грудня набуває чинності ембарго на постачання нафти з РФ до ЄС, яке завжди було для росіян преміальними цінами

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній наголошує, що стратегічне рішення про обмеження цін на нафту Євросоюзом уже ухвалено. Залишилося питання визначення цієї самої "стелі".

"Переважні настрої зараз – зробити таке обмеження близько 60 доларів за барель. За собівартості російської нафти 35 доларів доставка – маржа РФ вийде невелика. Все, що вище – відсікається, не страхується, – пояснює експерт. – Туреччина, до речі, підтвердила, що з грудня не пропускатиме через Босфор судна, що везуть російську нафту, куплену вище "стелі" (після її визначення)".

За словами Тараса Загороднього, є дві країни ЄС, які виступають, щоб ціна була вищою – близько 70 доларів. Це Греція та Мальта, які мають великий танкерний флот, який якраз і перевозить усю цю нафту. І є ті ж Польща та країни Балтії, які хочуть "стелю" набагато нижче, ніж 60 доларів за барель.

"Побачимо, до чого все це призведе. Але, наголошую, важливо, що з 5 грудня набирає чинності ембарго на постачання нафти з РФ до ЄС, яке завжди було для росіян преміальними цінами (везти недалеко, ціни – високі). Наразі такого не буде. Це вже вирішено. Все інше – звичайні торги, – зазначає експерт. – Дехто хоч зароблятиме, зокрема на російській нафті. На жаль, російські структури, агенти впливу, нікуди не зникли з тієї ж Європи. І вони тиснуть на політиків через проросійську лобію. Але головне, що принципове рішення про те, що стелю на нафту встановлять, прийнято. І він точно буде меншим за ту ціну, яку хотіли б бачити росіяни, які мріють продавати по 100 доларів за барель. Але навіть Китаю та Індії вони продають свою нафту зі значною знижкою у ціновому проміжку 60-70 доларів".

Нові санкції проти Росії розглядаються в ЄС через призму ризиків цього зростання залежно від США

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко пояснює:

"Щодо будь-яких енергетичних ембарго чи інших видів обмежень хочеться нагадати про те, що нехай Україна і є зараз вагомою частиною загальносвітового порядку денного, від цього нікуди не поділися і не зникли традиційні для цієї сфери протиріччя між країнами. І нікуди не зникала рецесія у світовій економіці, викликана накладенням ковідної істерії, що штучно нагнітається,  на економічну кризу, яка триває з 2007 року".

На даний момент, продовжує експерт, у зв'язку з діями Федеральної резервної системи (ФРС), спрямованими на зміцнення долара, зниження інфляції в США та стабілізацію американської економіки, протиріччя у торговельній політиці між ЄС та Штатами лише наростають.

"Саме США зараз суттєво збільшили свій вплив на світовому енергоринку, насамперед за рахунок зростання продажів енергоносіїв. І в ЄС побоюються зростання залежності від США через це, – зазначає Юрій Гаврилечко. – Тому й нові санкції проти Росії розглядаються в ЄС через призму ризиків цього зростання залежно від США".

Читайте також на порталі "Коментарі" — міністр оборони США Ллойд Остін вважає, що ЗСУ має хороші шанси розвинути наступ узимку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини