Головна Новини Суспільство події Об'єднання української та європейської енергосистем завершилося
commentss НОВИНИ Всі новини

Об'єднання української та європейської енергосистем завершилося

Україна приєдналася до енергосистеми Європи

16 березня 2022, 16:51
Поділіться публікацією:

Як повідомили на сторінці НЕК "Укренергоатом", станом на 16 березня енергосистеми України та Молдови повністю синхронізовано з енергомережею континентальної Європи ENTSO-E. Рішення про синхронізацію було ухвалено ще 11 березня, операції з синхронізації тримали протягом 16 березня.

Об'єднання української та європейської енергосистем завершилося

Фото ілюстративне / Pixabay

За словами голови правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького, синхронізація дозволить Україні можливість отримувати електроенергію та зберігати стабільну роботу енергосистеми. До цього об'єднання підготовка тривала п'ять років, а українська енергосистема пройшла тест ізольованої роботи та працює стабільно. В майбутньому Україна отримає широкі можливості для розвитку енергетичного ринку та переходу на відновлювані джерела енергії.

НЕК "Укренерго", як український оператор системи передачі (ОСП), здійснювала заходи із підготовки нашої енергосистеми до синхронізації з ENTSO-E з 2017 року, коли було підписано Угоду про умови майбутнього об’єднання. За ці роки протестовано енергоблоки українських АЕС, ТЕС, ТЕЦ та ГЕС, розроблено математичну модель енергосистем України та Молдови.
За пʼять років було інвестовано більше 700 мільйонів євро в розвиток енергетичної інфраструктури, зміцнення ІТ-інфраструктури та кіберзахисту. Українські оператори забезпечили виконання ключових технічних умов для підключення до мережі ENTSO-E.

За словами президента, окупанти навмисно захопили Запорізьку атомну станцію, Чорнобильську атомну станцію, навмисно бомблять теплоелектростанції українських міст та лінії електропередач задля того, щоб вивести з ладу енергосистему. Однак їм це не вдалося. Глава держави подякував всім партнерам, які сприяли підключенню України до енергетичної системи Європейського союзу.

Як повідомляв портал, міністр Герман Галущенко заявив, що європейці повинні відмовитися від російського газу та нафти, адже в них є всі можливості для диверсифікації. Крім того, що ситуації на атомних електростанціях, чиновник пояснив, що Україна вже зверталася до МАГАТЕ з проханням забезпечити безпеку ядерних об'єктів на території України під час війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини