Головна Новини Суспільство події Ситуація в енергетичній галузі України: приєднання до європейської мережі та робота ЗАЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Ситуація в енергетичній галузі України: приєднання до європейської мережі та робота ЗАЕС

Україна очікує на приєднання до ENTSO-E протягом тижня

9 березня 2022, 09:15
Поділіться публікацією:

Міністр Герман Галущенко заявив, що наразі вже завершується синхронізація української енергетичної мережі з європейською ENTSO-E. Для завершення процесів необхідно ще кілька днів, тому найближчим часом відбудеться приєднання. Про це повідомляють на сторінці Міністерства енергетики в Фейсбук.

Ситуація в енергетичній галузі України: приєднання до європейської мережі та робота ЗАЕС

Фото ілюстративне / Pixabay

Також міністр наголосив, що європейці повинні відмовитися від російського газу та нафти, адже в них є всі можливості для диверсифікації. Крім того, що ситуації на атомних електростанціях, чиновник пояснив, що Україна вже зверталася до МАГАТЕ з проханням забезпечити безпеку ядерних об'єктів на території України під час війни.

Зокрема, не мають права наближатись ближче, ніж 30 км до об‘єктів атомної енергетики. В свою чергу МАГАТЕ зобов'язана звернутися до НАТО щодо запровадження А2/AD zone (закрите небо) над територією України, враховуючи географію розташування АЕС на території України.

Організація повинна документувати всі події, що стосуються роботи атомних електростанцій, докладати зусиль задля попередження ядерного тероризиму, сприяти забезпеченню гуманітарної та психологічної допомоги персоналу станцій.

Росії має бути заборонено доступ до інтелектуальних та технологічних ресурсів МАГАТЕ, а громадяни РФ, які зайняті в структурах ООН, що стосуються ядерної енергії, повинні бути усунені від посад.

В зверненні України зазначено, що слід негайно посилити моніторинг та контроль МАГАТЕ разом з ВООЗ, Червоним Хрестом та іншими міжнародними організаціями за ситуацією на атомних станціях: Запорізькій АЕС (Енергодар), Південноукраїнській АЕС (Південноукраїнськ), Рівненській АЕС (Вараш), Хмельницька АЕС (м. Нетішин) та іншими атомними об'єктами України.

"Україна також звернулася до Європейської Комісії, ООН щодо проведення спеціальних місій стосовно забезпечення ядерної безпеки в Україні та світі, а також встановлення всіх злочинів військової агресії РФ, які загрожують безпечному функціонуванню ядерних об’єктів в Україні. Україна наполягає, щоб спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в нашій країні встановила цілодобовий контроль і аналіз ситуації на всіх вітчизняних ядерних об’єктах, зокрема Чорнобильській та Запорізькій АЕС, а також інших українських діючих атомних електростанціях", — йдеться в дописі.

Також міністр записав звернення щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції: "Російські окупаційні війська катують оперативний штаб Запорізької АЕС. За нашою інформацією, окупанти змусили керівництво заводу записати адресу, яку вони планують використовувати в пропагандистських цілях. Пропагандистська машина Росії має на меті створити ще один фейк для своїх громадян та міжнародної спільноти в спробі виправдати свої злочини. Працівники Запорізької АЕС вже 4 дні у заручниках. На станції перебуває близько 500 російських військових та 50 одиниць важкої техніки. Працівники станції фізично та психологічно виснажені. Закликаємо міжнародних партнерів вжити всіх заходів для виведення російських окупаційних військ з захоплених ядерних об'єктів та закриття неба над Україною. Зрив на атомній електростанції через використання російськими військами зброї призведе до катастрофи для всієї Європи. Відповідальність за це буде повністю на Росії. Ми повинні разом зупинити ядерний тероризм Росії", — наголосив він.

Як повідомляв портал, МАГАТЕ висловила занепокоєння через ситуацію на ЗАЕС та ЧАЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини