Головна Новини Суспільство події НП на Північному потоці: хто за цим стоїть – яку мету може переслідувати Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

НП на Північному потоці: хто за цим стоїть – яку мету може переслідувати Росія

Російська сторона вже давно намагалася знайти шляхи, як уникнути виконання контракту по поставках газу

28 вересня 2022, 12:18
Поділіться публікацією:

Газопроводи Nord Stream 1 і 2 (Північні потоки 1 і 2) одночасно отримали "безпрецедентні" ушкодження. Видання Spiegel з посиланням на неназвані джерела, повідомило, що ЦРУ попереджало Берлін про можливу цілеспрямовану атаку на потоки. США вже запропонували європейським союзникам допомогу щодо забезпечення альтернативних поставок газу. Про що говорить те, що відбувається? Як можуть події розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

НП на Північному потоці: хто за цим стоїть – яку мету може переслідувати Росія

Газопровід. Фото: з відкритих джерел

Те, що сталося на трубопроводі — набагато вигідніше Газпрому і Кремлю, ніж будь-кому іншому

Фахівець з держполітики в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління Геннадій Рябцев зазначає, що причини того, що сталося в Балтійському морі, поки що точно невідомі. Їх встановить розслідування, яке вже розпочато кількома компетентними органами. Проте вже сьогодні, на думку експерта, можна сказати, що випадковістю цю НП назвати складно.

"Усі трубопроводи пройшли необхідні випробування та відповідали чинним стандартам безпеки, – пояснює він. – Звинувачення російської сторони на адресу України (нібито до пошкоджень газопроводів доклали руку деякі українські диверсанти), звичайно, приємні. Але навряд чи відповідають дійсності".

Набагато вірогіднішим, за словами експерта, є наступна гіпотеза.

"По Північному потоку-1 постачався газ відповідно до договорів, підписаних Газпромом із приватними господарюючими суб'єктами в Європі, – розповідає Геннадій Рябцев. – Оскільки Газпром змушений виконувати політичні вказівки Кремля, обсяги постачання газу до ЄС суттєво скоротилися. І до кінця року вже не змогли б вийти на контрактний рівень. Це автоматично означало подачу позовів проти Газпрому на багатомільярдні суми. Російській стороні були потрібні деякі обставини непереборної сили, якими можна було б пояснити причину невиконання договору. І те, що сталося зараз, цілком підходить під таке визначення.

Якщо ця гіпотеза вірна, зазначає експерт, те, що сталося на трубопроводі, – набагато вигідніше Газпрому та Кремлю, ніж будь-кому іншому.

Цілком прогнозовані нові зусилля росіян щодо проведення диверсій на даних об'єктах

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Розмови довкола того, що сталося з розгерметизацією газопроводів, крутяться навколо двох версій: диверсія чи природні причини. Обговорюється, хто зацікавлений у цьому. Я думаю, що європейські країни мають достатньо технічних засобів, щоб зрозуміти, що сталося насправді. Я припускаю, що тут взяли участь росіяни".

За словами експерта, зараз найбільшу увагу слід приділити захисту незалежних від РФ шляхів отримання вуглеводнів Європою.

"Цілком прогнозовані нові зусилля росіян щодо проведення диверсій на даних об'єктах, – каже Андрій Сенченко. – Те, що вони роблять на території України – цілеспрямовано знищуючи критичну інфраструктуру, щоб викликати проблеми та соціальне невдоволення – відбуватиметься і в Європі. Причому не лише шляхом шантажу за допомогою російських газопроводів, а й за допомогою спроб диверсій незалежними від РФ каналами постачання вуглеводнів".

Якщо дивитися на варіанти газопостачання до Європи, що залишилися, то цінність української ГТС суттєво підвищилася після події

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин вважає, що відновити труби для подачі газу після їх затоплення морською водою, а також пройти після цього європейських бюрократів щодо сертифікації – практично нереально.

"Пропоную використовувати труби для обігу морської води в потужних морських теплових насосах. Не пропадати ж добру, та й впишеться в плани з декарбонізації", – каже експерт, зазначаючи, що в кожному жарті є лише частка жарту...".

"Якщо дивитися на варіанти газопостачання Європи, що залишилися, то цінність української ГТС істотно підвищилася після події", – констатує Ігор Черкашин.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія може назвати вторгнення "контртерористичною операцією": хочуть відключити ЗАЕС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

4444

28 вересня 2022, 18:56

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo


Новини