Головна Новини Суспільство події Новорічне звернення Зеленського та Путіна: які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Новорічне звернення Зеленського та Путіна: які очікування

Зеленський наголосить на переможному для України 2023-му році, а Путін повторюватиме традиційні мантри про якусь «спецоперацію», якісь погрози «великій Росії»

31 грудня 2022, 13:40 comments1388
Поділіться публікацією:

Під час традиційного вечірнього звернення 30 грудня президент України Володимир Зеленський, серед іншого, зазначив, що ми продовжимо посилювати свою ППО у 2023 році, а також розповів про ситуацію на фронті та нараду з міжнародниками. А чого очікувати від новорічного звернення як українського лідера, так і російського диктатора? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Новорічне звернення Зеленського та Путіна: які очікування

Володимир Зеленський та Володимир Путін. Фото: із відкритих джерел

Зеленський попередить, що новий рік буде дуже непростим, але акценти все ж таки – на позитиві

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос розмірковує так:

"Недавнє звернення президента до Верховної Ради було по суті зверненням до всіх українців. У ньому Зеленський підбив підсумки року, описав своє бачення подальших кроків щодо деокупації України, щодо зміцнення нашого суверенітету. Швидше за все, у новорічному зверненні він також зробить акценти, що наша держава зустрічає 2023 рік як незалежна, яка значно зміцнила свої міжнародні позиції. Наголосить, що у цьому заслуга всіх українців. Ми зберегли державу. ЗСУ без всенародної підтримки навряд чи могли б довго протистояти армаді, яка на нас обрушилася".

Буде відзначено, продовжує експерт, що ситуація змінилася на позитивний для нас бік – у рамках зміцнення нашої армії загалом та ППО зокрема, у ракурсі створення потужної антипутінської міжнародної коаліції.

"Думаю, Зеленський попередить, що новий рік також буде дуже непростим. Але акценти все ж таки – на позитиві. Ми готові до будь-якого розвитку подій. Не впадаємо в депресію (чого б дуже хотілося Кремлю, що влаштував пуск ракет навіть сьогодні), з надією дивимося в майбутнє. Віримо ЗСУ, нашому керівництву, у свої сили та на підтримку партнерів", – наголошує Олег Бєлоколос.

Щодо путінського звернення – навряд чи там будуть якісь нові тези, вважає експерт.

"Російське керівництво давно втратило здатність правильної орієнтації у міжнародному просторі, – пояснює він. – Тож Путін повторюватиме традиційні мантри про якусь "спецоперацію", якісь погрози "великій Росії", закликати росіян мобілізуватися, таврувати Захід. Почне говорити речі, які не мають відношення до реальності. Режим РФ, його ручні пропагандисти настільки забрехалися, що самі почали вірити у вигаданий ними світ. І це рано чи пізно закінчиться крахом, як це закінчилося для гітлерівської Німеччини. Показово, що в останні місяці існування Рейху керівництво нацистської Німеччини, як і керівництво нинішньої нацистської Росії, також втратило орієнтацію у тому, що відбувається. Там гарячково намагалися створювати якісь нові зразки озброєння. Але на це вже не вистачало ні часу, ні ресурсів".

Путін спробує розповісти росіянам, чому гинути в Україні – це добре, що для цього потрібно мобілізувати ще та ще

На думку політтехнолога, експерта Українського центру суспільного розвитку Юрія Подорожнього, новорічні привітання президентів України та Росії, які традиційно привертають багато уваги суспільства, цього року мають стати дуеллю ідей та смислів двох країн, що воюють.

"Взагалі для президента Зеленського новорічні привітання-звернення мають особливе значення. На новий 2019 тоді ще не політик Зеленський оголосив про свій намір балотуватися в президенти. І наступні послання щороку ставали нетрадиційними, десь навіть скандальними, що обговорювалося суспільством не один день", – зазначає експерт.

Для Путіна, який панує в РФ вже 20 років (декоративний президент Медведєв – не береться до уваги) нинішнє звернення матиме особливе значення, вважає Юрій Подорожній.

"Упевнений, що у його промові звучатимуть слова про те, що минулий рік був складним, але ми його пройшли. Весь час правління путінського режиму росіянам розповідали про те, що хоч би яким важким не був попередній рік, добре, що в них є Путін, який "неймовірними зусиллями" піднімає РФ з колін. Але цього року завдання диктатора Московії стане ще й мотивувальним. Росіянам потрібно розповісти, чому гинути в Україні – це добре, що для цього потрібно мобілізувати ще й ще. Путін уже робив спроби пояснювати це під час зустрічі з матерями загиблих окупантів, де зазначав, що краще гинути в Україні від куль, ніж від горілки, – нагадує експерт. – Рівень мотивації, гадаю, не зміниться і в цьому новорічному привітанні".

Але концепт виступу, продовжує Юрій Подорожній, буде все ж таки з апеляцією до минулого. Путіну, пояснює він, нема чого запропонувати пересічному росіянину в майбутньому, крім свого довічного правління, ізоляції країни та героїчної загибелі середньостатистичного "ванька" на фронті.

"А тому він знову розповідатиме, як добре було в тій, старій Росії (і не важливо, яка це "стара-добра" – царська, імперська, радянська). Головне, що Росія минулого", – прогнозує політтехнолог.

Виступ президента Зеленського, припускає він, апелюватиме до майбутнього.

"Наше суспільство, що різко подорослішало, з радістю прощається зі старою Україною. І неймовірними зусиллями ЗСУ всіх українців, незалежно від того, де вони і чим займаються, наближає Україну нову. Логічно, якщо виступ президента буде присвячений мріям, – вважає Юрій Подорожній. – Зрештою, різдвяні та новорічні свята спонукають до цього. Українців на відміну від росіян не потрібно мотивувати. Ми хочемо, щоб наша влада була з нами чесною, щоб політика була не спритністю спічрайтерів, а розмовою з суспільством. Влада та суспільство повинні позбутися інфантильності та говорити один з одним як партнери. І в цьому – запорука нашого успіху не лише на фронті, а й у повоєнному відновленні".

Читайте також на порталі "Коментарі" — 2023 року у війні з РФ на Україну чекає переломний момент – чи продовжить агресор ракетний тероризм.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини