Головна Новини Суспільство події Новий рік при карантині: чи допоможе локдаун на свята
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий рік при карантині: чи допоможе локдаун на свята

Чи необхідний тотальний локдаун в Україні розповіли експерти

26 листопада 2020, 12:16
Поділіться публікацією:

Український уряд не виключає введення тотального карантину на зимові свята. Експерти оцінили ймовірність прийняття цього рішення, його можливі наслідки і ефективність.

Новий рік при карантині: чи допоможе локдаун на свята

"Локдаун призведе до подальшого економічного падіння"

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко зазначає: "Цілком очевидно, що сьогодні влада дійсно веде підготовчу роботу до повного локдауну країни на новорічні свята. Про це свідчить масована інформаційна кампанія щодо нових ініціатив підтримки мікро- та малого підприємництва, а також певна маніпулятивна складова в частині подачі статистики про кількість виявлених хворих на ковід при значному зменшенні загального числа проведених ПЛР тестів. Останнім влада намагається продемонструвати ефективність карантину вихідного дня, а значить — і майбутнього можливого загального карантину".

З одного боку, ідея досить непогана, вважає експерт. Адже українські громадяни звикли до зимового відпочинку, а значить буде можливість збити можливу хвилю негативу. З іншого — більшість використовувало різдвяні канікули для туристичних поїздок або візитів до далеких родичів.

"Навіть за умови закриття сфери обслуговування і зупинки міжміського та міжобласного сполучення посиленою внутрішньодержавної міграції не уникнути, — впевнений Ігор Чаленко. — А це, своєю чергою, буде посилювати тенденції поширення коронавірусу. Проте, більш відповідного "вікна" для влади просто не буде. Адже чим більше затягувати це питання, тим все більше будуть губитися залишки контролю над ситуацією в медичній сфері".

Керівник ЦАС впевнений, що локдаун призведе до подальшого економічного падіння.

"Надалі нас очікує соціально-економічна і особливо політична турбулентність в першому кварталі наступного року, — підкреслює Ігор Чаленко. — Але сьогодні на Банковій і Грушевського доведеться вибирати менше зло, яким є повний локдаун".

"Проблема з епідемією не закінчиться новорічними святами"

Віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців Денис Красніков вважає, що введенням карантину влада намагається показати, що вона робить все для недопущення ситуації, коли медична система не впорається з потоком хворих.

"Далі при найбільш негативних сценаріях можна буде сказати: ми ж робили все для стримування зростання захворювань, просто нас не слухали і погано дотримувалися. Але ж абсолютно зрозуміло, що існує й інший шлях — це стимулювання розвитку медицини, вітчизняних розробок, відкриття і реконструкція лікарень з метою збільшення сучасних койкомісць з комплектацією відповідним обладнанням, спрямування коштів, щоб робота лікаря ставала знову престижної для молоді. Адже проблема з епідемією не закінчиться новорічними святами", — підкреслює Денис Красніков.

Він також зазначає, що люди похилого віку вмирають не стільки від самого COVID, скільки від ускладнень хронічних хвороб, викликаних вірусом.

"При правильній політиці необхідним було б якраз підвищення якості медичного обслуговування, спрямоване на збереження життя громадян, — впевнений Денис Красніков. — Поки ж все спрямовано на те, щоб пацієнт залишився вдома, а також на максимальне статистичне заниження кількості хворих. Адже переважна більшість українців просто банально не вистачає грошей на один тест, не кажучи вже про постійне тестування під час епідемії".

Як повідомляв портал "Коментарі", в разі різкого зростання захворюваності коронавірусів в Україні влада може ввести тотальний локдаун. Про це повідомив радник президента Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини