Головна Новини Суспільство події Нові заяви Путіна та Лукашенка: про що вони говорять – чому є ризик нового витка агресії
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові заяви Путіна та Лукашенка: про що вони говорять – чому є ризик нового витка агресії

Путін і Лукашенко знову вирішили показати, що вони єдині у намірі атакувати Україну

13 квітня 2022, 10:35 comments1929
Поділіться публікацією:

Воюючі проти України (офіційно та неофіційно) президенти Росії та Республіки Білорусь (РБ) Володимир Путін та Олександр Лукашенко з нагоди Дня космонавтики, 12 квітня, зустрілися в Амурській області на космодромі Східний. Однією з головних тем стала війна в Україні. Які висновки можна зробити після заяв, що прозвучали? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Нові заяви Путіна та Лукашенка: про що вони говорять – чому є ризик нового витка агресії

Путін та Лукашенко. Фото: з відкритих джерел

Головним завданням для Путіна та Лукашенка є демонстрація впевненості у власних силах

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан зазначає, що у практиці міжнародних відносин зустріч перших осіб – це завжди знакова подія. Такі зустрічі, як правило здійснюються з метою підписання важливих документів або для того, щоб продемонструвати офіційну позицію. А ще перші особи зустрічаються, коли потрібно обговорити питання, які не можна довірити навіть закритим лініям спецзв'язку.

"Нинішня ж зустріч двох головних мерзотників сучасного світу, вочевидь, мала, насамперед, демонстраційний характер – показати супротивнику та своїм власним народам, непорушність союзницької єдності Росії та Білорусі. Росіяни, оточені з усіх боків сильними противниками, налаштовані на війну до переможного кінця (81% за даними ВЦВГД та Левада-Центр). І їм важливо знати, що вони мають надійних союзників. Білоруси, навпаки, у своїй більшості проти війни (93%) та всіляко налаштовані на її закінчення. Демонстративні лобзання Лукашенка та Путіна мають на меті продемонструвати білорусам безальтернативність російського вектора", – пояснює експерт.

За його словами, головним завданням для Путіна та Лукашенка є демонстрація впевненості у власних силах. Все, що їх сьогодні рятує від лави підсудних у Гаазі – це їхні рейтинги та підтримка своїх силовиків. Відхід у відставку чи пенсію їм рівносильні смерті, акцентує Олександр Курбан.

"Також важливою причиною зустрічі, заради якої Путін виліз із ядерного бункера, є необхідність зміцнити моральні сили свого головного та, по суті, єдиного союзника – Лукашенка. Білоруського диктатора "ковбасить" – і дуже. Він розуміє, що падаючи на дно, Путін тягне його за собою. Лукашенко все ще сподівається на те, що в момент краху рашистської імперії зможе зіскочити з поїзда, прикинувшись жертвою. Тому він так і не дав добро на використання білоруської армії у боях за Київ", – наголошує експерт.

Він вважає, що сьогодні союз Путіна та Лукашенка чимось нагадує союз Гітлера та Муссоліні під час Другої світової.

"Обидва диктатори розуміють, що балансують на краю прірви. І обидва намагаються використати свого партнера, щоб уникнути власної загибелі або якось її відстрочити. Проте шансів немає в обох. Якщо їм пощастить вижити у тій грі, яку вони затіяли, решту життя вони проведуть у Гаазі", – резюмує Олександр Курбан.

У білоруського режиму, який перебуватиме на утриманні Кремля, зовсім скоро виникнуть великі проблеми

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос пояснює:

"У результати фактичної участі РБ у війні проти України на боці РФ, російський та білоруський режими у нормальному світі вже практично сприймаються як одне ціле. І хоч би як хвалилися Путін і Лукашенко, справи у них йдуть усе гірше і гірше. Через санкційний тиск очікується суттєве скорочення росбюджету. Наприклад, "Росія готова продавати дружнім країнам нафту та нафтопродукти у будь-якому ціновому діапазоні", що означає, що вони нікому в цивілізованому світі вже не потрібні".

За словами експерта, боячись санкцій та удару по іміджу, з РФ буквально біжать усі провідні світові компанії.

"Так, днями фінська корпорація Nokia оголосила про остаточний вихід з російського ринку на тлі війни з Україною. Очевидно, не треба пояснювати, що у білоруського режиму, який перебуватиме на утриманні Кремля, також дуже скоро виникнуть великі проблеми. Ймовірно, зістрибнути з цього спільного воза, що розвалюється, Лукашенко зможе тільки в прірву. Втім, напевно, є і шанс впасти туди разом із своїм патроном", – прогнозує Олег Білоколос.

Від Путіна та Лукашенка прозвучали меседжі про нові "навчання" Росії та Білорусі, а це може означати підготовку до нової хвилі агресії

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій упевнений, що Лукашенко явно допомагає Путіну у його злочинах та підіграє Росії.

"Чого варта заява Лукашенка про те, що звірства у Бучі нібито інсценувала Великобританія! Але дійсну ціну його позиції, зокрема можливість участі армії Білорусі в сухопутному вторгненні в Україну, ми можемо дізнатися не зі слів, тому що слова для таких як Путін і Лукашенко — це лише маскування, — підкреслює експерт. – З одного боку, в Білорусі зараз значно менше російських військ, ніж у лютому, і це знижує можливість атаки. А з іншого – навіщо Путіну було тягнути Лукашенка на інший кінець материка?".

Крім того, звертає увагу Олександр Палій, ми почули від Путіна та Лукашенка меседжі про нові "навчання" Росії та Білорусі. А це може означати підготовку до нової хвилі агресії.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Міноборони Британії розповіли, чому військове вторгнення в Україну провалилося.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини