Головна Новини Суспільство події Нові правила карантину в Україні: чи можливо стримати нову хвилю пандемії
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові правила карантину в Україні: чи можливо стримати нову хвилю пандемії

Експерти нагадують, що протягом літа в Україні відбувався ряд масових заходів, на яких не дотримувалися ні соціальна дистанція, ні масковий режим

16 вересня 2021, 15:47
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів опублікував постанову, якою вносяться зміни в правила карантину в Україні. Зокрема, прийняті зміни передбачають, що COVID-сертифікат буде мати дві опції (так звані "жовта" або "зелена"), а також, що в "жовтій" зоні можливі певні послаблення, в порівнянні з попередніми правилами.

Нові правила карантину в Україні: чи можливо стримати нову хвилю пандемії

Нові правила карантину в Україні: чи можливо стримати нову хвилю пандемії - фото з відкритих джерел

Чи стримають такі обмеження нову хвилю пандемії? Чи справді певні моменти полегшують життя бізнесу? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Здоров'я — це одна історія. А позбавлення роботи — інша

На думку заступника голови правління Всеукраїнського лікарського товариства Костянтина Надутого, суть урядової постанови зводиться до того, що бізнес буде зобов'язаний демонструвати вакцинальну лояльність через звіти та облік через інформаційні системи.

"Це буде аналізуватися, враховуватися і впливати на прийняття рішень щодо роботи або не роботи бізнесу. Хоч люди не хочуть, вони позбавляються права на працю. Здоров'я — це одна історія. А позбавлення роботи — інша. Нове урядове рішення ніяк не впливає на важливість захищати особливо вразливі групи, групи ризику — людей похилого віку, гіпертоніків, діабетиків, сердечників. У нас же ризикові групи вакциновані лише на 11%, а молоді — на 14%. І прийняття рішення щодо ресторанів, магазинів тощо, про необхідність вакцинувати не менше 80% персоналу — ніяк не впливають на ситуацію. Тобто 20%, залишаються нещепленими", — зазначає Костянтин Надутий.

До того ж, продовжує експерт, вакциновані є навіть більш небезпечними переносниками захворювання. Таку думку висловив Ендрю Поллард — директор Oxford Vaccine Group, один із творців вакцини Oxford-AstraZeneca. Він також визнав, що поява і домінування в людській популяції більш заразних варіантів коронавірусу унеможливило мету №1 — досягнення колективного імунітету від SARS-CoV-2.

"Адже дельта-штам продовжує заражати навіть щеплених, — зазначає Костянтин Надутий. — І він є для невакцинованих загрозою більшою, ніж інші. У тому числі — для відвідувачів супермаркетів, місць громадського харчування, культурних закладів, осіб старшої вікової групи, які мають захворювання, які відносять їх до групи ризику. Тому це урядове рішення, з моєї точки зору (але я не епідеміолог), не впливає на епідеміологію".

При цьому, продовжує експерт, є люди, які категорично не хочуть вакцинуватися. І вони, ймовірно, будуть змушені фальсифікувати відповідні сертифікати вакцинації. Що більш ніж можливо — бізнес в цій галузі вже цвіте і далі-більше розквітне буйним цвітом.

"Якщо люди знають, що природний імунітет сильніше, ніж вакцинальний, вони не будуть йти на масову вакцинацію. І, з моєї точки зору, не можна змушувати вакцинуватися вже перехворілих, навіть не перевіряючи імунний статус. Адже людина може перехворіти і не знати про це. Таких випадків маса, — підкреслює Костянтин Надутий. — В Європі, перш за все, вакцинували ризикові групи, а потім поступово, за ступенем ризику, розширювали вакцинацію. Доводячи її в окремих країнах до тотальної. У нас же все навпаки. І нечесність такої політики, з перекладанням всіх проблем на бізнес, змушує сумніватися, що і цей захід спрямований на благо людей. Тому бізнес, який фактично забузпечує державу за рахунок своїх податків, обурений — "ми даємо гроші в бюджет, а нас обманюють та ще й гвалтують". Це питання свободи, вибору, справедливості. Те, що свого часу вивело людей на Майдан. Якщо держава так відверто, нахабно буде гвалтувати права і свободи, ми незабаром побачимо тотальну недовіра до всієї системи державного управління".

Владі потрібно взяти на себе відповідальність за те, що відбувається в країні: боротися з причинами, а не наслідками

Економічний експерт, кандидат економічних наук Олександр Вовченко зазначає, що третя хвиля Covid неминуче насувається на Україну. І ми до неї не готові.

"У нас провалена вакцинація населення. У нас відсутній контроль за дотриманням маскового режиму в місцях загального користування. У громадському транспорті, в торгово-розважальних закладах люди масово перебувають без масок. І це не дивно — адже цю культуру формують вищі посадові особи, які демонструють свою непричетність до правил і тим самим показують іншим приклад", — підкреслює експерт.

Він нагадує, що протягом літа в Україні відбувався ряд масових заходів, на яких не дотримувалися ні соціальна дистанція, ні масковий режим.

"І за цим ніхто з боку влади не стежив. Правильніше — мовчки спостерігали, а то і брали участь, — зазначає Олександр Вовченко. — У нас процвітає чорний ринок з підробки тестів і сертифікатів. З моєї точки зору, владі потрібно, нарешті, взяти на себе відповідальність за те, що відбувається в країні: боротися з причинами, а не наслідками. А наслідки — це результат бездіяльності влади. І подальші введення будь-яких обмежень — це ціна за неефективну державну політику щодо запобігання епідемії".

Стримати її запропонованими змінами навряд чи можливо, так як вони несуть досить косметичний характер, резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що глава МОЗ розповів, коли в Україні зможуть скасувати карантин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини