Головна Новини Суспільство події Нова вісь зла або знову показуха: про що свідчить зближення Ірану та РФ – до чого це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова вісь зла або знову показуха: про що свідчить зближення Ірану та РФ – до чого це може призвести

Раніше Кремль уже продемонстрував подібне поглиблення співпраці з Китаєм – тепер прийшла черга до Ірану

2 вересня 2022, 15:40
Поділіться публікацією:

У Москві зустрілися російський та іранський глави МЗС. За підсумками міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Москва та Тегеран працюють над "міждержавною угодою, яка матиме стратегічне значення, в якій визначено основні напрямки подальшого нарощування всього комплексу російсько-іранських зв'язків на найближчі десятиліття". Про що говорить таке зближення Ірану та Росії? До чого воно може призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Нова вісь зла або знову показуха: про що свідчить зближення Ірану та РФ – до чого це може призвести

Іранський та російський глави МЗС. Фото: із відкритих джерел

Для російської дипломатії створення "антизахідної коаліції" та отримання військово-технічної допомоги є ключовим завданням

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього, президент аналітичного центру "Політика" Ігор Попов розмірковує так:

"Напередодні війни проти України Росія підписала подібну "історичну велику угоду" з Китаєм. Але це ніяк не вплинуло на бажання Китаю рятувати Росію від західних санкцій та постачати їй зброю чи чіпи для електроніки. Як і Китай, Іран у такій ситуації може претендувати на вигідні торгові угоди з РФ, якщо така торгівля не суперечитиме перспектив співпраці із Заходом. Переговори щодо "ядерної угоди" з Іраном виходять на підписання серйозних документів. Відновлення "Загального всеосяжного плану дій" для Ірану набагато важливіше, ніж угода з Росією. І навіть цей візит до Москви може виявитися аргументом для торгів із Заходом за окремими пунктами угоди".

Експерт зазначає, що президент Володимир Зеленський взаємодіє із західною коаліцією з широкого спектру питань. І аргументи України враховуються, зокрема, у домовленостях Заходу з Іраном.

"Так, для України важливо запобігти постачанню іранських безпілотників для російської армії. Поки ці поставки не підтверджені, і навіть якщо поставлені перші дослідні зразки, то в рамках великої угоди можна зупинити подальший поступ у цьому напрямі", – упевнений Ігор Попов.

Для Ірану ж, продовжує він, відкривається можливість повернутися на світовий ринок постачання нафти і газу, зняти частину західних санкцій. І це буде набагато цікавішим, ніж можливі пропозиції Кремля.

"Але для російської дипломатії створення "антизахідної коаліції" та отримання військово-технічної допомоги є ключовим завданням, – наголошує експерт. – Тому ризики посилення співпраці РФ та Ірану залишаються, і в нових раундах "Великої гри" іранська карта розігруватиметься ще неодноразово".

Росія та Іран – старовинні партнери з людожерства

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв вважає, що вже чітко сформувалася нова вісь зла – РФ, Китай, Іран та КНДР (Північна Корея).

"Тепер триває офіційно оформлення тих чи інших відносин, – зазначає він. — Важко сказати, до чого це все йде. Росія та Іран – старовинні партнери з людожерства. І там, і там немає прав людини, чекнута на історії та традиціях влада. По суті, ті, хто називає Росію православним північним Іраном (як той самий журналіст Аркадій Бабченко) – мають рацію. Ці країни об'єднують навіть загальні злочини – збиті пасажирські літаки та небажання визнавати свою провину".

Єдиний спосіб зруйнувати цю нову вісь зла – поставити Росію на місце, впевнений експерт. Змусити її капітулювати перед Україною та загалом перед цивілізованим світом.

"Після цього той же Іран загнеться за лічені місяці, – прогнозує Айдер Муждабаєв. — Поодинці, без підживлення з РФ, він не страшний. Не кажучи вже про КНДР. Ну, а Китай не настільки божевільний, щоб проводити шалену антизахідну політику, яка знищить його економіку. Як тільки Росії в нинішньому вигляді не буде, розваляться всі організації, що терзають світ типу "ХАМАС", "Аль-Каїда", ІДІЛ, "Хезболла". Усі вони діють під кураторством РФ. Не стане її, не стане їх".

Всі ці зустрічі та заяви більш схожі на картинку заради картинки

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля припускає, що ми бачимо спробу зробити гарну міну за поганої гри.

"Співпраця між Іраном та РФ обмежена. По-перше, обидві ці держави мають великий сировинний експорт – нафту та газ. Не будуть вони їх продавати один одному? По-друге, Росія та Іран перебувають під санкціями, які обмежують цей енергетичний експорт. Отже, якщо поглиблення співробітництва і можливе, то це спрощення фінансових операцій, а також звичайна двостороння торгівля продовольством, якимись мінеральними ресурсами, виробами легкої промисловості, кооперація в деяких сферах, які не є стратегічно значущими з погляду зміцнення економіки", – пояснює експерт .

З технологічної точки зору, продовжує він, Іран навряд чи може щось дати Росії, яка в цьому сенсі перебуває на більш високому рівні розвитку.

"Отже всі ці зустрічі та заяви більш схожі на картинку заради картинки, ніж на якийсь прорив із позитивними результатами для Москви та Тегерана. Нівелювати ті негативні ефекти, які виникли в РФ через санкції за агресію проти України, так точно не вийде", – упевнений Володимир Воля.

На його думку, у Росії так висвітлюють цю подію лише для того, щоб створити враження для внутрішньої аудиторії, що ізоляції немає, а союзники є, що справи в економіці не такі погані. Все це, зрозуміло, має мало спільного із дійсністю.

"Реальний стратегічний союз між Іраном та Росією неможливий ще й тому, що Іран, як і Китай, не має військово-політичних союзників. Є лише партнери, з якими в той чи інший момент можуть співпадати інтереси, взаємна вигода за окремими напрямками співробітництва. А тому говорити про якийсь серйозний альянс між Москвою та Тегераном не доводиться, – пояснює експерт. – Для України ці російсько-іранські ігри не матимуть суттєвих наслідків. Повідомлення ряду ЗМІ, що іранці передали росіянам якісь безпілотники, наразі не знайшли фактичного підтвердження. Враховуючи, що за першого ж їхнього виявлення на фронті, це стане приводом для введення додаткових санкцій проти Ірану, не думаю, що він пішов би на такий крок".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС не допоможе вибити росіян – чи обґрунтовано критику Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

sexx

2 вересня 2022, 19:04

Зачем тратить время и деньги на ту которая ломается если есть доступные девки которые хотят только секса (без шлюx и сoдеpжанoк). Здесь все бесплатно и анонимно, убедись сам ----- https://dyx.dk/slyv


Новини