Головна Новини Суспільство події Нобелівська премія 2023: названо лауреата в галузі фізіології та медицини
commentss НОВИНИ Всі новини

Нобелівська премія 2023: названо лауреата в галузі фізіології та медицини

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з медицини 2023 року.

2 жовтня 2023, 13:03
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Нобелівська премія з фізіології або медицини, є однією з п'яти Нобелівських премій, які вручаються щорічно відзначеним особам або групам за видатні досягнення у певних галузях. Ця нагорода встановлена заповітом шведського вченого та філантропа Альфреда Нобеля.

Нобелівська премія 2023: названо лауреата в галузі фізіології та медицини

Нобелівський комітет оголосив лауреата премії з медицини. Фото з відкритих джерел

Нобелівська премія з фізіології або медицини присуджується за досягнення в області фізіології або медицини, які призвели до важливих відкриттів у розумінні життя, біологічних процесів та застосування нових методів лікування хвороб.

2 жовтня відбулось вручення Нобелівської премії 2023 з фізіології та медицини. Її лауреатом стали угорський біохімік Каталін Каріко та учений-лікар зі США Дрю Вайсман. Нобелівської премії з медицини вони отримали за відкриття, яке привело дос створення перших мРНК-вакцин для боротьби з Covid-19, виготовлених Pfizer і Moderna.

У 2022 році Нобелівську премію з медицини отримав шведський біолог та фахівець з еволюції Сванте Паабо за відкриття, які стосуються геномів вимерлих гомініні та людської еволюції.

Нагадаємо, у своєму заповіті шведський філантроп Альфред Нобель висловив бажання, щоб його величезне майно використовувалося для встановлення щорічних премій тим, хто "виділяється у корисних напрямах". Це привело до заснування Нобелівських премій.

Нобелівські премії вручаються з 1901 року. Журі, яке складається з видатних вчених, літературних критиків та інших фахівців, визначає лауреатів у кожній категорії. Ці нагороди вважаються одними з найпрестижніших у світі та визнаються за високі досягнення в науці, медицині, літературі та заслуги у справі миру.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про графік, коли будуть вручатись Нобелівські нагороди у 2023 році.

Також "Коментарі" писали, що у 2022 році президент України Володимир Зеленський був номінований на Нобелівську премію миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.nobelprize.org/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини