Головна Новини Суспільство події Не склав іспит – не українець: про що говорить нова ініціатива Кабміну – чому це важливо
commentss НОВИНИ Всі новини

Не склав іспит – не українець: про що говорить нова ініціатива Кабміну – чому це важливо

Особам, які претендують на українське громадянство, належить скласти потрійний іспит: на знання державної мови, історії України та основ Конституції України

13 липня 2022, 13:30
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль доручив уряду підготувати законопроекти щодо запровадження іспиту для здобуття громадянства України. Про це він повідомив у своєму Telegram. Так, Міністерству освіти та науки спільно з Національною комісією зі стандартів державної мови доручено розробити та затвердити програми іспиту на рівень володіння державною мовою, з історії України та з основ Конституції України. Раніше президент Володимир Зеленський звернувся до прем'єра з дорученням опрацювати це питання, порушене в електронній петиції. Як ставитеся до цієї ідеї? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Не склав іспит – не українець: про що говорить нова ініціатива Кабміну – чому це важливо

Паспорт України. Фото з відкритих джерел

У будь-якій цивілізованій країні для набуття громадянства ти повинен мати хоча б початкове знання мови

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко пояснює:

"У будь-якій цивілізованій країні, якщо ти маєш якісь правові підстави для здобуття громадянства, ти маєш хоча б розуміти історію цієї країни, мати хоча б початкове знання мови. Щоб почати інтегруватись у суспільство".

За словами експерта, це абсолютно здорова ідея. Норма для будь-якої цивілізованої країни.

"Дивно, що ми не мали такого раніше", – каже Андрій Сенченко.

Потрібно починати з нової Конституції та перегляду підходу до громадянства загалом

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик зазначає, що свого часу разом із Богданою Бабич (політичний психолог, директор в Інституті практичної політики – прим. ред.) вони пропонували запровадження такого інституту як відповідальне громадянство.

"Тобто створення такого цензу, який дозволяв би брати участь у політичному житті країни. Обирати та бути обраним, – пояснює експерт. – Щоб пройти цей ценз, необхідно було б якраз скласти тест на знання мови та майбутньої Конституції. Так ти співвідносиш себе з країною, де живеш. Показуєш знання мови, достатнє для спілкування, а також демонструєш розуміння політичного устрою цієї країни (хто за що відповідає, які повноваження у президента, уряду, місцевого самоврядування), своє співвідношення з культурою та історією цієї країни. Відповідно, коли ти здаєш такий ценз – отримуєш можливість балотуватися та обирати. Не здаєш – маєш ті ж самі права та обов'язки, які є у звичайного громадянина, крім права бути обраним та обирати. Ми вважали, що це підвищить відповідальність громадян та їхній раціональний вибір політик та програм – вибір майбутнього".

Тому, продовжує Віталій Кулик, коли вноситься пропозиція щодо реформування надання громадянства України, це позитивно, правильно.

"Але я почав би з конституанти, нової Конституції та перегляду підходу до громадянства загалом, – акцентує експерт. – У тому числі – із запровадження того самого цензу та відповідального громадянства. Мене можуть звинуватити, що це обмеження прав і свобод. Але дивіться – коли людина сідає за кермо автомобіля, вона складає іспит на права. Тому що є правила дорожнього руху. А є писані та неписані правила співжиття у цій країні. І такі цензи, такі тести, непогано, щоб здавали ВСІ громадяни України, якщо вони хочуть брати участь у політичному житті. І, природно, ті, хто хоче отримати українське громадянство. Щоб це не було інструментом отримання посади. Коли людина приїжджає з іншої країни, претендує на ту чи іншу посаду в держуправлінні, і їй через фаворитизм або особисті, суб'єктивні симпатії вищого керівництва країни – надається громадянство і посада. Ми це вже проходили".

А нам, зазначає Віталій Кулик, потрібні не просто технократи на тих чи інших посадах, а – оновлена у всіх сенсах республіка як спільна справа всіх, хто живе в Україні.

"Так, нам потрібні технократи на певні позиції, – каже експерт. – Але не у сферу ухвалення рішення, а у сферу їх виконання. Так, можливо, слід переглянути політику щодо державної служби. Зробити її громадською службою. І тоді найманці з-поміж іноземців допустимі для деяких цілей у виконавчій владі. Але не як люди, які формують політику".

Логічно потенційним громадянам України вивчати нашу мову, а також певні моменти нашої історії та законодавства

На думку нардепа України VIII скликання, представника мережі захисту національних інтересів "АНТС" Наталії Веселової, питання надання громадянства України іноземцям у нас є не врегульованим.

"Незрозуміло, за якими ознаками можливе, наприклад, надання українського громадянства іноземцям на пільгових умовах. Або як це можна зробити для людей, які воюють за Україну, але переслідуються у своїй країні, громадянство якої вони мають. Така ситуація склалася з білорусами, з росіянами, які борються в лавах ЗСУ, які давно проживають в Україні. Для отримання громадянства від них вимагають довідки про несудимість. Яку вони, зрозуміло, пред'явити не можуть, тому що апріорі переслідуються своїми державами", – пояснює Наталія Веселова.

До ідеї про законопроект, яким пропонується складати іспит претендентам на українське громадянство, вона ставиться позитивно. Наголошуючи, що це – міжнародна практика. Але у різних країнах – різні вимоги.

"Наприклад, у Німеччині необхідно скласти іспит на володіння німецькою мовою. Що логічно. Як логічно і пропозиції потенційним громадянам України вивчати нашу мову, а також певні моменти нашої історії та законодавства, – вважає експерт. – У тій же Німеччині для отримання громадянства мало скласти лише мовний іспит. Потрібно ще прожити певний період у ФРН, не порушуючи законодавство цієї країни".

Наталія Веселова вважає важливим розуміти мотивацію людей, які бажають ухвалити українське громадянство.

"Вони мають довести, що гідні мати паспорт України. Тому що це з огляду на подвиги, які вершать українці у війні проти російського агресора, справжня цінність. Не лише для нас, а й для всього демократичного світу, – наголошує екс-нардеп. – Слід також розуміти, що деякі бізнесмени (особливо котрі займаються криптовалютою) зацікавлені в здобутті українського громадянства, оскільки у нас є досить прогресивне та ліберальне законодавство. Можливо, для українців це звучить напрочуд, але це – так. Упевнена, що після нашої перемоги над РФ така зацікавленість із боку тих самих європейських бізнесменів лише зростатиме. Якщо це чистий бізнес, то чому б нам не залучати його, наповнюючи наш бюджет? Ну, а іспит на громадянство дозволить усім охочим ще більше зрозуміти, відчути нашу країну".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Берліні прокоментували можливість переговорів із Путіним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини