Головна Новини Суспільство події Не надів маску – плати штраф: наскільки доречні в Україні нововведення Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Не надів маску – плати штраф: наскільки доречні в Україні нововведення Кабміну

Штрафи за перебування в громадських місцях без захисної маски можуть призвести до нових конфліктів

2 липня 2020, 19:45 comments4614
Поділіться публікацією:

Через сплеск захворювань коронавірусом в Україні, Кабінет міністрів встановив штрафи для фізичних та юридичних осіб за перебування громадян в громадських будівлях і громадському транспорті без захисних масок. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки це доречне (законне) рішення, і чи не призведе воно до конфліктів або корупційних ризиків.

Не надів маску – плати штраф: наскільки доречні в Україні нововведення Кабміну

Штрафи за недотримання масочного режиму не повинні бути великими

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожній підкреслює, що уряд продовжив карантин і посилив відповідальність за порушення масочного режиму, як би нагадуючи українцям, що історія з коронавірусом не закінчилася. І що Україна перебувати в п'ятірці європейських лідерів за кількістю нових хворих.

"Крім усього іншого, посилюючи карантинні заходи, Кабмін направив до Верховної Ради проект закону про штрафи для фізичних та юридичних осіб. Тепер громадяни несуть відповідальність за відсутність у них масок ще й гривнею", – зазначає експерт.

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що ці штрафи невеликі. За його словами, для фізосіб вони навіть трохи зменшилися, ніж зараз передбачено загальними правилами порушення карантину, а для юросіб суми становитимуть від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн).

"Таке рішення уряду важливе з кількох точок зору, – вважає Юрій Подорожній. – По-перше, коронавірус і карантин все ще є для влади такою собі страховкою на випадок, якщо їм не буде вигідно проводити місцеві вибори. Тому суспільство треба готувати до такого сценарію. З іншого боку, уряд розуміє, що суспільство не готове до продовження карантину в жорстких умовах. Тому чиновники приймають абсолютно вірне (з їх точки зору) рішення – і вводять нові штрафи".

На думку експерта, багато залежить від позиції МВС і бажання правоохоронців завзято виконувати дані рішення.

"Адже ми ж розуміємо, що таке рішення уряду, з одного боку, може поліпшити ситуацію, а з іншого – створити нові корупційні ризики. Загалом, як кажуть, благими намірами вимощена дорога в пекло", – резюмує Юрій Подорожній, підкреслюючи, що не хотілося б, щоб були одним – маски та штрафи, а іншим – життя в "Велюрі" (заклад, який працював під час жорсткого карантину, незважаючи на заборону, ресторан "Велюр", який пов'язують з нардепом від "Слуги народу" Миколою Тищенко).

Штрафи за недотримання масочного режиму vs негативна реакція

Будь-яке посилення карантину, після публічного ігнорування норм безпеки першими особами держави, буде сприйматися українцями вкрай негативно, упевнений керуючий партнер Юридичної фірми Patriot.Legal Денис Бондар.

"Більше того, офіційній статистиці люди все менше вірять, так як поряд з заявами про збільшення кількості захворюваних, в ЗМІ є інформація, що власники приватних клінік, які готувалися приймати потенційних хворих COVID-19, зараз закривають ці спеціально обладнані приміщення у зв'язку з тим що немає навіть мінімальної заповнюваності", – підкреслює юрист.

За словами Дениса Бондара, обмеження, які вводяться, припускають, що навіть відвідувачі офісів повинні знаходитися в масках. А в разі їх відсутності – штраф.

"На жаль, як правило, основна мета будь-якого працівника контролюючого органу – це виписати якомога більше штрафів або запропонувати альтернативу в якості хабара, – зазначає юрист. – Тому потенційно можуть перевіряючими ж ініціюватися різні провокації. Приміром, будуть підсилати "покупців" без масок, а потім "ловити" і виписувати штрафи власникам бізнесів. Або пропонувати вирішити питання полюбовно".

Виходячи з цього, експерт прогнозує, що в найближчому майбутньому ми будемо спостерігати досить багато конфліктів між представниками бізнесу та перевіряючими, поліцейськими.

"У будь-якому випадку, поки ситуація з COVID-19 не проясниться остаточно, варто поберегтися", – закликає Денис Бондар.

Штрафи за недотримання масочного режиму vs корупція

Заступник директора Українського центру соціальної аналітики Валерій Песецький зазначає: "Потрібно визнати, що українці вкрай роздратовані карантинними заходами, які були введені в країні з моменту, коли наш МОЗ вирішив, що в країні епідемія ковіду. І справа не тільки у невдалих заходах карантинного режиму".

По-перше, відзначає експерт, багато хто не вірить, що загроза захворіти – масова. А тому переконані, що заходи безпеки – завищені і безглузді. По-друге, під час першої хвилі карантину серйозно постраждали дрібний і середній бізнес. А разом з ними і працівники, які залишилися без зарплат.

"Держава повністю самоусунулася від допомоги мільйонам співгромадян, які залишилися без доходів. На відміну від урядів наших сусідів: ЄС і РФ, – вважає Валерій Песецький. – Досвід же Білорусі показав, що можна взагалі обходитися без карантину і не мати проблем з масовістю захворювань ковідом. Все це вкрай негативно налаштувало проти карантину – і його місцевих авторів, які не знайшли нічого кращого, як всю свою "турботу і опіку" про населення висловити введенням драконівських штрафів стосовно приватних осіб і бізнесів, які порушують правила".

Штрафи, як зазвичай у нас, отримають корупційну складову, упевнений експерт. І насамперед – у відношенні бізнесів-порушників типу магазинів, кафе, ресторанів.

"Їм набагато дорожче вийде, якщо штраф платити офіційно або закритися. Так що будуть платити в кишеню перевіряючим, – пояснює Валерій Песецький. – Хоча вже навесні деякі дрібні підприємці билися з представниками влади, які намагалися обкласти їх карантинної даниною. Так що буде і таке. Що стосується звичайних людей, то щось отримати з них владі навряд чи вдасться – хоч офіційно, хоч у вигляді хабара".

Практика минулої хвилі карантину показала, що звичайні люди просто ігнорують протоколи, зазначає експерт. Пишуть, наприклад, липові дані, відмовляються їх взагалі надавати та ін. Їх, на відміну від магазину, "не закриєш".

"Ну і найсумніше нині в тому, що влада втрачає авторитет у своїх рішеннях, – говорить Валерій Песецький. – Причина – відверта брехня у нагнітанні паніки навколо ковіду публікацією липової статистики. Як вона формується? На жаль, так: лікарні та швидкі допомоги відмовляються приймати пацієнтів, якщо вони в якості обігу не пишуть, що причиною є ознаки ковід. Є навіть вже смертельні випадки через відмов пацієнтів підписувати подібні папери. Морги також стали практикувати писати ув'язнення від смерті – виключно ковід. Ніби інші хвороби хтось скасував. Всі ці факти поширюються усно серед людей. І обиватель розуміє, що його влада розводить як лоха. Що ще більш підсилює злобу і ненависть до неї".

У результаті, до осені все це бездарне і безпідставне, на думку експерта, закручування карантинних "гайок", просто скидає рейтинг президента і його партії, в яких бачать головних винуватців карантинних "репресій".

"Який "штраф" за обманута довіру стягне виборець зі своїх вчорашніх кумирів – питання відкрите. Але боюся, що можуть знести дуже грубо", – резюмує Валерій Песецький.

Нагадаємо, схвалений Кабміном законопроект встановлює спеціальну відповідальність за відсутність масок для громадян України та окремо – відповідальність для юридичних осіб. Як роз'яснив Мін'юст, остання категорія включає власників будівель, споруд та громадського транспорту – вони зобов'язані пропускати громадян у зазначені приміщення тільки за наявності масок. Так, для юридичних осіб суми штрафів за недотримання масочного режиму будуть збільшені до 200-300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 3400-5100 грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини