Головна Новини Суспільство події Не лише газ та нафта: за що Захід досі платить РФ сотні мільйонів доларів
commentss НОВИНИ Всі новини

Не лише газ та нафта: за що Захід досі платить РФ сотні мільйонів доларів

За інформацією WP, Захід залежить від російського титану, важливого для "оборонки" та авіації

21 березня 2024, 17:15
Поділіться публікацією:

Західні фірми продовжують купувати російський титан на сотні мільйонів доларів у російської компанії, яка має глибокі зв'язки із оборонною промисловістю країни після вторгнення в Україну 2022 року. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Washington Post, з посиланням на огляд даних російського експорту.

Не лише газ та нафта: за що Захід досі платить РФ сотні мільйонів доларів

Російський титан. Фото з відкритих джерел

Зазначається, що Захід залишається залежним від Росії щодо певних товарів, незважаючи на обіцянки розірвати економічні зв'язки з Москвою. У випадку з титаном ця залежність викликає занепокоєння щодо безпеки, кажуть промислові та оборонні аналітики, оскільки метал є життєво важливим у виробництві як комерційних, так і військових літаків.

"Росія може перекрити потік цих... матеріалів і залишити без них критично важливі для національної оборони та цивільної авіації компанії", — сказав директор із досліджень ImportGenius Вільям Джордж.

У матеріалі йдеться про те, що після більш ніж двох років війни в Україні Росія продовжує експортувати нафту і газ, а російські фірми все ще можуть продавати все, починаючи від алмазів і закінчуючи ураном, тому що Захід хоче отримати товари та дозволяє уникати санкцій.

Цікаво, що титанова компанія "ВСМПО-АВІСМА" не потрапила під санкції США та ЄС, незважаючи на те, що вона частково належить підсанкційному оборонному конгломерату "Ростех". За словами журналістів, у 2022 році ВСМПО експортувало приблизно 15 тис. тонн титану на суму 370 млн доларів, причому переважна більшість з них була відправлена до західних країн, зокрема Німеччини, Франції, США та Британії. ВСМПО, який, по суті, є монополістом у Росії, експортував титану щонайменше на 345 мільйонів доларів у 2023 році.

У статті зазначено, що Україна – єдина країна, яка запровадила санкції проти російської компанії. У вересні Міністерство торгівлі США запровадило експортний контроль над ВСПМО. Однак цей контроль забороняє експорт товарів для компанії до Росії, а не її титану до Сполучених Штатів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — це виглядає більш ніж дивно: у Зеленського розповіли про образу на союзників.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини