Головна Новини Суспільство події НАЗК незабаром відкриє реєстр декларацій: плюси та мінуси такого рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

НАЗК незабаром відкриє реєстр декларацій: плюси та мінуси такого рішення

Україна виконає одну із вимог наших зарубіжних партнерів у ракурсі євроінтеграційних перспектив

9 грудня 2023, 13:30
Поділіться публікацією:

Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК) після 10 грудня відкриє для всіх громадян доступ до Реєстру деклараційГолова громадської ради при НАЗК Катерина Бутко уточнила, що буде відкритий доступ і до декларацій співробітників територіальних центрів комплектування (ТЦК, колишні військкомати) та військово-лікарських комісій (ВЛК). Як оцінюєте це рішення? До чого воно може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

НАЗК незабаром відкриє реєстр декларацій: плюси та мінуси такого рішення

В Україні відкриють публічний доступ до Реєстру декларацій

Відкриття Реєстру декларацій – нормальний процес, а не щось надзвичайне

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков нагадує, що відкриття Реєстру декларацій саме у такому вигляді (для всіх, за рідкісними винятками) є однією з вимог наших зарубіжних партнерів у ракурсі євроінтеграційних перспектив України.

"Цього тижня також ухвалили низку таких, сподіваючись, що з середини грудня розпочнуться переговори про наш вступ до ЄС, – зазначає експерт. – Це нормальний процес, не вважаю його чимось надзвичайним. До повномасштабного російського вторгнення декларації було відкрито. І всі бажаючі могли подивитися, у кого які активи, доходи та витрати".

На його думку, те, що буде розкрито декларації представників ТЦК та ВЛК – теж непогано з погляду відкритості суспільства.

"Хоч я не впевнений, що якщо люди беруть участь у якихось тіньових схемах щодо ухилення від мобілізації, вони це терміново декларуватимуть. Але загалом чиновники повинні розуміти, що якщо вони намагаються діяти за межами правового поля, це стане відомо найширшим верствам населення", – констатує Олексій Плотніков.

Подібних реєстрів немає ніде у світі

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець міркує так:

"Я категорично проти відкриття Реєстру декларацій для всіх, а не лише для правоохоронних органів та органів, яким дозволено такий доступ. Тим паче в умовах війни. Постійні посилання на те, що нас не приймуть до ЄС чи НАТО, якщо ми цього не зробимо, є маніпуляціями. Подібних реєстрів немає ніде у світі. Бажано уточнити у всіх цих "професійних громадських активістів" ("професійні громадські активісти", для мене скорочено – "поганці"), які входять до одного пулу і фінансуються з однієї закордонної кишені, чи розуміють вони, що скоюють злочини, пов'язані із державною зрадою, з підривом обороноздатності України, з дискредитацією органів держвлади? І все це – під час війни!".

Ростислав Кравець вважає, що відкриття на загальний огляд такого реєстру в нинішніх умовах дасть можливість противнику використати ІПСО щодо держчиновників. І ще більше підірве довіру громадян України до органів державної влади.

"Що може призвести до програшу нашої країни у війні з РФ, – попереджає експерт. – Не можна виключати, що метою деяких наших "партнерів" та оплачуваних ними "активістів" є саме це".

У нас, нагадує Ростислав Кравець, є спеціальні органи, які мають перевіряти декларації держчиновників.

"І ці самі органи (активно підтримувані тими самими "активістами") отримали фактично необмежені повноваження. Їх незаконно вивели зі складу Генпрокуратури, розширили штат. Вони мають усі можливості для боротьби з корупцією. Є окрема агенція, створена для цього – з величезними бюджетом та штатом. Навіщо робити декларації – публічними? Особисто я розцінюю це як допомогу ворогові під час війни, – зізнався експерт. – А всіх, хто це просуває – причетними до держзради".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що змусить РФ розпочати переговори на наших умовах: коли може прояснитися ситуація.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини