Головна Новини Суспільство події Навіщо знадобилася зустріч Байдена та Зеленського саме зараз – які підсумки
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо знадобилася зустріч Байдена та Зеленського саме зараз – які підсумки

Байден заявив, що мета допомоги Україні – лише мир, тоді як Зеленський конкретизував, що мир на шкоду інтересам України нас не влаштовує – і потрібно звільнити країну від загарбників

22 грудня 2022, 08:15 comments1770
Поділіться публікацією:

У рамках свого візиту до США президент України Володимир Зеленський зустрівся з головою Білого дому Джо Байденом. Крім того, український лідер виступив в американському Конгресі. У день візиту стало відомо про новий пакет військової допомоги Україні від США на загальну суму 1,8 млрд. доларів. Серед іншого вона включає одну батарею Patriot та боєприпаси до неї. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували головні акценти цього візиту та спрогнозували подальші дії США у ракурсі російсько-української війни.

Навіщо знадобилася зустріч Байдена та Зеленського саме зараз – які підсумки

Джо Байден та Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Зустріч Байдена та Зеленського має стати холодним душем для тих, хто має надію на якісь компроміси України та РФ

Політолог-міжнародник, експерт консалтингової організації "Фонд громадянської дипломатії" Георгій Кухалейшвілі зазначає:

"Ключова мета поїздки Володимира Зеленського до США на запрошення Джо Байдена – підкріпити зусилля прихильників виділення Україні пакету допомоги у розмірі 45 млрд доларів у Конгресі США. Серед американських законодавців немає єдиної думки щодо цього. Прихильники миру з РФ за будь-яку ціну (у тому числі за рахунок українських територій) є як у Демократичній, так і в Республіканській партії. Байдену часом непросто довести, чому мільярди доларів американських платників податків йдуть на допомогу Україні у війні з Росією. Тому завдання Зеленського було з перших вуст донести, ЩО нам потрібно і ЧОМУ".

Байдену, пояснює експерт, потрібно було підкріпити своє рішення передати Україні зенітно-ракетні комплекси Patriot для протидії ракетним обстрілам РФ.

"Друге завдання Зеленського, – продовжує Георгій Кухалейшвілі, – дати зрозуміти, що війна триватиме доти, доки кожну п'ядь української землі не буде звільнено від російських окупантів. Тому він доніс конгресменам свої 10 пунктів миру, де ключове значення має звільнення України від російських окупантів, тверді гарантії майбутнього миру".

На думку політолога-міжнародника, зустріч Байдена та Зеленського має стати холодним душем для тих, хто має надію на якісь компроміси України та Росії за рахунок наших інтересів.

"Втім, Байден не став конкретизувати, доки США допомагатимуть Україні. Він сказав, що мета допомоги – лише мир, тоді як Зеленський конкретизував, що мир на шкоду інтересам України нас не влаштовує – і треба звільнити країну від загарбників. Очевидно, що Байден прийматиме непопулярні рішення для американських пацифістів – і іншого варіанту, окрім як давати Україні сучасну зброю, не дано. Путін недоговороспроможний, а його апетити в Україні є нереалістичними", – констатує Георгій Кухалейшвілі.

Колективний Захід зі США як лідер формує кінцеву мету цієї визвольної для України війни

Політолог Володимир Цибулько вважає, що головним завданням програми перебування Зеленського в США було не стільки підтвердження готовності американців стояти поряд з Україною до перемоги (така готовність є), скільки – намацування параметрів того, що саме стане такою перемогою.

"Адже в Україну вкладаються десятки демократій, – пояснює експерт. – І не всіх влаштує, якщо після завершення війни Путін залишиться у владі, ерефія збережеться у її нинішніх межах, залишиться зацентралізованою".

На думку Володимира Цибулька, колективний Захід зі США як лідер формує кінцеву мету цієї визвольної для України війни. І перемога над російською агресією розглядається, зокрема, як формування майбутньої архітектури безпеки всього світу. З певними роллю та місцем кожної з країн – спонсорів такої перемоги.

У Вашингтоні зробили ставку на тотальну підтримку України, незважаючи на корупцію, що триває в нашій країні

Експерт Аналітичної групи "Левіафан", політолог Микола Мельник припускає, що справжні підсумки цього американського візиту Зеленського ми побачимо у січні 2023 року.

"Поки що можна лише сказати, що обговорювалося три основні питання. Фінансова підтримка України, військова, а також посилення тиску (фінансово-економічного, дипломатичного) на РФ, включаючи запровадження нових санкцій. Оскільки в дипломатії нічого не відбувається швидко, основні висновки за підсумками цього візиту (що вдалося, що не вдалося) ми побачимо наступного року. Зараз навряд чи варто очікувати на якісь різкі зміни", – вважає експерт.

Він наголошує, що виступ Зеленського перед Конгресом був емоційним та змістовним.

"Команда президента попрацювала добре. Слід розуміти, що Зеленський – актор. І він ідеально відіграє роль президента країни, що воює. У тому числі під час візиту до США. Він озвучив правильні тези – дайте нам зброю, безпека України – безпеку всього світу, а Росія – загроза для всіх. Дуже важливо, що Зеленський зумів у своєму виступі поєднати інтереси України з інтересами США та всього світу, – наголошує Микола Мельник. – Не часто українським політикам це вдається. Цього не було ні у Порошенка, ні у того ж самого Зеленського до 2022 року. Україна їхніми вустами завжди говорила, що НАМ треба, не роблячи акценту на те, навіщо це треба американцям чи європейцям. У цьому ж виступі Зеленського були правильні нотки, які об'єднують бачення Києва та Вашингтона в головній проблемі, яка зараз стоїть перед усім людством — приструніння кремлівського неадеквату".

На думку політолога, сам приїзд Зеленського до Штатів, його зустріч з Байденом, говорять про те, що у Вашингтоні зробили ставку на тотальну підтримку України, незважаючи на корупцію, що триває в нашій країні.

"Американці, схоже, вирішили заплющити очі на це за нинішніх умов. Принаймні поки що", – зазначає Микола Мельник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Байдена назвали головну причину візиту Зеленського до США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини