Головна Новини Суспільство події Навіщо Путіну шантаж навколо «зернової угоди» – чому Україні важливо досягти її продовження
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Путіну шантаж навколо «зернової угоди» – чому Україні важливо досягти її продовження

Зерновий морський коридор забезпечує 60% всього експорту зерна та продуктів харчування з України

27 жовтня 2022, 13:00 comments1056
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 26 жовтня президент України Володимир Зеленський, серед іншого, наголосив на необхідності продовження "зернової угоди", інакше в багатьох країнах світу настане голод. При цьому, як пише Reuters, російський диктатор Володимир Путін, ймовірно, використає можливе продовження "зернової угоди", щоб отримати важелі впливу на саміті G20 наступного місяця в Індонезії. Як ситуація довкола продовження угоди про розблокування українських портів може розвиватися далі? Чому це важливо для нас? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Навіщо Путіну шантаж навколо «зернової угоди» – чому Україні важливо досягти її продовження

Зерно. Фото: з відкритих джерел

Стамбульська угода, укладена влітку, позитивно вплинула на здатність українських аграріїв до подальшого виробництва

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук зазначає, що станом на 25 жовтня у рамках зернової ініціативи з українських морських портів відвантажено близько 9 млн. тонн сільськогосподарської продукції. Вона спрямована до країн Азії, Африки та Європи.

"Зерновий морський коридор забезпечує 60% всього експорту зерна та продуктів харчування з України, – наголошує експерт. – Стамбульська угода, укладена влітку та заробила з серпня, позитивно вплинула на здатність українських аграріїв до подальшого виробництва. Маємо збільшення обсягів реалізації продукції, зниження транспортних витрат та зменшення розриву між світовими та внутрішніми цінами".

Денис Марчук також зазначає вплив реалізації зернової ініціативи на стабілізацію цін на продовольство у світі.

"Індекс продовольчих цін FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН) у вересні майже досяг значення, яке було на початок повномасштабного вторгнення РФ на територію України. Зниження вартості продовольства із підвищенням його доступності завдяки зерновій ініціативі позитивно вплинули на подолання поточних проблем глобальної продовольчої кризи", – наголошує експерт.

Все це, констатує він, говорить про необхідність продовження дії "зернової угоди".

Російська сторона так само шантажує світ продовольчою кризою

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова закликає безпосередньо відокремлювати ситуацію щодо вивезення зерна з України морськими шляхами – від інформаційного фону навколо "зернової угоди".

"Для України, безумовно, важливо, щоб угода, дія якої закінчується 22 листопада, працювала й надалі. І наші порти, хай не у повноцінному режимі, функціонували. При цьому слід намагатися розширювати географію постачання, а також групу товарів", – упевнена аналітик.

Тим часом, продовжує вона, російська сторона так само шантажує світ продовольчою кризою, а також намагається диктувати Україні умови – кому продавати зерно.

"Поставляючи його в так звані країни третього світу, ми отримуємо менше коштів, ніж могли б, продаючи до більш забезпечених країн. Але виходу нема. Нам треба було й рятувати світ від продовольчої кризи, та звільняти елеватори для свіжого врожаю. Понад 300 судів вийшло з портів із початку угоди. Чимало коштів надійшло до бюджету. Аграрії мають перспективи. Але, – наголошує Олександра Решмеділова, – важливо не просто продовжити угоду (акцентуючи на всіх майданчиках, що РФ, намагаючись її зірвати, грає проти всього світу), а й розширити географію поставок, а також асортимент. Домагатися можливості вивезення як продовольчих, а й промислових груп товарів".

Усередині Росії ціни на сх-продукцію серйозно опустилися, що викликає невдоволення тамтешніх аграріїв, звідси й такі дії Кремля

Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса пояснює:

"Українським аграріям гостро не вистачає коштів на збирання пізніх культур (соняшник, соя, кукурудза). Нема грошей і на весняно-польові роботи. Тому для нас є ключовим збереження зернового коридору. Він важливий для всієї української економіки. Адже статистика експорту демонструє, що у вересні 63% всього нашого експорту становила саме сільгосппродукція".

Це, наголошує експерт, розуміє і російська влада. Тому й шантажує нас ймовірним непродовженням договору про зерновий коридор. У тому числі сподіваючись домовитися про збільшення російського експорту зерна (порівняно з минулим роком впав на 15-20% при тому, що РФ зібрала рекордний урожай зернових – понад 100 млн тонн, понад 45 млн тонн з яких планувалося продати за кордон) і добрив.

"Усередині Росії ціни на сх-продукцію серйозно опустилися, що викликає невдоволення тамтешніх аграріїв. Звідси й такі дії Кремля, – пояснює Алекс Ліссітса. — Думаю, весь шантаж затіяний з метою домогтися в новій угоді набагато вигідніших для РФ умов, ніж у тій, що діє зараз. Піддаватися на цей тиск нам не слід, тому що зернова угода вигідна і Києву, і Москві. Вірю, що українська влада на чолі з президентом зможе зберегти угоду, продовживши її вже не лише на три місяці, а й, приміром, на рік. Це врятує не лише наше сільське господарство, а й загалом вітчизняну економіку".

Читайте також на порталі "Коментарі" – нові заяви Путіна про Україну: як їх розуміти – чи варто на них реагувати Києву та Заходу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини