Головна Новини Суспільство події Навіщо насправді Орбан примчав до Києва: що обговорювалося за закритими дверима
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо насправді Орбан примчав до Києва: що обговорювалося за закритими дверима

Віктор Орбан зацікавився ідеєю Володимира Зеленського про план миру до кінця року

2 липня 2024, 19:30 comments5643
Поділіться публікацією:

Сьогодні угорський прем'єр Віктор Орбан з неанонсованим візитом прибув до Києва, де провів зустріч з президентом Володимиром Зеленським. Зокрема, угорський лідер запропонував українському президенту невідкладне припинення вогню для подальших перемовин. Також два лідери обговорили найбільш важливі питання сусідських відносин – це може стати основою двостороннього договору між країнами. Які цілі переслідував Орбан, приїхавши до Києва? Чи можна допустити, що він міг передати таємне послання Володимиру Зеленському від того ж Трампа чи Путіна, до яких Орбан не приховує своєї лояльності? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Навіщо насправді Орбан примчав до Києва: що обговорювалося за закритими дверима

Володимир Зеленський та Віктор Орбан. Фото: сайт президента України

Орбан, як ошпарений, примчав до Києва

Політолог Володимир Цибулько вважає, що у Віктора Орбана було два мотиви для візиту в Україну – це головування Угорщини на наступне півріччя у ЄС, а також необхідність для свого правого об’єднання у Європарламенті, яке занадто слабке. Орбану дуже важливо було заручитися партнерством італійських ультраправих, зокрема Джорджії Мелоні, премʼєрки Італії. 

"Саме вона умовою для партнерства висунула ініціативу залагодження відносин між Києвом і Будапештом. Саме через це Орбан, як ошпарений, примчав до Києва. Українська сторона могла б за цих обставин із Орбана мотузки вити, але схоже, що відбулася здача позицій, і не виключено, що міну вповільненої дії заклали і Київ, і Будапешт саме для того, щоб кремлівські мали  механізм оживлення нового тертя між Києвом і Будапештом. Дивним чином Орбан просто підловив на протиході Зеленського про план миру до кінця року. Ну, просто перестати стріляти в противника, що веде наступ, це точно не план миру!", – прокоментував експерт.

Орбан хоче вбудуватись у переговори

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін так прокоментував ситуацію:

"Я думаю, що одна з головних цілей візиту Віктора Орбана до Києва, крім того, що ми розуміємо, що Будапешт, офіційно тепер головний у Європейській раді на найближчі півроку, полягає у спробі Угорщини стати однією з країн-посередниць. Тому що Орбан бачить, що і на Заході, і поза його межами поступово змінюється атмосфера. Тобто і після саміту у Швейцарії, і як обговорення навколо цього саміту і до цього саміту вже проглядалася лінія, пов'язана з тим, що як мінімум у світі почала обговорюватися тема у якому статусі, в якому форматі могла б бути запрошена Росія на переговори з Україною".

Експерт звернув увагу, що Володимир Зеленський нещодавно заявив, що Київ розглядає формат з усіма його плюсами та мінусами той, який був у зерновій угоді, щоби безпосередньо не контактувати з Росією, а контактувати з країнами-гарантерами.

"Думаю, що на фоні цієї інформації Орбан вирішив активізуватися і показати, що безпосередньо він, Угорщина також могли б взяти участь у подібних переговорах. Зрозуміло, що з якоюсь вигодою для себе, тобто вбудуватися у подібні переговори. Ну, і, без сумніву, я не виключаю, що далі Орбан справді може на цю тему комунікувати, наприклад, з Росією, з Білоруссю, доносити туди меседжі, бо ми бачимо, що Угорщина такі канали продовжує підтримувати. Думаю, що по факту це напевно головна мета, але ясна річ, що окрім цього тут паралельно обговорювалися питання українсько-угорських відносин. Але, все-таки, я думаю ось ця тема посередництва та включеності Угорщини до переговорів була основною", – підсумував Олексій Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна чи РФ: на Заході спрогнозували, яка зі сторін отримає перевагу цього літа.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

3 липня 2024, 13:20

4,6 мільйонів грн з держбюджету виплатили нардепам на оренду житла в Києві у квітні-травні, Зате у переселенців 2000 забрали. Отже тварюки. Ще раз доказ того, що цим виблядкам перемога не потрібна, їх тільки гроші цікавить. З цими виблядками у влади перемоги ніколи, ніколи не буде, запам'ятате. А так, як у нас народ амебы, не протестують, не мочать тих тварюк, то ця сволочна влада до останнього буде у влади. Наша бандерівська влада це і є клятий ворог українського народу.


Новини