Головна Новини Суспільство події НАТО готуватиметься до війни з РФ: про що говорять гучні рішення Альянсу – який тепер курс
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО готуватиметься до війни з РФ: про що говорять гучні рішення Альянсу – який тепер курс

Анонс Столтенберга здійснився - НАТО прийняв справді історичні рішення

29 червня 2022, 18:24
Поділіться публікацією:

Другий день саміту НАТО в Мадриді відзначився низкою гучних заяв та рішень. Експерти проаналізували їх спеціально для видання "Коментарі".

НАТО готуватиметься до війни з РФ: про що говорять гучні рішення Альянсу – який тепер курс

НАТО. Фото з відкритих джерел

Незважаючи ні на що двері НАТО залишаються відчиненими

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає:

"Найважливіше рішення – це, звичайно, те, що лідери НАТО погодили на саміті стратегічну концепцію на найближчі 10 років. І там прописано, що саме Росія розглядається тепер як безпосередня загроза безпеці Альянсу. При цьому Німеччина та Франція на саміті НАТО наполягали на збереженні Основного акту Росія-НАТО у 1997 році. Хоча його не згадають у підсумковій заяві, повідомляло видання Die Welt, зазначаючи, що канцлер Шольц гальмує скасування акту з боку Альянсу, пояснюючи це кроками щодо стримування та не провокування РФ".

При цьому Китай, продовжує Олександра Решмеділова, не розглядатиметься як противник. Але наголошувалося, що він кидає виклик інтересам НАТО і "прагне підірвати міжнародний порядок, що ґрунтується на правилах". Треба розуміти, наголошує аналітик, що Китай категорично проти залучення НАТО до справ Азіатсько-Тихоокеанського регіону, а також створення там аналога цього Альянсу, про що вже заявив постпред КНР при ООН Чжан Цзюнь.

За словами Олександри Решмеділової, важливо, що НАТО вирішило збільшити свої сили швидкого реагування з 40 до 300 тисяч уже 2023 року.

Також у Мадриді, де відбувається саміт, у середу прозвучала заява, що НАТО готовий повернутися до розгляду питання вступу України.

"Було сказано, що зараз це питання не є пріоритетним, але його готові розглянути після перемоги України над Росією, – зазначає аналітик. – Зазначалося, що прогрес, який з'явився з Фінляндією та Швецією (офіційно заявлено, що їх запросили стати членами Альянсу), прямо демонструє, що двері НАТО залишаються відчиненими. Немає втоми від розширення Альянсу. При цьому генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс продовжуватиме надавати безпрецедентну підтримку Україні для того, щоб вона перемогла у війні з РФ. З ним солідарний прем'єр-міністр Бельгії Александер Де Кроо, який на саміті НАТО заявив: єдиний спосіб закінчити розпочату Росією війну – це допомогти Україні її виграти".

На тлі загострення протистояння Литви та РФ щодо транзиту до Калінінграда (санкції) Олександра Решмеділова наголошує на важливості рішення про можливе проведення саміту НАТО в Литві наступного року.

Як показав приклад України, саме бути готовим до війни, у цьому випадку – найкращий спосіб її уникнути

Основне — це те, що НАТО поступово дає відповіді на запитання, на які їх потрібно було давати ще в 2007-2008 роках, після Мюнхенської промови путіна (заяви президента Росії на Мюнхенській конференції з безпеки 10 лютого 2007 року, в яких він анонсував пошук місця та ролі Росії в сучасному світі, фактично – його переділ) та війни Росії проти Грузії (серпень 2008-го), якщо не раніше. Так вважає політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько.

"Чим більше у світі заплющували очі на зростаючу агресивність росіян, тим ситуація ставала гіршою. А млява реакція на вторгнення в Україну 2014 взагалі багато в чому розв'язала руки Росії", — упевнений експерт.

Тепер, наголошує він, йдеться не просто про визнання російської загрози. НАТО має готуватися до війни з Росією.

"Як показав приклад України, саме бути готовим до війни, у цьому випадку – найкращий спосіб її уникнути, – наголошує Олександр Солонько. – І ще сьогодні ясно, що відмова Україні та Грузії у ПДЧ у 2008 році стала стратегічною помилкою. Ми тут і до себе маємо мати претензії. Але з погляду НАТО тепер зрозуміло, що це був прорахунок. Тодішні канцлер Німеччини Меркель та президент Франції Саркозі, які заблокували надання нам ПДЧ, залишили Україну та Грузію у сірій зоні стратегічної невизначеності. Намалювали на наших спинах ціль, в яку росіяни вистрілили. Висновки, зважаючи на все зробили, враховуючи, як швидко йде процес із прийомом Швеції та Фінляндії. Але питання нинішньої російсько-української війни показує, що всі ці кроки відбуваються, на жаль, із запізненням".

Читайте також на порталі "Коментарі" — НАТО новою Стратегічною концепцією передав "привіт" Путіну — Росія головна загроза безпеці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

29 червня 2022, 18:01

Що і треба було довести. Православна банка з кріворізькими та пітерськими павуками на чолі з маленькими, закомплексованими паханчиками втягує весь світ у конфлікт. Вони як спаринг партнери отримують однакові вигоду та задоволення від суперечок і уваги - чим гірше, тим їм краще. Обидва - вирок своїй країні.


Новини