Головна Новини Суспільство події Нафтогазу знову відмовили у відстроченні виплат: про що це говорить – у чому небезпека для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Нафтогазу знову відмовили у відстроченні виплат: про що це говорить – у чому небезпека для України

Враховуючи завдання уряду України щодо підготовки до опалювального сезону ситуація з Нафтогазом вдвічі неприємна та насторожуюча

18 серпня 2022, 12:10
Поділіться публікацією:

НАК "Нафтогаз України" заявила, що власники облігацій знову відхилили пропозицію компанії призупинити виплати боргу (через вторгнення Росії) на два роки. Про це повідомляє Reuters. Про що говорить це рішення? Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Нафтогазу знову відмовили у відстроченні виплат: про що це говорить – у чому небезпека для України

Нафтогаз. Фото: з відкритих джерел

З неприємної ситуації вихід все ж таки є

Експерт з питань енергетики Центру Разумкова, екс-директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський вважає ситуацію досить дивною. На його думку, існує два варіанти, які можуть пояснити поточний статус щодо євробондів.

"Перший – "Нафтогаз" недостатньо професійно провів комунікацію з юридичним радником Dechert, який представляє інтереси власників цінних паперів національної компанії. За такого сценарію потрібно негайно переглянути переговорну стратегію та посилити аргументовану позицію, але, звісно, з дозволу уряду України, – зазначає експерт. – Другий варіант – мають місце інші причини чи у посадових осіб "Нафтогазу", чи у юридичного радника Dechert. Це найгірший варіант розвитку подій, тому що фактично національна компанія втрачає досить відчутний фінансовий ресурс. "Нафтогазу" ж доведеться залучати фінансову допомогу та відкривати додаткові кредитні лінії для закупівлі газу та виконання інших пунктів виробничих програм".

На думку Максима Білявського, з неприємної ситуації вихід все ж таки є.

"Насамперед, – пояснює він, – потрібно переконати представника інвесторів у форс-мажорних обставинах та поінформувати про реальний стан справ національної компанії, враховуючи завдання уряду України щодо підготовки до опалювального сезону. Також слід включити в переговорну стратегію пропозицію про випуск фінансових гарантій Федеральної резервної системи США на обсяг фінансових зобов'язань перед інвесторами, які подають американська компанія Dechert".

Проблеми, які у нас традиційно асоціюються з "Нафтогазом", зараз постали на повний зріст

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков розмірковує так:

"Те, що західні партнери вдруге відмовляють у реструктуризації цінних паперів "Нафтогазу" – наслідок неякісної роботи менеджменту, керівництва НАК щодо узгодження можливості перенесення термінів виплат. Проблеми, які у нас традиційно асоціюються з "Нафтогазом", зараз постали на повний зріст. Враховуючи, що фактично не вдається реструктурувати боргові зобов'язання, це може призвести до оголошення "Нафтогазом" дефолту".

Зрозуміло, продовжує експерт, що такі дії призведуть до неможливості цієї компанії займати в борг на зовнішніх ринках. А також негативно вплинуть на макроекономіку України.

"Якщо державна компанія оголошує дефолт, це означає, що органи держуправління не здатні повною мірою контролювати цю компанію, працювати із зовнішніми кредиторами. Дефолт навіть одного ДП негативно впливає і на державні боргові зобов'язання", – пояснює Олексій Плотніков.

Щодо внутрішніх впливів – ми вже бачимо, що долар знову пішов вгору. І це можливо є реакцією ринку на гіпотетичний дефолт "Нафтогазу", вважає експерт. Він висловив сподівання, що ситуація не перекинеться на інші великі державні компанії. І що Укравтодор, Укрзалізниця, Укрпошта не повторять негативний досвід Нафтогазу.

Нам залишається лише споглядати, як "Нафтогаз" намагатиметься заощадити кошти та направити їх на забезпечення опалювального сезону

З одного боку, підтримувати фінансову дисципліну та своєчасно платити відсотки та борги є гарною справою, зазначає голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривонос. Але, з іншого боку, продовжує він, під час війни для держави та стратегічних компаній, важливіше забезпечити країну ресурсами для поточного забезпечення, ніж підтримувати реноме хорошого платника за боргами.

"Нам із вами складно оцінювати інформаційне повідомлення від прес-служби "Нафтогазу" через відсутність деталей. Без контексту фраза "відхилили пропозицію" може означати будь-що – від "так" до "ні". Але робота "Нафтогазу" та його прес-служби полягає, зокрема, в інформуванні країни, що переговори ведуться. Тому нам залишається лише споглядати, як ця компанія намагатиметься заощадити кошти та направити їх на забезпечення опалювального сезону", – зазначає експерт.

Складності опалювального сезону, наголошує він, у нас не лише у фінансових проблемах "Нафтогазу", а й у зруйнованій інфраструктурі, дефіциті бюджетів усіх рівнів, неплатежах населення, зупинці виробництв.

"Тому рішення має шукатись як на системному рівні (давайте знижувати норматив температури), так і на локальному, індивідуальному. І вимоги до ефективності на локальному рівні зросли у рази сьогодні, – наголошує Андрій Кривонос. – Тож давайте сприймати такі заяви як факт роботи у правильному напрямку (сподіваємося саме на такий варіант, а не визнання того, що більше нічого "Нафтогаз" зробити не може) – на тлі зростаючих потреб реанімації житлової інфраструктури в частині областей та реформування галузі – в інших".

Читайте також на порталі "Коментарі" – російське командування панічно боїться настання ЗСУ: експерт назвав причину.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини