Головна Новини Суспільство події На ООН сподіватися не варто: чому РФ не приберуть із Радбезу ООН – яка користь від такої організації
commentss НОВИНИ Всі новини

На ООН сподіватися не варто: чому РФ не приберуть із Радбезу ООН – яка користь від такої організації

За останні 20 років в ООН так і не змогли знайти важелі, щоб припинити хоча б один військовий конфлікт на планеті

6 квітня 2022, 12:25 comments1649
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вівторок виступив на засіданні Ради Безпеки ООН, де розповів про звірства росіян у Бучі та закликав ООН визначитися зі своїм шляхом та згадати про статут. Експерти пояснили виданню "Коментарі", чому світ не може викинути Росію з міжнародних організацій, роботу яких вона використовує для саботажу та дезінформації, а також – що треба зробити, щоб таке не повторилося у майбутньому.

На ООН сподіватися не варто: чому РФ не приберуть із Радбезу ООН – яка користь від такої організації

ООН. Фото - сайт Офісу президента України

Україні важливо зрозуміти, що у міжнародних відносинах провідну роль відіграють не організації, а окремі країни

Політичний експерт Сергій Таран вважає ненормальним, що Росія використовує ООН як майданчик для своєї пропаганди, для своїх брехливих меседжів. Усе це, на його думку, свідчить про кризу низки міжнародних організацій, зокрема ООН.

"Найскладніша проблема в ООН — саме Рада безпеки, куди в якості постійних членів входить п'ять ядерних держав — США, Великобританія, Китай, Росія, Франція. Ідея органу полягала в тому, щоб ці країни мали право вето на будь-які рішення, які стосуються міжнародної безпеки, – пояснює Сергій Таран. – Росія, на жаль, є постійним членом Ради безпеки. І викинути звідти її практично неможливо. Тому що є те саме право вето, яке вона застосовує. До того ж є друга країна, яка іноді підтримує РФ – це Китай. Внаслідок того, що є фактично два вето (а тут вистачило б і одного), прибрати Росію із Ради безпеки ООН не виходить".

На думку експерта, з часом, коли країни реально побачать усе, що РФ наробила в Україні, зокрема на окупованих територіях, вплив Росії в ООН падатиме. І хоч прибрати її із постійних членів Ради безпеки навряд чи вдасться, використовувати ООН як майданчик для своєї пропаганди вона зможе все рідше.

"Україні ж важливо зрозуміти, що у міжнародних відносинах провідну роль відіграють не організації, а окремі країни. Тому нам треба, перш за все, працювати з країнами, а не з організаціями, в ракурсі вибудовування та зміцнення антиросійської коаліції", – резюмує Сергій Таран.

Якщо у питаннях гуманітарного реагування ООН демонструє досить високу ефективність, то у питаннях колективної безпеки – спостерігається повна імпотенція

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука розмірковує так:

"Нічого дивного у такій позиції ООН немає. Про те, що ми фактично переживаємо кризу світової безпеки, експерти говорять не перший рік. Сподіватися на більш ефективну реакцію на російські звірства в Україні з боку такої аморфної структури як ООН, на жаль, не доводиться. Я вважаю, що абсолютно логічним є порівняння нинішньої ситуації в ООН із ситуацією, яка напередодні Другої світової війни відбувалася з Лігою націй, яка в результаті саморозпустилася через свою недієздатність. Подібну недієздатність демонструє зараз ООН".

Георгій Тука акцентує, що він, як і багато хто, підтримує ідею створення чогось нового, більш ефективного, ніж ООН. Але вважає, що це буде дуже складно.

"Далеко не факт, що світові лідери підтримають у принципі ідею ліквідації ООН. Я поки що не чув від жодного експерта, кадрового дипломата, спеціаліста в цій галузі ефективних пропозицій щодо створення чогось нового натомість існуючого, – пояснює він. – Хоч, звичайно, хотілося б вірити, що після війни буде створено якусь нову структуру. При цьому треба розуміти – те, що ми спостерігаємо зараз за неефективною роботою ООН, сприймається нами особливо болюче, бо безпосередньо торкнулося нашої країни. Але війна на території України – далеко не єдина війна за останні, скажімо, років 20. І ефективність ООН у вирішенні цих питань завжди була на низькому рівні. Якщо у питаннях гуманітарного реагування ООН демонструє досить високу ефективність, то у питаннях колективної безпеки – спостерігається повна імпотенція. На мою думку така імпотенція – результат подвійних стандартів, яких країни-учасниці ООН дотримувалися протягом останніх 50 років".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ опублікували карту країн, які підтримують окупантів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини