Головна Новини Суспільство події «Мовний» закон в Україні визнали конституційним: що це значить
commentss НОВИНИ Всі новини

«Мовний» закон в Україні визнали конституційним: що це значить

Основних принципів, які забезпечують функціонування української мови як державної, повинні дотримуватися відповідно до закону

14 липня 2021, 18:21
Поділіться публікацією:

У середу, 14 липня, Конституційним Судом України (КСУ) було остаточно розглянуто депутатське звернення, яке стосувалося відомого "мовного" закону. Документ захищає українську мову як єдину державну і встановлює деякі конкретні правила. За інформацією представників пресслужби КСУ, судді вирішили, що документ повністю відповідає принципам Конституції.

«Мовний» закон в Україні визнали конституційним: що це значить

Мовний закон в Україні визнано конституційним. Фото: РадіоСвобода

Звернення про визнання його неправомірним у суд реєструвалося двома народними обранцями — Олександром Долженковим і Вадимом Новинським. У нього були включені ще 54 підписи інших нардепів, втім, троє з них — Юлія Льовочкіна, Юрій Мірошниченко та Юрій Павленко — згодом відкликали свої голоси.

Нагадаємо, що згаданий Закон встановлює вимогу на здачу іспиту зі знання української мови для держслужбовців і зобов'язує їх виступати саме державною. Також на українську, згідно з документом, повинна перейти сфера обслуговування.

Зазначимо, що "мовний" закон позаочі називають "лебединою піснею" Петра Порошенка, який підписав його за кілька днів до того, як залишити пост президента.

Рішення КСУ про визнання закону конституційним з радістю сприйняла патріотично налаштована частина суспільства.

"Це перемога. Але битва за мову, відкрита і прихована, ситуативна і не тільки, триває. Державність та ідентичність наші значною мірою визначаються мовою. Українською мовою як державною!" — підкреслила на своїй Facebook-сторінці нардеп від фракції "За майбутнє" Ірина Констанкевич.

«Мовний» закон в Україні визнали конституційним: що це значить - фото 2

Варто зазначити, що в травні 2019 року за цей документ свої голоси віддали 278 народних обранців.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що голова "Слуги народу" в парламенті Давид Арахамія думає про ймовірне скасування мовних іспитів з української мови для держслужбовців. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які телеканали можуть отримати покарання за порушення мовних квот.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини