Головна Новини Суспільство події Москва та Тегеран виходять на новий рівень співробітництва: чим може відповісти Захід та Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Москва та Тегеран виходять на новий рівень співробітництва: чим може відповісти Захід та Україна

Як Росія, так і Іран опинилися в ролі ізгоїв, тому вони йдуть на посилення співпраці між собою

15 грудня 2022, 19:54 comments1045
Поділіться публікацією:

Координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки США Джон Кірбі заявив, що є свідчення про укладання угоди про постачання Іраном балістичних ракет до Росії. Про це пише World Today News. Крім того, Іран та Росія підписали меморандум про взаєморозуміння щодо розширення співробітництва в космічній галузі, повідомляє офіційне інформаційне агентство IRNA. Чим Україна та наші партнери можуть відповісти на розширення військово-технічного співробітництва між Москвою та Тегераном, який фактично вступив у війну на боці РФ? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Москва та Тегеран виходять на новий рівень співробітництва: чим може відповісти Захід та Україна

Прапори Росії та Ірану. Фото: із відкритих джерел

Не допустити постачання іранських дронів і ракет в РФ – неможливо чи практично неможливо

На думку Володимира Дубовика, директора Центру міжнародних досліджень, доцента кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, співпраця Ірану та Росії справді, схоже, вийшла на новий рівень.

"Багато в чому це відображає той факт, що обидві ці країни опинилися в ролі ізгоїв. Тому вони йдуть на посилення співпраці між собою, – пояснює експерт. – Обидві країни мають напружені відносини із західними країнами, особливо зі США, що теж, звісно, їх зближує між собою".

Щодо суто дипломатичної реакції України, то будь-які відносини між Києвом і Тегераном мають бути припинені, упевнений Володимир Дубовик.

Україна, за його словами, має закликати до нових санкцій проти Ірану. І нагадати всім, що компенсації сім'ям жертв літака Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України (МАУ)", який був збитий іранцями 8 січня 2020 року (загинули 176 осіб, що перебували на його борту – 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, громадяни Ірану , Великобританії, Німеччини, Швеції, Афганістану та України), так поки що й не отримані.

"Не допустити постачання іранських дронів і ракет в РФ – неможливо. Або практично неможливо. Справа в тому, що Росія та Іран, по суті, сусіди через Каспійський регіон, – пояснює Володимир Дубовик. – Тому відповідь може бути у посиленні протиповітряної оборони України. Власне, рішення Вашингтона про надання нашій країні ракетної системи "Патріот" багато в чому є відповіддю на інформацію про іранські поставки. Тепер важливо розуміти, коли Україна зможе отримати, освоїти та використовувати "Патріоти", чи вистачить однієї батареї, коли саме і в якій кількості прибудуть до Росії іранські ракети, як вони себе зарекомендують. Запитань багато. Але лише час дасть відповіді на них".

Іран, Еритрея, Білорусь, Північна Корея є державами-ізгоями.

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко зазначає:

"Іран співпрацює з РФ не лише у війні проти України. Раніше обидві країни постачали озброєння і мали відношення до інших конфліктів, наприклад, у Сирії. Тож ця співпраця не є новою. Світове завдання зараз – закрити не лише іранську ядерну програму, а й російську. З приводу космічного співробітництва Ірану та РФ. Я була нещодавно на одному із заходів у Hudson Institute (американський аналітичний центр), де також обговорювалася важливість додаткових інвестицій у військові технології у космосі. Наголошувалося на важливості боротися з зростаючим впливом Китаю, зокрема, у космічній сфері. Але це стосується і Ірану, і Росії. Супутники, як відомо, широко використовують у нинішніх військових технологіях".

Катерина Одарченко наголошує, що Іран, Еритрея, Білорусь, Північна Корея наразі є державами-ізгоями. І цивілізований світ проходить через складну фазу боротьби з цими авторитарними режимами.

"Є досвід СРСР, який був набагато потужнішою структурою, ніж РФ — і в результаті розпався. Те саме, тільки прискореними темпами, станеться з нинішньою Росією. У якийсь момент відбудеться не просто падіння путінського режиму, а й розпад РФ на низку суб'єктів", – прогнозує експерт.

Вона також звертає увагу, що санкції, накладені раніше на Іран, були жорсткими, але недостатньо ефективними у боротьбі з правлячим радикальним режимом. До того ж Іран, як зараз Росія, обходив санкції у співпраці з третіми державами. І фінансувала "під столом" низка програм в інших державах.

"Тим важливіше, – наголошує Катерина Одарченко, – накладати санкції на тих, хто допомагає обходити їх. Як це роблять деякі країни Центральної Азії, Емірати. Важливо, щоб додатковим впливам на Іран і РФ став тиск на держави, які через економічний та логістичний інструмент дозволяють обходити або пом'якшувати санкції. Тим більше, що після неефективних обмежень проти Ірану світ зробив висновки – санкції проти РФ більш дієві та руйнівні для її економіки".

Читайте також на порталі "Коментарі" — різдвяне перемир'я на фронті: у ЗСУ розповіли, як відреагують, якщо буде така пропозиція




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини