Головна Новини Суспільство події Між США та Туреччиною намітилося потепління: як це може допомогти Києву в обороні країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Між США та Туреччиною намітилося потепління: як це може допомогти Києву в обороні країни

Посилення підтримки Туреччини у війні з Росією могло б дуже допомогти Києву

12 травня 2022, 12:22
Поділіться публікацією:

За даними The Wall Street Journal, адміністрація Байдена неофіційно звернулася до Конгресу з проханням схвалити нову угоду зброєю з Туреччиною. На думку авторів WSJ, посередницька роль Анкари у війні в Україні, постачання "Байрактарів" та закриття Босфору для військових кораблів РФ допомогли відновити зіпсовані відносини з Вашингтоном та можуть підготувати ґрунт для продажу літаків F-16. Як оцінюєте такі прогнози? Що це означає для України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Між США та Туреччиною намітилося потепління: як це може допомогти Києву в обороні країни

Турция и США. Фото: из открытых источников

Вашингтон намагатиметься дотиснути Туреччину, щоб її позиція щодо Росії максимально співпадала з тією, яку займають інші держави-члени НАТО та їхні партнери

В умовах війни Росії проти України мати Туреччину на стороні добра вкрай важливо для Києва, Вашингтона та для всього НАТО загалом. У цьому впевнений політичний експерт дипломат Вадим Трюхан.

"Отже, потепління відносин США з президентом Ердоганом – це дуже бажаний і прогнозований крок, – пояснює експерт. – Адже Анкара, навіть під шаленим тиском росіян, не відмовилася від програми співпраці з Україною щодо "Байракторів". І тримає позицію щодо закриття чорноморських проток, фактично не даючи росіянам відновити їхнє домінування в чорноморському басейні після втрат чорноморського флоту РФ (особливо затоплення внаслідок точного ракетного удару "Нептунами" по крейсеру "Москва") – за рахунок перекидання кораблів з інших флотів".

У той же час, продовжує Вадим Трюхан, слід звернути увагу на те, що йдеться виключно про F-16 та обладнання до них.

"Програма закупівлі найновіших літаків 5-го покоління F-35 досі залишається в довгому ящику. Це означає, що в Білому домі обережно підходять до повномасштабного відновлення союзницьких відносин з Анкарою, розуміючи, що Ердоган, будучи по-східному хитрим лідером, намагається вичавити максимум вигод для себе, зберігаючи відчиненими двері для співпраці як для Заходу, так і для Росії. З останньою у Туреччині на стадії виконання довгострокові спільні проекти, у тому числі будівництво АЕС в Аккуї, діючий газопровід Південний Потік, розвиток туризму тощо. Отже, Вашингтон намагатиметься дотиснути Туреччину, щоб її позиція щодо путінської Росії максимально співпадала з тією, яку займають інші держави-члени НАТО та їхні партнери", – прогнозує експерт.

На його думку, не варто перебільшувати і посередницькі зусилля особисто президента Ердогана щодо врегулювання російсько-українського конфлікту.

"Туреччина має досить обмежений вплив на Путіна, – зазначає Вадим Трюхан. – І у Вашингтоні чітко розуміють, що покладатись на Анкару як на ймовірний майданчик для майбутніх переговорів щодо умов завершення війни – не варто. Хоча як один з факторів безпеки в регіоні, і в цілому в Європі, Туреччина, безумовно, відіграватиме свою роль. Але більше як самостійний геополітичний гравець із власними національними інтересами".

Нарада міністрів оборони на базі в Раммштайні на підтримку України показала, що Захід прийняв виклик з боку Росії

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики, Петро Олещук розмірковує так:

"Очевидно, ми зараз спостерігаємо своєрідний "ренесанс НАТО" та єднання "Західного світу" у протистоянні російській агресії. Свідченням чого є активізація альянсу у всіх напрямках — навіть щодо розширення. Очікуваний вступ Фінляндії та Швеції — найкращий індикатор. Нарада міністрів оборони на базі в Раммштайні на підтримку України показала, що Захід прийняв виклик з боку Росії і готовий відповідати. Масштабне переозброєння України викликало справжню істерику з боку Росії, так само, як і підписаний недавно Дж. Байденом закон про ленд-ліз для України. Він має як символічне значення (відновлення процедур, пов'язаних із протидією нацизму), і зовнішньополітичне (сигнал союзникам щодо необхідності підтримати Україну єдиним фронтом Заходу), і військове (починається переозброєння української армії)".

Проте для США важливо, щоб допомагали не лише вони, а вся коаліція Заходу, в рамках якої Туреччина є важливим елементом, акцентує політолог.

"Відносини США та Туреччини останнім часом були непростими, – зазначає Петро Олещук. – Але Туреччина залишається однією з найважливіших країн НАТО. Донедавна Ердоган претендував на проведення самостійної зовнішньої політики, намагаючись виступати посередником у відносинах Заходу та Сходу. Очевидно, США серйозно налаштовані на те, щоб закріпити Туреччину саме як частину Заходу в контексті майбутніх протистоянь".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія готується до анексії півдня України: навіщо агресор озвучує свої плани – як завадити цьому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини