Головна Новини Суспільство події Місія МАГАТЕ їде на Курську АЕС: Гроссі розповів, чому він особисто вирішив приїхати до РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Місія МАГАТЕ їде на Курську АЕС: Гроссі розповів, чому він особисто вирішив приїхати до РФ

Рафаель Гроссі заявив, що ситуація навколо Курської АЕС більш ніж серйозна

26 серпня 2024, 16:20 comments1584
Поділіться публікацією:

Місія МАГАТЕ на чолі з гендиректором агентства завтра, 27 серпня, відвідає Курську АЕС. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомив гендиректор агентства Рафаель Гроссі.

Місія МАГАТЕ їде на Курську АЕС: Гроссі розповів, чому він особисто вирішив приїхати до РФ

Рафаель Гроссі. Фото: з відкритих джерел

"З огляду на серйозність ситуації я особисто очолюю місію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Курській атомній електростанції (КАЕС) у РФ", — зазначив Гроссі.

Він запевнив, що у зв'язку з новими подіями та підвищенням рівня військової активності поблизу КАЕС уважно стежить за розвитком подій на місці, особливо щодо станції.

"Ситуація розвивається, і дуже важливо, щоб завтра, коли я прибуду на станцію, я на власні очі побачив ситуацію та обговорив модальності подальших дій, які можуть знадобитися для оцінки стану ядерної безпеки та захищеності ХАЕС", — додав Гроссі.

Зазначимо, раніше Гроссі заявляв, що він має намір поговорити з керівниками станції, оцінити стан зовнішнього електропостачання та під'їзних шляхів. Глава МАГАТЕ уточнив, що Курська АЕС "технічно перебуває у межах досяжності артилерії" з українських позицій.

"І оскільки там ідуть бойові дії, я дуже стурбований", – заявив він.

Близькість об'єкта до місця бойових дій, за словами Гроссі, викликає "особливе занепокоєння" через те, що два атомні реактори станції під Курськом, які повністю працюють сьогодні, мають аналогічну будову з реакторами Чорнобильської АЕС.

"Це станція чорнобильського типу. [...] Ядро реактора повністю відкрите", – пояснив Гроссі.

На питання, чи є його візит до Курська проханням Москви, Гроссі відповів, що він сказав, що агентство має отримати доступ до станції, якщо вони хочуть, щоб керівник МАГАТЕ зайняв якусь позицію. У результаті з Москви надійшло запрошення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини