Головна Новини Суспільство події Миротворці в Україні: чому це важливо – наскільки реальним є такий сценарій
commentss НОВИНИ Всі новини

Миротворці в Україні: чому це важливо – наскільки реальним є такий сценарій

Щодо миротворчої місії в Україні досі немає консенсусу серед західних країн – головним ініціатором виступає Польща

23 березня 2022, 16:55 comments1112
Поділіться публікацією:

Президент Польщі Анджей Дуда на саміті НАТО (24-25 березня у Брюсселі) виступить із пропозицією ввести миротворчу місію в Україну. Експерти оцінили для видання "Коментарі" перспективи введення в Україну миротворців.

Миротворці в Україні: чому це важливо – наскільки реальним є такий сценарій

Миротворці. Фото: з відкритих джерел

Ініціатива з миротворцями – це спроба "перезавантажити" ставлення НАТО до російсько-української війни

Політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки Олег Постернак вважає, що наразі шанси миротворчої місії вкрай малі. І закликає розглядати ініціативу Дуди у контексті поточних обставин.

По-перше, пояснює експерт, Польща є одним із найпослідовніших геополітичних противників РФ у ЄС. Отже – планує утримувати першість у боротьбі з РФ на міжнародному рівні.

По-друге, для польського суспільства важливо, щоб політичне керівництво країни демонструвало більш серйозні кроки щодо стримування РФ. Тема миротворчої місії відповідає очікуванням багатьох поляків на посилення позицій Польщі у Центрально-Східній Європі, наголошує Олег Постернак.

По-третє, це спроба "перезавантажити" ставлення НАТО до російсько-української війни. І вона фактично символізує наявність розколу серед країн Північноатлантичного альянсу на прихильників помірного нейтралітету (Франція, Німеччина та ін.) та більш проактивних дій (Польща, країни Прибалтики, Туреччина та ін.).

По-четверте, ця ініціатива різко остуджує наміри самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка вторгнутися в північну Україну на допомогу РФ.

"Росія вже істерично відреагувала на ініціативу з миротворцями, заявивши, що розцінить її як участь НАТО у бойових діях в Україні, – наголошує Олег Постернак. – А це автоматично породжує дискурс про трансформацію локальної українсько-російської війни у континентальну загальноєвропейську, куди можуть бути залучені країни Центрально-Східної Європи. З темою миротворчості такий ризик стає більш вагомим, хоч і некритичним. Адже країни Заходу побачили колосальну військово-технічну слабкість РФ".

Ідею про запровадження гуманітарної миротворчої місії в Україну можна лише вітати

Політичний та бізнес-консультант, керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко розмірковує так:

"З огляду на масштаби агресивної війни РФ проти України, коли величезна кількість обстрілів йде по всій українській території, ми потребуємо ще більшої підтримки з боку цивілізованого світу. Так, наша армія, весь український народ чинять героїчний опір агресору. Але нам потрібна фінансова, технологічна, військова, дипломатична підтримка. Плюс – посилення санкційного тиску на Росію, яка поки що не відмовилася від своїх шалених планів знищити українців як націю, а Україну – як державу. Отже – потрібні нові заходи щодо відображення агресії. У тому числі, як пропонує Польща".

На думку експерта, ініціативи польського керівництва винести на саміт НАТО ідею щодо запровадження гуманітарної миротворчої місії в Україну можна лише вітати.

"Йдеться, наскільки відомо, про місію на територіях, де не йдуть активні бойові дії. Щоб миротворці служили своєрідним запобіжником від подальшого розповзання російської агресії – і з України, і з Європи. Це надзвичайно важливо, – наголошує Олександр Мусієнко. – Хочеться вірити, що решта країн-членів НАТО підтримає таку ініціативу".

Експерт нагадує, що Верховна Рада нещодавно підтримала звернення до ООН ввести на нашу територію миротворців. Але у відповідь – тиша. Отже, пояснює він, потрібно шукати альтернативи. Через миротворчі місії НАТО, ЄС, ОБСЄ та інших міжнародних форматів.

"Навіть якщо НАТО не підтримає зараз ідею Польщі, можливо, ми знайдемо вихід із ситуації, підписавши багатосторонню угоду про введення такої місії між, наприклад, Україною та Польщею, також деякими іншими країнами (які в майбутньому, можливо, виступатимуть гарантами української безпеки) . Таким чином, легітимізувавши цих миротворців. Формулу треба шукати. І добре, що ця тема вийшла у громадський формат. Спільними зусиллями ми маємо зробити все, щоб не просто стримати РФ, а й притягнути її у майбутньому до відповідальності", – резюмує Олександр Мусієнко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні триває вже 28-й день: чого чекати найближчим часом – розповіли експерти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

бело

24 березня 2022, 12:05

https://www.youtube.com/watch?v=L4OWxcSeesI


Новини