Головна Новини Суспільство події Мільйони під підлогою і в стінах: СБУ затримала начальників ТЦК, які заробляли на ухилянтах
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільйони під підлогою і в стінах: СБУ затримала начальників ТЦК, які заробляли на ухилянтах

Допомога в ухиленні від призову коштувала 37 тисяч доларів

16 серпня 2024, 15:08 comments2258
Поділіться публікацією:

Начальників територіальних центрів комплектування (ТЦК) Бучанського та Бориспільського районів Київської області затримали за підозрою в отриманні хабаря. Як повідомляє прес-служба СБУ, зловмисники діяли у змові з громадянином однієї з країн Південного Кавказу.

Мільйони під підлогою і в стінах: СБУ затримала начальників ТЦК, які заробляли на ухилянтах

Затримання начальників ТЦК

Під час обшуків у житлових приміщеннях та автомобілях затриманих було знайдено понад 1,2 мільйона доларів США. Значну частину готівки зберігали у спеціально обладнаних схованках під підлогою та за обшивкою стін власних будинків.

За даними слідства, затримані пропонували військовозобов'язаним допомогу в ухиленні від призову на основі фальшивих медичних документів, що підтверджують непридатність до служби. Вартість такої "послуги" становила 37 тисяч доларів США. За ці гроші клієнти отримували повний пакет підроблених документів, включно з фальшивими медичними довідками, а також "супровід" під час проходження військово-лікарської комісії.

Для здійснення цієї злочинної схеми посадовці ТЦК використовували особисті зв'язки серед представників військово-лікарської комісії (ВЛК), яких вводили в оману щодо справжньої мети.

Після отримання фіктивних документів потенційні призовники знімалися з військового обліку, що дозволяло їм виїхати за кордон.

Для пошуку клієнтів та передачі хабарів залучили знайомого іноземця.

Військова контррозвідка СБУ затримала посередника в одному з київських ресторанів під час отримання 50 тисяч доларів від нових клієнтів. Після цього в службових кабінетах затримали двох посадовців ТЦК. Також під час обшуків у помешканні іноземця знайшли велику кількість зброї, включно з пістолетом з глушником, походження якої наразі встановлюється.

Затриманим оголошено підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань); ч. 3 ст. 369 (неправомірна вигода, надана службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинена за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вони перебувають під вартою і їм загрожує до 8 років позбавлення волі.

При цьому військовий Олександр Карпюк вважає, що затримані мали б отримати довічне ув’язнення.

"Тобто люди, на військовій службі, організовують ухилянство одних, та відправку їх за кордон, чим підривають боєздатність підрозділів на фронті. Так ще і замість тих, хто по закону повинен йти воювати, підтасовують, та відправляють на фронт інших. Чому вони на довічний термін увʼязнення не відправляються, з конфіскацією майна в них, та родичів на яких вони записували майно? Це ж по факту держзрада з підривом обороноздатності країни!" — відзначив військовий.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що вчора СБУ затримала воєнкома Бориспільського ТЦК полковника Сергія Русіна.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини