Головна Новини Суспільство події Ми — класна нація: актор Олексій Суровцев розповів, як рятував тварин з Ірпеня під час бойових дій
commentss НОВИНИ Всі новини

Ми — класна нація: актор Олексій Суровцев розповів, як рятував тварин з Ірпеня під час бойових дій

Чоловік вивозив домашніх улюбленців під обстрлами, допомагає безпритульним та планує відкрити власний притулок для тварин в столиці

8 квітня 2022, 09:57
Поділіться публікацією:

Ми — класна нація: актор Олексій Суровцев розповів, як рятував тварин з Ірпеня під час бойових дій

Фото ілюстративне / Pixabay

Український актор Олексій Суровцев, якого називають ще Котомамулею, з початку повномасштабного вторгнення російських окупантів зайнявся порятунком домашніх улюбленців з Ірпеня. Про те, як все починалося, скільки вдалося вивезти тварин та подальші плани актор розповів у прямому ефірі. 

Олексій ділиться, що завжди любив тварин, безпритульних підгодовував. У актора живе пара котиків не породистих, звичайних: кіт та кия. Кішку, каже господар, врятував у Криму багато років тому. Вважає їх членами родини, розмовляє і розуміє пухнастиків.

Коли 24 лютого почалися обстріли українських міст, чоловік перебував на заході України, а в ірпенській квартирі залишилися його коти. В перші дні він просив сусідку годувати їх, однак розумів, що у разі небезпеки сусідка буде рятувати себе, а про його котів згадає в останню чергу. Зрозумівши, що вони у небезпеці, актор вже на 2-3 день повернувся в Ірпінь. Тоді він допомагав у місті евакуювати людей, патрулювати.

За словами Олексія, дуже багато тих, хто рятує людей, а тих, хто рятує тварин одиниці. Чоловік розповідає про першу заявку на порятунок кота — люди написали, що в авто забули кота під час евакуації, тварина сидить в багажнику в якійсь сумці 4 дні.

Тоді від таких слів розривалося серця, говорить Олексій, тому швидко поїхав шукати тварину. Кота врятував та віддав господарям. З того часу заявок з'являлося все більше. За тиждень після публікації операції з порятунку назбиралося близько 100 заявок.

"Всього врятованих тварин, не вів підрахунок, але десь близько 200. Чотири дні тому було 150. Наразі все менше тварин потребують порятунку, бо в місто починають повертатися люди. Ірпінь починає оживати, дихати. Вони самі рятують свої забутих улюбленців. Дуже багато тварин вже на вулицях, бо вцілілі квартири відкриті й  тварини втекли. Траплялися й мертві тварини, бо надто багато часу минуло. Для мене це дуже страшно. Не знаю яке може бути виправдання людям, які не змогли забрати кота в сумці чи навіть за пазухою", говорить чоловік.

Також Олексій говорить, що наразі працює лише в Ірпені, бо має купу заявок та вже більш-менш знає місто. Увагу акцентує на котів, які зачинені в квартирах, однак таких вже значно менше. По-перше, зачинені тваринки не можуть прогодувати себе, в них немає води. А ті, що вибігли на вулицю, їх хтось підгодує, вони зможуть знайти щось поживне і воду. Однак зловити таких й повернути господарям вже дуже важко. За його словами, собак він не так часто береться рятувати, бо вони агресують, й треба вміти заспокоїти тварину, знати як підійти до неї.

Втім, собак різних розмірів і пород теж рятував, ділиться актор. Були й екзотичні тварини: черепахи, шиншили, попугаї, аксолотль хом'ячки. Одного разу навіть наткнувся на літню жінку, що ховалася у підвалі — чоловік вивіз і її з Ірпеня до столиці.

Олексій брав участь в евакуації з Ірпеня розплідника котів породи мейн-кун. За один раз на своєму маленькому авто він може вивезти 15-17 котів. За один день була рекордна кількість врятованих 32 кота, 2 вівчарки та шпіц. Таку кількість тварин Олексій вивозив двома рейсами.

У тварин реакція на чужу людину різна, говорить він. Деякі лащаться, інші шиплять, кусаються, песики ричать. Якщо не знаходяться господарі, тварин доглядають в ветклініці АСТІ на Лук'янівці по вулиці Печенізька 35/43. Там охочі можуть забрати вилікуваних і врятованих. Тим, що опинилися на вулицях Ірпеня, Олексій насипає кормів, наливає води. Каже, є також багато заявок про те, що треба погодувати тварину.

Одного разу, коли місто обстрілювали, йому вдалося таки врятувати тварину, а коли він вивіз її до Києва, господарка не хотіла забирати, просила залишити в себе, або відвезти назад. Тоді Олексій обурився, каже не стримав емоцій. Котика таки забрала дочка замовниці.

"Багато хто заводить тварин "по приколу" чи тому, що це модно. Але ж тварин треба поважати, вони — члени сім'ї. Тварина — це як дитина, ти за неї відповідальний. Бачив неодноразово в мисках для котів і собак насипано наповнювач для туалета... Напевно, я так думаю, жінка поїхала, а чоловік не знає чим годувати треба тварину. Я дуже радію, якщо знаходжу в розбомбленому будинку тих, що вижили тварин. Наприклад, був будинок зруйнований, а в підвалі вижила кішка з кошенятами. А взагалі сила наша в єдності. Ми класна нація. Ми ніколи не покидаємо своїх ні людей, ні тварин. Тих, хто хоче забрати врятованих тваринок, таких людей дуже багато і це радує", говорить рятівник пухнастиків.

Після війни Олексій планує допомагати безпритульним тваринам створити притулок. На це його надихнули підписники, що не втомлюються дякувати йому за всі добрі справи.

"Обов'язково хочу займатися допомогою тваринам після війни. Буду продовжувати справу. Коли справлюсь з Ірпенем, перейду на інші міста. В притулку буде дві кімнати, клітки для тварин вже замовив. В притулку буде окрема лінія телефону, куди зможуть дзвонити громадяни", говорить він.

Як повідомляв портал, на території Етнографічного комплексу "Українське село" є невеликий звіринець з тваринами та птахами. Заклад опинився на лінії фронту, населені пункти поруч зазнали руйнувань, потрібна допомога в утриманні тварин.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини