Головна Новини Суспільство події Життя під обстрілами: етнографічному комплексу на Київському районі потрібна допомога в утриманні тварин
commentss НОВИНИ Всі новини

Життя під обстрілами: етнографічному комплексу на Київському районі потрібна допомога в утриманні тварин

На утриманні комплексу в Києво-Святошинському районі вівці, єноти, муфлони та різні птахи

7 квітня 2022, 17:50
Поділіться публікацією:

У селі Бузова, в Києво-Святошинському районі розташований Етнографічний комплекс "Українське село". Заклад перебував під окупацією росіян 31 день, до 1 квітня, коли ЗСУ і місцева тероборона звільнили село від окупантів.

Життя під обстрілами: етнографічному комплексу на Київському районі потрібна допомога в утриманні тварин

Фото Фейсбук Етнографічний комплекс "Українське село"

Етнографічний комплекс опинився на одній із фронтових ліній. Більше місяця були важкі бої між окупантами та українськими військовими. Спочатку селища в цьому районі окупант тримав в облозі, але пізніше вороги вдерлися на територію комплексу та пограбували його. 

З 24 лютого окупанти хаотично обстрілювали село з градів. З 27 лютого в комплексі зникла електроенергія через пошкодження високовольтної мережі поруч з селищем. Ворожа колона техніки підійшла впритул до Бузової 28 лютого.

"В нашому закладі на цей день налічувалось до 100 людей: персонал, гості, які приїхали з Києва на пересидку перших днів війни, мешканці навколишніх дач, люди, яких війна зустріла в дорозі і які не могли вже проїхати до своїх домівок. Найголовнішою задачею перед нами була — порятунок людей: усіх розмістили в підвальному приміщенні одного з корпусів, готували їжу у казані, мололи зерно на борошно, пекли хліб у печі, тощо", — йдеться в дописі.

Евакуація громадян із території комплексу почалася з 6 березня. Люди виїжджали автівками через поля. Вивезли також і персонал, в закладі залишився один працівник для контролю за територією.

Російські окупанти розграбували продукти та напої з ресторану та складів. "Подарунки" від ворога прилітали на відпочинкову зону комплексу. Є пошкодження будівель на території, вибиті вікна.

"Але найцінніше, що в нас є — музейна етнографічна колекція вціліла, чудом і, мабуть, своєю віковою енергетикою та важливістю для майбутніх поколінь залишилась неторкнутою ворогом", — говорять представники закладу.

На території закладу є невеликий звіринець з тваринами та птахами. Тварини вціліли. Однак кормів немає, волонтери змогли передати після звільнення села кілька мішків овочів та тюки сіна. Весь час в окупації та поки йшли бої про них піклувався працівник, було скрутно з водою та кормами, а виходити за територію — небезпечно.

Наразі ж на територію комплексу повернулися працівники для кращого догляду за тваринами. За весь час, з 24 лютого до 5 квітня, в звіринці народилися малюки: муфлони, ягнятко, єноти, козенятко. У комплексі ще не відновлено електропостачання, до того ж навколишня інфраструктура життєдіяльності селищ зруйнована окупантами.

Тому наразі керівництво комплексу просить волонтерів та небайдужих допомогти утримувати тварин. Реквізити для отримання допомоги надала директорка етнографічного комплексу "Українське село" Катерина Тимошенко, вони опубліковані на сторінці комплексу в Фейсбуці.

Як повідомляв портал, Екопарк "Ковалівка" на Полтавщині приймає евакуйованих тварин з Харкова.

Фото тварин і птахів зі звіринця / Фейсбук Етнографічний комплекс

Життя під обстрілами: етнографічному комплексу на Київському районі потрібна допомога в утриманні тварин - фото 2
Життя під обстрілами: етнографічному комплексу на Київському районі потрібна допомога в утриманні тварин - фото 3
Життя під обстрілами: етнографічному комплексу на Київському районі потрібна допомога в утриманні тварин - фото 4
Життя під обстрілами: етнографічному комплексу на Київському районі потрібна допомога в утриманні тварин - фото 5




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини