Головна Новини Суспільство події Менше 100 гривень на метр укріплень - стільки уряд виділив для підсилення кордону
commentss НОВИНИ Всі новини

Менше 100 гривень на метр укріплень - стільки уряд виділив для підсилення кордону

Кошти будуть витрачені на фізичні укріплення та живу силу

25 листопада 2021, 15:48
Поділіться публікацією:

На засіданні Кабінету Міністрів уряд затвердив виділення коштів для укріплення україно-білоруського кордону. Про це повідомляє відділ зв'язків з громадськістю Мінекономіки.

Менше 100 гривень на метр укріплень - стільки уряд виділив для підсилення кордону

Уряд виділив кошти на укріплення україно-білоруського кордону - ілюстративне фото Facebook Держприкордонслужби

Загальний обсяг фінансування – 214 млн грн. Їх спрямують на те, щоб підсилити захист північних кордонів України, які межують з  Білоруссю. Також вважається, що це зміцнить загальну обороноздатність держави.

Кошти, які інформує прес-служба міністерства, будуть виділені з резервного держбюджетного фонду. Їх направлять у дві основні структури – МВС та Міноборони. За своїм призначенням гроші підуть на наступне:

1) 36% — 76 млн грн. – на укріплення вразливих ділянок та колючий дріт. Це завдання покладено на Державну прикордонної служби;

2) 50% — 108 млн грн. – на додаткові сили захисту, які має надати Нацвардія;

3) 14% — 30 млн грн. – на військовослужбовців Міноборони, яких додатково залучать для охорони кордону.

Довжина кордону України з Білоруссю складає біля тисячі кілометрів. Виходить, що на фізичне (матеріальне) укріплення кордону буде витрачено 76 грн./м – тобто менше ста грн. на колючий дріт і укріплення вразливостей. 

Видання "Коментарі" нагадує, що вартість захисного пристосування "Єгоза", яке допомогло спинити мігрантів на кордоні з Польщею – 1800 грн. за 17,5-24,5 м, тобто приблизно 85 грн./м. Очевидно, що 76 грн. на неї не вистачить. Можлива альтернатива, якщо її купувати у відомому магазині будматеріалів, обійдеться до 10 грн./м: звичайний колючий дріт – біля 860 грн. за 200-метрову бухту, тобто 4,3 грн./м., та сітка "Рабиця" – 550 грн. за 10-метровий рулон, тобто 5,5 грн./м. Однак витрати на встановлення – орієнтовно 150 грн./м2 – знов виводять вартість укріплення державного кордону за межі бюджету.

Заробітна плата, яку обіцяють Нацгвардія та Держприкордонслужба, — від 10 тис. грн. Якщо на "живу" силу планується сумарно витратити 138 млн грн. (не ясно, на який період), то це, ймовірно, означає, що коштів вистачать на одномісячне залучення 13,8 тис. військових. Якщо орієнтуватись на повідомлення міністра МВС про підсилення розміром 8,5 тис. осіб, то гроші можна буде розтягнути максимум на півтора місяці. Польща для захисту кордону підтягнули у листопаді кілька тисяч додаткових прикордонників, два батальйони піхоти (орієнтовно, по тисячі осіб кожному) та оголосила 12-годинну готовність резервістам.

Наразі на прикордонних територіях триває операція "Полісся", яку проводить Державна прикордонна служба та інші захисні підрозділи. Більше про це можна прочитати у статті видання "Коментарі" за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини