Головна Новини Суспільство події Маск у захваті від Путіна: про що говорять натяки мільярдера – яким боком тут вибори у США
commentss НОВИНИ Всі новини

Маск у захваті від Путіна: про що говорять натяки мільярдера – яким боком тут вибори у США

Підтримка РФ у твітах, у тому числі за рахунок порушення територіальної цілісності України, може говорити про те, що Маск вплутався у велику політику в США

18 жовтня 2022, 13:10 comments2052
Поділіться публікацією:

Засновник компанії SpaceX, мільярдер Ілон Маск вкотре цього місяця виступив із заявами про російсько-українську війну. Цього разу написав у Twitter, що якщо РФ постане перед вибором: втратити Крим чи застосувати ядерну зброю, вона обере останнє. Про що говорить така пильна увага Маска до нашої ситуації? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Маск у захваті від Путіна: про що говорять натяки мільярдера – яким боком тут вибори у США

Ілон Маск. Фото з відкритих джерел

Підтримка України з боку Маска має для нього грошове, а не ідеологічне значення

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зазначає:

"Вже проводилися аналогії між Маском та Фордом часів Другої світової війни. Тоді американський промисловий і винахідник Генрі Форд щиро підтримував Гітлера та його ідеї. І це не було питанням економіки. Просто йому здавалося, що Гітлер – сильний і мудрий лідер, перед яким можна поклонятися. Як і Форд, Маск схильний до теорії змов, ідеї "золотого мільярда". Ми також бачимо відверте захоплення з боку Маска путінською Росією загалом та Путіним зокрема. І він як типовий республіканець виступає ще й проти демократів, які системно підтримують територіальну цілісність та суверенітет України".

При цьому, зазначає експерт, відбувається розкол у самій республіканській партії, яка раніше монолітно підтримувала допомогу Україні з боку США, засуджуючи російську агресію. Нині ж там, за словами Миколи Мельника, є серйозні розбіжності між тими, хто наполягає на продовженні та навіть збільшенні підтримки України – та іншим крилом, яке вважає, що треба таку допомогу згортати, більше звертати увагу на внутрішньоамериканські проблеми, не провокувати РФ, не створювати загрозу ядерної війни.

"Тобто, з одного боку, ми бачимо віп-спікера республіканців, який атакує демократів напередодні листопадових проміжних виборів до Конгресу. З іншого боку, Маск щиро захоплюється Путіним, його методами, не розуміючи, чому потрібно підтримувати Україну. Ну, а та підтримка, яку він та його бізнес-імперія надають нам, надавши, у тому числі, Starlink (глобальна супутникова система, що розгортається компанією SpaceX для забезпечення високошвидкісного широкосмугового супутникового доступу в Інтернет у місцях, де він був ненадійним, дорогим або повністю) недоступним), має цілком собі меркантильні цілі. І просування своїх технологій, і надія отримати гроші від Пентагону у майбутньому, – пояснює Микола Мельник. – Але як тільки Маск почав натякати, що непогано було б отримати додаткові кошти від американського уряду, йому дали зрозуміти, що можуть піти на це, проте переглянуть інші контракти з його компаній. З огляду на те, що ці федеральні контракти мають величезне значення для бізнес-імперії Маска, він змушений був здати назад. Розуміючи, що поки що саме демократи, які правлять у США, впливають на те, скільки він заробить".

Експерт резюмує: підтримка України з боку Маска має для нього грошове, а чи не ідеологічне значення. А підтримка РФ у твітах, зокрема за рахунок порушення територіальної цілісності України – щира позиція трампісту.

Успішний бізнесмен вирішив принагідно стати ВІП агітатором однієї з партій у США

За словами керівника Фундації "Вища школа професійної політики" Олега Вострих, вибори в США, що відбудуться 8 листопада, ймовірно, дозволять республіканцям зміцнити свій вплив – і отримати більшість у Сенаті, де зараз правлять бал демократи. Звідси, вважає він, останні висловлювання екс-президента Трампа, негативні інформаційні нападки телеведучих, котрий симпатизує Республіканській партії, у бік президента України. Звідси ж – активне обговорення політичних процесів у світі з боку Маска, який відкрито симпатизує Трампу.

"Передвиборча кампанія в США у розпалі. Успішний бізнесмен вирішив принагідно стати ВІП агітатором однієї з партій. У мережі зараз досить багато інформації про ймовірні переговори Маска з Путіним – з наступними озвученими бізнесменом страшилками, які мають донести світові погрози та бажання Кремля. Відомий бізнесмен, якого читають у всьому світі мільйони людей, став, на жаль, не просто рупором республіканців, а й рупором Путіна. Особиста це ініціатива чи прохання політиків – не має особливого значення. Ставки перед зустріччю G20, яка також запланована на листопад, піднімаються саме Росією. Втрата завойованих територією та неможливість їх утримати змушує рашистів вигадувати нові важелі впливу. Сюди ж, – вважає Олег Вострих, – можна зарахувати й останні обстріли критичної інфраструктури міст України. Бажання залишити населення без світла, води та тепла добре укладається у концепт знищення України та її населення, який зараз просувають росіяни".

Експерт наголошує, що країна-терорист перейшла до нової фази військових дій, війну на знищення мирних громадян та примус до миру через залякування ударом ядерною зброєю та повним знищенням української інфраструктури.

"У цій ситуації відмовлятися зараз від Starlink – це погана ідея для нас. Інтернет у будь-якому місці на полі бою – одна з необхідних складових перемоги на сьогодні. Тому я не був би настільки категоричним в оцінці висловлювань Маска, а проводив дипломатичну роботу, вибудовував із ним бізнес-відносини, аж до купівлі обладнання та оплати за інтернет, – каже Олег Вострих. – В умовах, коли світ допомагає нам, але не так сильно і не так рішуче, як міг би ставати в позу – погана ідея. Потрібно шукати рішення, йти на компроміси із бізнесменом. Підключати адміністрацію Байдена та інші дипломатичні можливості. Фінансова сторона має бути закрита. А ось з оцінкою висловлювань Маска та його "мирних" пропозицій варто почекати до закінчення виборів у США, Час розставить усе на місце. Горщики легко побити, але тяжко склеїти потім".

Переоцінювати заяву Маска теж не варто, тому що застосування ядерної зброї – це не просто останній для Росії крок у війні

Політичний консультант Олександр Вербицький нагадує, що це не перша заява Маска, яку можна, наприклад, розглядати і з точки зору того, що політика є далеко не найгіршим піаром для виробників чого завгодно – від одягу та взуття до систем супутникового зв'язку та електромобілів.

"Але стосовно нашої ситуації, треба розуміти, що у пана Маска в будь-якому випадку є великий обсяг інформації зі свого "клубу". До нього входять не тільки просто багаті та знамениті, але ще й просунуті у своїх сферах люди (економіка, політика, високі технології). І якщо Маск каже щось подібне (виходячи з принципу "попереджений-озброєний"), то як мінімум варто прислухатися, а як максимум відпрацювати варіанти захисту населення. Тим більше, що йдеться про удари по центрах прийняття рішень та стратегічного управління. Звичайно, можна говорити і про інші локації як цілі для залякування та деморалізації населення… Але слід розуміти, що хоч сьогодні з агресором воює вся Україна, проте основною силою є армія", – пояснює експерт.

Водночас, зазначає він, переоцінювати заяву Маска теж не варто, тому що застосування ядерної зброї – це не просто останній для Росії крок у війні (показник слабкості та безнадійності ситуації на фронті для неї). Це ще й кінець існування РФ у нинішній якості – як держави на міжнародній арені, як торговельного партнера, як сторони, з якою хтось захоче про щось взагалі розмовляти, упевнений Олександр Вербицький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ракетні обстріли РФ: в ОП розповіли до чого готуватися українцям.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

18 жовтня 2022, 12:25

Всі розумні люди поводяться розумно. Вони розуміють, що підтримувати гниле, брехливе, корумповане, не здатне самостійно бути життєздатним, та жити без дикунських конфліктів навіть в середині - на шкоду світу. Приклад: якби тітушки Азовсталі повертались з метою змінювати країну. З розумінням, що так далі не можна, бо і привело до сьогодення. А так вони прагнуть скоріше повернутись до того свого життя, де вони служать силою для старого олігарха і тримають під дахом портові потоки, а рідні вже у комфортному Києві.


Новини