Головна Новини Суспільство події Ліси Амазонії почали виділяти вуглекислий газ: причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Ліси Амазонії почали виділяти вуглекислий газ: причина

За останнє десятиліття великі площі тропічних лісів були пошкоджені або знищені через діяльність людини та зміни клімату

12 травня 2021, 02:33
Поділіться публікацією:

Згідно з новим дослідженням, тропічні ліси бразильської Амазонії стали більше виділяти вуглекислого газу, ніж поглинати.

Ліси Амазонії почали виділяти вуглекислий газ: причина

Ліси Амазонії (фото з відкритих джерел)

Вчені з США і Великобританії вирішили розібратися в причині такого феномена, і почали використовувати дані супутникового моніторингу для вимірювання накопичення вуглецю в період з 2010 по 2019 рік над бразильськими джунглями. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Climate.

Виявилося, що за останнє десятиліття великі площі тропічних лісів були пошкоджені або знищені через діяльність людини і зміни клімату. В результаті головні "легені планети" стали більше виділяти вуглекислого газу, ніж поглинати його.

Як показало дослідження, два роки тому через вирубку зникли 3,9 мільйона гектарів лісів Амазонії. Це на 30% більше, ніж у 2015 році, коли екстремальна посуха, викликана Ель-Ніньо, привела до лісових пожеж і загибелі дерев. Згідно з дослідженням, з 2010 по 2019 рік бразильські ліси виділили 16,6 мільярда тонн вуглецю, а поглинули лише 13,9 мільярда тонн.

Ліси Амазонії почали виділяти вуглекислий газ: причина - фото 2


Нагадаємо, Google Earth показав зміни нашої планети за останні 37 років в 3D-форматі. Компанія повідомила про велике оновлення сервісу Timelapse. Відповідне відео компанія Google опублікувала на своєму Youtube-каналі. Відзначається, що фахівці для відео об'єднали понад 24 млн супутникових знімків. Тепер можна вибрати будь-який куточок Землі і подивитися, як він виглядав в різні часи з 1984 по 2020 рік. Таким чином, компанія Google вирішила показати, як люди впливають на Землю: як змінювалися її міста, ландшафт і природа, як танули льодовики.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини