Головна Новини Суспільство події Липневий прогноз: чого чекаємо на всіх фронтах – до чого готуватись
commentss НОВИНИ Всі новини

Липневий прогноз: чого чекаємо на всіх фронтах – до чого готуватись

Те, як розвиватимуться події в Україні в липні, багато в чому залежить від позиції партнерів Києва

30 червня 2022, 12:05 comments1439
Поділіться публікацією:

Добігає кінця перший місяць літа і саме час спрогнозувати, чого чекати від липня — до чого вже зараз можна готуватися — що нас чекає на всіх фронтах (військовий, політичний, дипломатичний, економічний)? Із цим непростим питанням видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Липневий прогноз: чого чекаємо на всіх фронтах – до чого готуватись

ЗСУ. Фото: Генштаб ЗСУ у Facebook

Якщо Захід різко збільшить кількість та якість озброєння Україні – це одна ситуація. Якщо ні – зовсім інша

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький розмірковує так:

"Політика у нас зараз переважно – військова. Немає звичайної політики у традиційному сенсі. Що стосується подій на фронті, то Росія протягом наступного місяця добиватиметься захоплення всього Донбасу. Найімовірніше, приблизно за тиждень-два захопить Лисичанськ і відповідно візьме під контроль Луганщину. А потім міцно візьметься за Донецьку область. Наше завдання в цей же час – максимально наситити озброєнням свої угруповання військ у Херсонській та Запорізькій областях (не заважало б і в Харківській, що межує з Донецькою) для контрнаступу. Так, зокрема, можемо поламати плани росіян щодо захоплення Донбасу".

З економії погляду краще точно не буде, прогнозує експерт. Тільки гірше.

"Економіка страждає. Ми не звалюємося в яму лише завдяки закордонним грантам. А внутрішня економічна активність стрімко згортається", – наголошує Олексій Голобуцький.

На його думку, дипломатично, у переговорному значенні, до кінця літа проривів не буде. А ближче до осені та власне восени – все можливо. Звичайно, залежно від стану справ на фронті.

"Якщо у нас не буде якогось переломного моменту (апріорі, думаю, всі розуміють, хоч не говорять про це, що Донбас, так чи інакше, Росія вигризе зубами, без цього вона не може розпочати будь-які переговори), є ймовірність розмов про необхідність перемир'я. У тому чи іншому вигляді. Так, закордонні партнери сказали – вирішувати самій Україні. Але саме від них залежить, чи можемо ми переламати ситуацію чи ні. З кожним місяцем наша залежність від Заходу (постачання озброєнь, фінансове підживлення, ті чи інші види гуманітарки тощо) зростає. Незабаром у нас закінчиться все радянське озброєння, яке можна використовувати у війні. Ремонтувати його вже практично нема де", – пояснює експерт.

Олексій Голобуцький резюмує:

"Якщо Захід різко збільшить кількість та якість озброєння Україні, до того ж, різко прискорить ці поставки – це одна ситуація. Якщо ні – зовсім інша. Ну і не забуватимемо про "чорні лебеді" (несподівані, непередбачувані події), які можуть прилетіти як з одного, так і з іншого боку".

У липні на Україну чекає подальше загострення ситуації на фронті

Незважаючи на те, що стоїть спека і хотілося б сієсти, ми входимо в ситуацію найгостріших фазових змін та протиріч, попереджає директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик. У цей час відбуватиметься переформатування ситуації на фронті, економіці, зовнішній політиці тощо.

"У липні на Україну очікує подальше загострення ситуації на фронті. Ми маємо жорстку, кровопролитну війну на Донбасі. Це реальна битва за Донбас, за кожне село, вулицю, метр території. І саме тут визначатиметься наша переговорна позиція, – вважає експерт. – Як ми збережемо лінію, як зможемо нагромадити ресурси для контратак? Де відбудеться контрнаступ? Що ми зможемо відвоювати в найближчому майбутньому, у серпні? Відповіді на ці запитання шукатимемо у липні. Гостро постає питання лінії фронту, здатності вибудувати логістику поставок і максимально збереже людей та техніку, не опинитися в оточенні. І якщо відступити — то так, щоб вимотати противника і завдати йому максимальної шкоди. А якщо перейти в контратаку – з максимальним ефектом".

Саме у липні – точка якщо не перелому, то один із маркерних моментів російсько-української війни, упевнений Віталій Кулик.

На його думку, у глобальному сенсі багато гравців готуються до складної осені.

"Для цілих континентів стоїть питання вибору стратегії поведінки. Як входити в рецесію, в економічне схлопування, скорочення ринків, лопання бульбашок. У ситуацію мілітаризації своїх регіонів. Як реагувати на нові дзвінки безпеки. На створення нових альянсів, підвищення витрат утримання військово-промислового комплексу – з одночасним підвищенням податків, зростанням інфляції і, політичної турбулентністю. У багатьох регіонах відбуватиметься серйозне зосередження. І ось це зосередження матиме наслідки і для України, і для безпеки у нашому регіоні та світі", – прогнозує експерт.

Він наголошує, що ми бачимо серйозні рішення на саміті НАТО. У документах уперше фігурує Китай як загроза. На саміті присутні країни Тихоокеанського регіону, що свідчить про можливість нової реконфігурації Альянсу у тіснішій співпраці з військово-політичними об'єднаннями, які існують у Тихоокеанському басейні. Росія також сприймається як загроза.

"Створюється нова геополітична реальність, – пояснює Віталій Кулик. – Ми бачимо, як досить швидко інтегруються до НАТО Фінляндія та Швеція. Як вирішуються протиріччя з Туреччиною – шляхом фактично поступок у питаннях курдів та їхньої присутності в скандинавських країнах. Дедалі менше країн із максимальною свободою, держав, які можуть розглядатися як притулок для політичних дисидентів. Причому дисидентів не лише з авторитарних країн, а й критиків американської адміністрації, Старої Європи. І це – великий виклик".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін цинічно прокоментував теракт у Кременчуці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини