Головна Новини Суспільство події Латвія воюватиме з росією: про що говорить попередження Арестовича – яка ймовірність нової війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Латвія воюватиме з росією: про що говорить попередження Арестовича – яка ймовірність нової війни

Країни Балтії найкраще в Європі розуміють, чим може закінчитися вторгнення росії в Україну, якщо путіну вдасться досягти свого

29 серпня 2022, 11:07 comments1231
Поділіться публікацією:

Радник Офісу президента України Олексій Арестович в інтерв'ю порталу sargs.lv заявив, що Латвія воюватиме з росією. І закликав готуватись до цього. Чи дійсно Росія зважиться напасти на Латвію (з огляду на те, що остання – член НАТО)? Навіщо Арестович робить подібні заяви? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Латвія воюватиме з росією: про що говорить попередження Арестовича – яка ймовірність нової війни

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Якщо ж говорити про те, чи нападе Путін, то варто зазначити, що набагато простіше цьому тирану діяти руками Лукашенка

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що країни Балтії виявилися куди активнішими в підтримці України у протистоянні агресії та неоголошеної війни путіна та російської федерації, ніж деякі країни, які до цього вважалися нашими партнерами.

"Латвія, Литва, Естонія не лише прийняли біженців з України, а й паралельно продовжували надавати допомогу та зброю нашій державі, ратувати за посилення санкцій проти росії. Вони активно допомагали збирати військову коаліцію на Європейському континенті, ставши для нас своєрідними адвокатами та промоутерами, – нагадує експерт. – За що їм – величезна подяка. Думаю, що ці країни ще пам'ятають події ХХ століття: від поневолення Радянським Союзом – до звільнення від цього гніту. І повернутися в той період точно не бажають".

Попередження від того ж Арестовича, вважає Світлана Кушнір, це не новина для латишів естонців та латвійців.

"Будучи країнами-членами НАТО, вони з перших днів повідомлення про можливість нападу Росії на Україну почали вимагати від Альянсу посилення патрулювання території. Чим, власне, принагідно змогли протистояти напливу мігрантів з боку Білорусі, – зазначає експерт. – А авіаційне патрулювання повітряного простору в Латвії розпочали ще 2021 року – на постійній та посиленій основах. Крім того, три країни Балтійського регіону вже мали досвід бойового злагодження під час створення та дії Балтійського батальйону в рамках НАТО. Якщо ж говорити про те, чи нападе Путін, то варто зазначити, що набагато простіше цьому тирану діятиме руками Лукашенка – за допомогою мігрантської кризи, яку дуже просто та дешево запустили у 2020 році. Тому повтор ймовірний – як і запобігання цій кризі. До речі, ситуація на латвійсько-білоруському кордоні знову загострилася, мігранти намагаються прорватися дедалі частіше".

Світлана Кушнір вважає, що поки Росія буде діяти провокаціями, намагаючись змусити будь-яку з країн-членів Альянсу перейти червоні лінії — і першими завдати превентивного удару по Росії. Це нібито легітимізує похід путінських військ на держави Балтійського регіону. Поки ж спостерігаємо, резюмує експерт, як війська тієї ж Латвії ведуть підготовку своїх армійських підрозділів до будь-якого розвитку подій – уже з новітнім технологічним озброєнням.

Риторика Арестовича потрібна для того, щоб підкреслити значущість військової допомоги НАТО та доцільність її збільшення

На думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, вторгнення Росії до Латвії малоймовірно, т.к. Путінська армія не готова до війни з НАТО.

"Російські окупанти зав'язли у війні з ЗСУ, які суттєво поступаються їм за чисельністю. Про успішні військові дії з американськими та британськими військовими не може бути й мови, – упевнений експерт. – НАТО залучить 5 статтю свого статуту (напад на одного члена блоку є нападом на весь альянс) і надасть військову допомогу будь-якому члену організації, який стане об'єктом зовнішньої агресії. Більше того, розмови про те, щоб задіяти 5 статтю, з'явилися в контексті обстрілів росіянами Запорізької АЕС. Витік радіації сприймається як загроза безпеці країн-членів НАТО".

Швидше за все, Арестович намагається обіграти на користь України поширений у російській та західній експертній спільноті сценарій війни у ​​Балтії, зазначає Георгій Кухалейшвілі.

Він пояснює:

"Можна зустріти достатньо матеріалів з обох сторін на кшталт – що робити чи що буде, якщо Росія нападе на країни Балтії. Риторика Арестовича потрібна для того, щоб підкреслити значущість військової допомоги НАТО та доцільність її збільшення. Радник Офісу президента підкріплює нещодавні заяви президента США Джо Байдена про намір вигадати назву військової операції в Україні, створити окреме командування та плани Пентагону постачати зброю українським військовим не літаками, а кораблями – у набагато більших обсягах".

Україна, резюмує політолог-міжнародник, дає контраргументи противникам збільшення військової допомоги на Заході, натякаючи, що якщо падемо ми, то наступною метою Кремля стануть члени НАТО, особливо ті, у кого спільний кордон із Росією (у випадку з Литвою йдеться про Калінінградську область).

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США розповіли, де Росія задіє 3-й армійський корпус в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Але

29 серпня 2022, 18:38

Ігор, с барыгами разберемся. С яныковичом многое поняли, а теперь и подавно прозрели. Недаром Нестор Махно с Гуляйполя.

Але

29 серпня 2022, 18:34

Простым ребятам, кто защищает - Мы у вас в долгу. У людей с Украины другой характер, мы не Балтийцы. Мало говорим, но если зацепят то пусть сами на себя пеняют. Как сказал Арестович, незачем кого-то ненавидеть - выкопаная яма всегда работает в обе стороны.

Ігор

29 серпня 2022, 10:25

Ще одне біляпрезиденське тіло обіграє брехливий наратив: якби не ми, танки РФ вже катались ЄС. Хоч танки РФ могли давно проїхати через Білорусь, Калінінград, Молдову, Болгарію. І українська корупція мовчала б. Бо їх корупційні потоки не зачепило б. Це зараз клани Бариг не країну захищають, а мафіозні території. Слава корупції України, хабарникам слава!


Новини