Головна Новини Суспільство події 9 травня може стати Днем Європи: про що говорить ініціатива Зеленського – що найважливіше
commentss НОВИНИ Всі новини

9 травня може стати Днем Європи: про що говорить ініціатива Зеленського – що найважливіше

Українці мають зробити висновки, запамʼятати, передати наступним поколінням те, через що пройшли в цій війні, але не повторити трагедію росіян

8 травня 2023, 12:30 comments1517
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. А 9 травня, згідно з президентським указом, ми тепер відзначатимемо День ЄвропиЯк розцінюєте такі ініціативи? Чому вони озвучені саме зараз? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

9 травня може стати Днем Європи: про що говорить ініціатива Зеленського – що найважливіше

Прапор України. Фото: з відкритих джерел

Наш День перемоги – це буде страшний день, не менше страшний ніж 24 лютого, яке тепер асоціюється з російським вторгненням

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова розмірковує наступним чином:

"Нам давно потрібно позбавитися цього радянського побєдобєсія. Росія так щиро святкувала той, придуманий ними день перемоги над фашистами, що її народ врешті сам ними став. Вбивши дракона – головне не стати драконом".

Ми маємо повернутися до джерел – війна закінчилася 8 травня, це реальність, нагадує експерт. Справжні учасники тієї війни не влаштовували гучних свят, вони згадували загиблих, оплакували пережите.

"Біда росіян в тому, що вони настільки героїзували ту війну, що забули головне – війна це горе, смерті, втрати, сльози, невгамовний біль. У них же це все звелося до "можем повторіть". І вони повторюють...  Ми маємо викоренити ці звички", – впевнена Тетяна Лупова.

А далі, продовжує вона, нам вже варто починати говорити про те, що наш день перемогу у цій війні – це буде зовсім не свято.

"Це буде страшний день, не менше страшний ніж 24 лютого, яке тепер асоціюється з російським вторгненням, – підкреслює Тетяна Лупова. – Бо в цей день ми нарешті осягнемо весь масштаб втрат і руйнувань, кількість загиблих, весь жах, весь біль. Ми будемо вітати одне одного з закінченням війни, зі сльозами і горем, на військових кладовищах, з тотальним птср (посттравматичний стресовий розлад), героями і ветеранами, пораненими і покаліченими. І нам буде дуже важливо утримати це в рамках "ніколи знову". Ми маємо зробити висновки, запамʼятати, передати наступним поколінням, але не стати самим тим драконом. Не дати нікому забути, що війна – це неосяжний жах".

Відбувається синхронізація України із Західним світом, з нашими найближчими партнерами

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян упевнений, що відбувається еволюційний процес, запущений в Україні роки тому.

"Щороку ми трохи підходили до того, що День Європи і День пам'яті жертв Другої світової війни ставали все більш актуальними в нашому суспільстві. Зараз цей процес просто унормувався", – пояснює експерт.

На його думку, саме зараз зроблено ще й яскравий символічний крок у піку експлуатації РФ теми 9 травня та взагалі Другої світової.

Крім того, пояснює політолог, у такий спосіб відбувається синхронізація України із Західним світом, з нашими найближчими партнерами.

"Тобто, – констатує Олег Саакян, – таке рішення має три розрізи. Власне еволюційне, політичне (мобілізація українського суспільства, наша відповідь російським наративам у контексті відбиття російської агресії), а також міжнародна (у ракурсі нашої причетності до Західного світу)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка загроза нависла над Росією – як розуміти заяви Пригожина та ситуацію у Бахмуті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

8 травня 2023, 11:52

Бункерний комбінатор Зе Бендер просто організовує одну відволікаючу виставу за іншою. Ухилянт по життю і зараз ухиляється від своїх гучних обіцянок. Замість обговорення провалу контрбліцкригу, який вже рік, як не почався, засліплені члени православної секти почнуть обговорення победобесія. Юдеї дуже розумні і кмітливі. Актуальне Зло, яке вони організували і очолили - комунізм, вони замовчують, а з обох сторін знов та знов достають із шафи німецьку часточку. І німцям помста і чернь зайнята.


Новини