Головна Новини Суспільство події Крик відчаю: командування знищує 23 стрілецький батальйон, щоб прикрити свої прорахунки
commentss НОВИНИ Всі новини

Крик відчаю: командування знищує 23 стрілецький батальйон, щоб прикрити свої прорахунки

У 23 батальйоні говорять, що командування готове пожертвувати військовими, щоби прикрити свої провали

сьогодні, 11:19 comments1212
Поділіться публікацією:

Народний депутат Володимир Арєв опублікував у Фейсбуці лист-звернення від бійців 23 окремого стрілецького батальйону. Військові переконані, що зловживання керівництва ведуть до знищення успішного батальйону.

Крик відчаю: командування знищує 23 стрілецький батальйон, щоб прикрити свої прорахунки

23 стрілецький батальйон

У листі вказано, що з 1 березня 2023 року по 14 вересня 2024 року 23 окремий стрілецький батальйон виконував бойове завдання з оборони визначених рубежів на Лиманському напрямку ОТУ "Старобільськ". За цей час, жодна позиція не була втрачена, більше того, за створених самим же батальйон сприятливих умов, відбулося захоплення позицій ворога на приблизно 5 км. Бійці батальйону отримали велику кількість відомчих відзнак за ці дії.

"Водночас через значну лінію оборони (5,8 км), що вимагало перебування на лінії зіткнення всіх 3-х рот та унеможливлювало навіть внутрішню ротацію, особовий склад станом на серпень 2024 року був вкрай виснажений і фізично, і морально, що знайшло відображення в рапортах в/с та командирів рот про незадовільний морально-психологічний стан", — говориться в листі.

Бійці просили доукомлектувати батальйон, втім відповіді на свої прохання не отримали і досі.

Тим не менше 5 вересня батальйон, провів наступальні дії та просунувся на 1 км вперед захопивши ворожі позиції. В результаті також відбулось вирівняння лінії оборони та відповідно її зменшення. Разом з тим, при закріпленні на позиціях ворога, в ході відбиття ворожих атак та через масовані обстріли батальйон поніс втрати.

"І відразу після кількох днів відбиття шалених штурмових дій ворога надійшли бойові розпорядження на передачу позицій двом батальйонам та висунення на Куп’янський напрямок. Зазначене, особливо на фоні втрат та існуючої виснаженості додатково та суттєво підірвало моральний дух о/с батальйону", — вказано в листі.

​Відзначається, що рішення прийняте командувачем ОТУ "Старобільськ" бригадним генералом Перцем С.С., який за наявності вищенаведеної інформації, що не дозволяла виконати складне бойове завдання, але і могла призвести до втрати боєздатності як усім підрозділом так і військовослужбовцями, організував переміщення батальйону на Куп’янський напрямок для наступного відбиття втрачених вчА4722 позицій в лісистій місцевості.

"При постановці таких завдань також було відомо та не враховано, що 23 осб не мав жодного попереднього досвіду у проведенні наступальних так і оборонних дій саме в лісистій місцевості, не проводив навчання таким діям та відповідного злагодження. І загалом не є штурмовим підрозділом, а успіхи у просуванні в лісостеповій місцевості напрацьовувалися системно упродовж місяців підготовки та навчань", — вказано в листі.

При цьому, кажуть військові, після переміщення в середині вересня на Куп’янський напрямок, отримані бойові розпорядження від вчА4722 характеризувалось крайнім поспіхом, без надання можливості належної та необхідної, передбаченої Бойовим Статутом підготовки, зміною розпоряджень на етапі виконання, приховуванням в порушення вимог Бойового Статуту СВ ЗСУ інформації про ворога (наявність в тилу СОУ засад ворога) та загалом об’єктивної ситуації, тощо.

При цьому військові намагалися донести до командування інформацію про те, що в таких умовах вони не можуть виконати поставленні завдання.

​"Водночас батальйон приступив до виконання бойових завдань, що в умовах порушень Бойового статуту при наданні бойових розпоряджень вчА4722 призвело до невимушених значних втрат.

Зазначені накази на переміщення та наступальних дій з відбиття втрачених іншим підрозділом позицій сукупно призвели до фактичного руйнування батальйону як спроможної бойової одиниці та настанням значних втрат", — сказано в листі.

Військові припустили, що продовження виконання бойових завдань батальйоном і збереження його бойових спроможностей було можливим, а руйнування фактично є штучним з метою скоріш за все приховання прорахунків (злочинної бездіяльності) при веденні бойових дій та приховуванні інформації від вищого командування про втрачені позиції.

​"Є підстави вважати, що прийняття вищевказаних рішень щодо переміщення 23 осб для відбиття втрачених іншим підрозділом позицій бригадним генералом Перцем С., могло бути викликане не бажанням інформувати вище командування про втрачені позиції наближених до нього командирів підрозділів (зокрема вчА4722) та намаганням за рахунок боєздатного батальйону вирішити ці свої та наближених підлеглих проблеми, які виникли та не були вирішені через злочинну бездіяльність", — сказано в листі.

Військові додають, що Перець намагався помститися батальйону за те, що він намагався донести проблеми і навіть робив спроби безпідставно зняття з посади і перевести начальника штабу – заступника командира батальйону на посаду офіцера ЦВС вчА4712.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що до управління військами повернулися генерали із радянським мисленням, які не бережуть військових.


 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини