Головна Новини Суспільство події Кремль знову загрожує ракетними ударами: це блеф чи ворог зважиться на ще більші звірства
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль знову загрожує ракетними ударами: це блеф чи ворог зважиться на ще більші звірства

В агонії Росія загрожує завдати ракетних ударів по Києву

14 квітня 2022, 11:45 comments10932
Поділіться публікацією:

Міноборони РФ загрожує завдати ударів по Києву, у тому числі і по "центрах прийняття рішень", звинувачуючи Україну в ударах по російській території. Глава Офісу президента Андрій Єрмак у відповідь на ці погрози наголосив, що Україна готова до будь-яких російських сценаріїв, але жоден із них не спрацює. Чи справді країна-агресор може зважитися на самообстріли, самопідриви – з наступними "ударами у відповідь" (у тому числі по центру Києва), на ще більші звірства – чи ми бачимо вже істерику Росії через зрив її планів? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Кремль знову загрожує ракетними ударами: це блеф чи ворог зважиться на ще більші звірства

Ракетні удари. Фото: з відкритих джерел

Кремль цілком може використати тактику самопідривів для виправдання власної агресії

Політолог Дмитро Воронков нагадує, що самопідриви – звична практика для КДБ задля досягнення як політичних, так і військових цілей. Як внутрішніх, так і зовнішніх. Подібне робилося напередодні другої чеченської кампанії. Подібне практикується з 2014 року на окупованих українських територіях.

"Кремль цілком може використати таку тактику для виправдання власної агресії. РФ намагається демонізувати Україну, виставляючи себе у ролі жертви. Робиться це для того, щоб спробувати призупинити санкційну ковзанку, а головне переконати внутрішню аудиторію (росіян) у міфічних агресивних намірах Києва, уявному нацизмі – і створити картинку нібито виключно дій у відповідь. Адже з урахуванням багатьох жертв з російського боку і просочування інформації про те, що відбувається в російські маси, – реальний рейтинг Путіна слабшає. Він хоче нівелювати свою поразку на півночі України хоч якоюсь перемогою на локальному рівні (південний схід України). Хоч якось продемонструвати силу. Як свого часу вчинив Трамп з Іраном, розірвавши "ядерну угоду". І, звичайно, у Путіні каже вражене самолюбство. Він рве та мече через поразку на Київщині і не лише", – зазначає експерт.

Тому, продовжує він, лише на рівні психології російський диктатор хоче крові. Йому хочеться помсти – і він хоче спробувати, зокрема, залякати українську столицю тактикою випаленої землі.

"По Маріуполі очевидно, що ставки на таку тактику не виправдовуються. Українці лише зміцнюються в усвідомленні необхідності давати агресору потужну відсіч, – наголошує Дмитро Воронков. – Але в Кремлі – істерика та злість. І не виключено, що там можуть піти на ракетні удари центром Києва. Або це блеф, розрахований на те, щоб Україна не передислокувала своїх сил на південний схід, де Путін хоче пробити сухопутний коридор до Криму. На мій погляд, агресор швидше налаштований на локальні цілі. Бомбити та критий ракетами Київ у глобальних масштабах, намагатися влаштувати повторний штурм – він навряд чи наважиться. Тим більше, що рубежі посилені – і друга хвиля захлинеться ще швидше, ніж перша (з огляду на посилення нашої ППО та не лише новими постачаннями від зарубіжних партнерів). Швидше, це може бути відволікаючим маневром".

Ми маємо бути готові до будь-якого сценарію, вважає політолог. Але не піддаватися паніці. Тим більше, що бойова міць України лише посилюється.

"Якщо так піде й надалі (ленд-ліз, постачання в Україну ППО середньої та великої дальності) у перспективі ми цілком зможемо собі дозволити розпочати наступальні дії. Але виключно для того, щоби деокупувати свої території. На Москву Україна не збиралася і не збирається, нам вона даремно не потрібна", – резюмує Дмитро Воронков.

Усі в Україні вже зрозуміли, що війна – це надовго, що спалахи військової активності росіян будуть постійно

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній нагадує, що в останню добу прийшли добрі новини – згорів російський ракетний крейсер "Москва".

"І хоча поки що мова лише про корабель, рух українського війська та взагалі українців – вірний. Ми повинні перемогти у цій війні, тому що кожен мир, який не завершиться нашою перемогою – це лише очікування нової жорстокішої і найтяжчої війни, – наголошує експерт. – Загрози Кремля продовжити чи навіть посилити обстріли Києва на 50-й день нового етапу війни, яка розпочалася у 2014 році, сприймаються якщо не буденно, то принаймні не панічно. Думаю, всі в Україні вже зрозуміли, що війна – це надовго, що спалахи воєнної активності росіян будуть постійно. Країна, яка перебудована на потреби армії, розуміє свою відповідальність перед майбутніми поколіннями за збереження незалежності".

На думку Юрія Подорожнього, заяви Міноборони РФ про нібито напади України на російську територію виглядають по-ідіотськи.

"При цьому ми маємо моральне право вести війну біля Росії. І я вірю, що найближчим часом так і станеться. Адже ні пересічний українець, ні наші союзники в НАТО не матимуть питань до української влади щодо бойових дій на ворожій території. На мій погляд, для України і в моральному та стратегічному плані був би важливим і удар по російських територіях. Це б деморалізувало росіян, – каже експерт. – І хотілося б, щоб ця атака розпочалася з руйнування Кримського мосту – як символу агресії Росії, спроб виставити себе глобальною країною. Упевнений, що українська влада розуміє ціну загрозливим заявам з боку агресора. Як і те, що РФ готова до будь-яких ескалацій. І це правильно. Стратегія на умиротворення Путіна стала б помилкою, яка призвела б до поразки української нації. А це – не наш сценарій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — розвідка Британії повідомила, коли розпочнеться масований наступ Росії на Донбасі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини